Colectori de timp

  De aceea zice: „Deşteaptă-te, tu care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.” Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. (Efeseni 5:14-16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu o altă ocazie, v-am vorbit despre profesorul Isidro Aguilar, directorul școlii misionare din Madrid (Spania), unde am primit o parte din formarea mea ca pastor, despre lecțiile pe care le-am primit de la el, despre nemaipomenitele studii biblice pe care le ținea, despre simțul său practic. Îmi amintesc de una dintre expresiile pe care ni le-a transmis pentru a face față momentelor în care avem prea puțin timp și prea multe de făcut: trebuie să fim „colectori de timp”, adică să îl recoltăm, să profităm eficient de timpii morți cărora puțini sunt cei care le acordă valoare sau importanță. Este vorba despre cele câteva minute pierdute ici și colo care, adunate, însumează milioane de ore risipite de rasa umană. Risipa este reală, o încărcătură reziduală de o incomensurabilă valoare, pe care nu o vom putea recupera niciodată.

  Pastorul Aguilar nu făcea referire la orele de repaus, de activitate fizică sau de divertisment necesar, ci la minutele care trec fără să ne dăm seama, când suntem ațipiți, deși ar trebui să fim treji, când nu știm ce să facem sau când ceea ce ne-am apucat să facem nu este nici profitabil, nici indispensabil, nici oportun; la orele sterile, la ocupațiile triviale, la pustiurile mentale, la prostii, superficialități, nonsensuri; la momentele în care risipim darul divin al timpului, care este prețioasa materie primă din care sunt făcute oportunitățile vieții și ale mântuirii.

  Celebrului scriitor grec Nikos Kazantzakis îi aparține fraza: „Îmi vine să cobor la colț, să întind mâna și să cerșesc de la străini: «Vă rog, dați-mi și mie un sfert de oră!»” Spunea astfel când o boală nemiloasă îi mistuia interiorul și simțea că timpul îi este pe sfârșite. Dacă pentru filosoful, poetul și autorul de nuvele a fost tragic, cu atât mai mult ar trebui să fie pentru noi, care am pus în așteptare o lucrare de care depinde venirea Domnului în lume, o misiune pentru care a mai rămas foarte puțin timp, iar milioane de oameni încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Mai dispunem de fragmente de timp pe care să I le oferim lui Dumnezeu? Când va veni vremea să ne ocupăm de părinți, prieteni, vecini? Este nevoie să trăim aceste vremuri dificile „nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi, răscumpărând vremea”. Trebuie să fim „colectori de timp”.

  Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să ne folosim timpul cu înțelepciune.

  Colectori de timp - 2020. Mai dispunem de fragmente de timp pe care să I le oferim lui Dumnezeu? Când va veni vremea să ne ocupăm de părinți, prieteni, vecini? Este nevoie să trăim aceste vremuri dificile „nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi, răscumpărând vremea”. Trebuie să fim „colectori de timp”.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...