Colectori de timp

  De aceea zice: „Deşteaptă-te, tu care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.” Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. (Efeseni 5:14-16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu o altă ocazie, v-am vorbit despre profesorul Isidro Aguilar, directorul școlii misionare din Madrid (Spania), unde am primit o parte din formarea mea ca pastor, despre lecțiile pe care le-am primit de la el, despre nemaipomenitele studii biblice pe care le ținea, despre simțul său practic. Îmi amintesc de una dintre expresiile pe care ni le-a transmis pentru a face față momentelor în care avem prea puțin timp și prea multe de făcut: trebuie să fim „colectori de timp”, adică să îl recoltăm, să profităm eficient de timpii morți cărora puțini sunt cei care le acordă valoare sau importanță. Este vorba despre cele câteva minute pierdute ici și colo care, adunate, însumează milioane de ore risipite de rasa umană. Risipa este reală, o încărcătură reziduală de o incomensurabilă valoare, pe care nu o vom putea recupera niciodată.

  Pastorul Aguilar nu făcea referire la orele de repaus, de activitate fizică sau de divertisment necesar, ci la minutele care trec fără să ne dăm seama, când suntem ațipiți, deși ar trebui să fim treji, când nu știm ce să facem sau când ceea ce ne-am apucat să facem nu este nici profitabil, nici indispensabil, nici oportun; la orele sterile, la ocupațiile triviale, la pustiurile mentale, la prostii, superficialități, nonsensuri; la momentele în care risipim darul divin al timpului, care este prețioasa materie primă din care sunt făcute oportunitățile vieții și ale mântuirii.

  Celebrului scriitor grec Nikos Kazantzakis îi aparține fraza: „Îmi vine să cobor la colț, să întind mâna și să cerșesc de la străini: «Vă rog, dați-mi și mie un sfert de oră!»” Spunea astfel când o boală nemiloasă îi mistuia interiorul și simțea că timpul îi este pe sfârșite. Dacă pentru filosoful, poetul și autorul de nuvele a fost tragic, cu atât mai mult ar trebui să fie pentru noi, care am pus în așteptare o lucrare de care depinde venirea Domnului în lume, o misiune pentru care a mai rămas foarte puțin timp, iar milioane de oameni încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Mai dispunem de fragmente de timp pe care să I le oferim lui Dumnezeu? Când va veni vremea să ne ocupăm de părinți, prieteni, vecini? Este nevoie să trăim aceste vremuri dificile „nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi, răscumpărând vremea”. Trebuie să fim „colectori de timp”.

  Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să ne folosim timpul cu înțelepciune.

  Colectori de timp - 2020. Mai dispunem de fragmente de timp pe care să I le oferim lui Dumnezeu? Când va veni vremea să ne ocupăm de părinți, prieteni, vecini? Este nevoie să trăim aceste vremuri dificile „nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi, răscumpărând vremea”. Trebuie să fim „colectori de timp”.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...