Ascultaţi acum voi, bogaţilor! Plângeţi şi tânguiţi-vă din pricina nenorocirilor care au să vină peste voi! Bogăţiile voastre au putrezit şi hainele voastre sunt roase de molii. (Iacov 5:1-2)
Ascultă ediția audio aici.
Cuvintele lui Iacov rezonează în mod dramatic cu criza economică globală pe care o trăim, o criză cum nu s-a mai întâmplat după 1929: recesiunea economică a unora din cele mai bogate țări ale lumii, state opulente care au nevoie de o infuzie de mai multe milioane de euro, creșterea ratei șomajului, pierderea a ceea ce se numește statul-providență, falimentul marilor bănci prin acumularea de produse financiare toxice („aur și argint ruginit”), printre altele.
Această situație generează o schimbare drastică în economiile private și publice, revolte sociale, greve, petiții și proteste în stradă, o criză socială de o gravă dimensiune. După cum spune Iacov, această criză economică se produce în apropierea venirii Domnului. Situația actuală, preludiu al unor vremuri și mai grele, este eșecul filosofiilor materialiste care și-au pus încrederea în știință și tehnologie, în putere, forță și bogăție. Ieremia spune: „Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui” (Ieremia 9:23).
Pentru că dezvoltarea tehnologică a adus cu sine bomba atomică de la Hiroshima, iar prosperitatea economică provine din bogății „care au putrezit” și care au condus la criza economică actuală. Regretabil este totuși că abuzul este practicat și de unii așa-ziși creștini. „Ce dezvăluiri vor fi făcute în ziua judecății! Comorile adunate și salariile neplătite, în mod fraudulos, lucrătorilor, vor sta mărturie împotriva celor vinovați, care pretindeau a fi buni creștini și se măguleau că păzesc legea lui Dumnezeu, în timp ce arătau mai multă iubire pentru câștig decât pentru sufletele pentru care Hristos Și-a vărsat sângele” (Sfaturi privind administrarea creștină a vieții, p. 129 în original). Chiar cunoscând profețiile despre sfârșitul timpului, poporul lui Dumnezeu nu este scutit de crize și suferă cu răbdare alături de concetățeni. Dar nu are aceeași atitudine ca ceilalți. Încrederea pe care o avem în Providența divină ne permite să afirmăm, la fel ca apostolul Pavel: „Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtorare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu pierduţi” (2 Corinteni 4:8-9).
Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când suntem în criză, să ne sprijinim pe ajutorul divin.