Bogății putrede

  Ascultaţi acum voi, bogaţilor! Plângeţi şi tânguiţi-vă din pricina nenorocirilor care au să vină peste voi! Bogăţiile voastre au putrezit şi hainele voastre sunt roase de molii. (Iacov 5:1-2)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cuvintele lui Iacov rezonează în mod dramatic cu criza economică globală pe care o trăim, o criză cum nu s-a mai întâmplat după 1929: recesiunea economică a unora din cele mai bogate țări ale lumii, state opulente care au nevoie de o infuzie de mai multe milioane de euro, creșterea ratei șomajului, pierderea a ceea ce se numește statul-providență, falimentul marilor bănci prin acumularea de produse financiare toxice („aur și argint ruginit”), printre altele.

  Această situație generează o schimbare drastică în economiile private și publice, revolte sociale, greve, petiții și proteste în stradă, o criză socială de o gravă dimensiune. După cum spune Iacov, această criză economică se produce în apropierea venirii Domnului. Situația actuală, preludiu al unor vremuri și mai grele, este eșecul filosofiilor materialiste care și-au pus încrederea în știință și tehnologie, în putere, forță și bogăție. Ieremia spune: „Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui” (Ieremia 9:23).

  Pentru că dezvoltarea tehnologică a adus cu sine bomba atomică de la Hiroshima, iar prosperitatea economică provine din bogății „care au putrezit” și care au condus la criza economică actuală. Regretabil este totuși că abuzul este practicat și de unii așa-ziși creștini. „Ce dezvăluiri vor fi făcute în ziua judecății! Comorile adunate și salariile neplătite, în mod fraudulos, lucrătorilor, vor sta mărturie împotriva celor vinovați, care pretindeau a fi buni creștini și se măguleau că păzesc legea lui Dumnezeu, în timp ce arătau mai multă iubire pentru câștig decât pentru sufletele pentru care Hristos Și-a vărsat sângele” (Sfaturi privind administrarea creștină a vieții, p. 129 în original). Chiar cunoscând profețiile despre sfârșitul timpului, poporul lui Dumnezeu nu este scutit de crize și suferă cu răbdare alături de concetățeni. Dar nu are aceeași atitudine ca ceilalți. Încrederea pe care o avem în Providența divină ne permite să afirmăm, la fel ca apostolul Pavel: „Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtorare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu pierduţi” (2 Corinteni 4:8-9).

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când suntem în criză, să ne sprijinim pe ajutorul divin.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...