Bogății putrede

  Ascultaţi acum voi, bogaţilor! Plângeţi şi tânguiţi-vă din pricina nenorocirilor care au să vină peste voi! Bogăţiile voastre au putrezit şi hainele voastre sunt roase de molii. (Iacov 5:1-2)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cuvintele lui Iacov rezonează în mod dramatic cu criza economică globală pe care o trăim, o criză cum nu s-a mai întâmplat după 1929: recesiunea economică a unora din cele mai bogate țări ale lumii, state opulente care au nevoie de o infuzie de mai multe milioane de euro, creșterea ratei șomajului, pierderea a ceea ce se numește statul-providență, falimentul marilor bănci prin acumularea de produse financiare toxice („aur și argint ruginit”), printre altele.

  Această situație generează o schimbare drastică în economiile private și publice, revolte sociale, greve, petiții și proteste în stradă, o criză socială de o gravă dimensiune. După cum spune Iacov, această criză economică se produce în apropierea venirii Domnului. Situația actuală, preludiu al unor vremuri și mai grele, este eșecul filosofiilor materialiste care și-au pus încrederea în știință și tehnologie, în putere, forță și bogăție. Ieremia spune: „Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui” (Ieremia 9:23).

  Pentru că dezvoltarea tehnologică a adus cu sine bomba atomică de la Hiroshima, iar prosperitatea economică provine din bogății „care au putrezit” și care au condus la criza economică actuală. Regretabil este totuși că abuzul este practicat și de unii așa-ziși creștini. „Ce dezvăluiri vor fi făcute în ziua judecății! Comorile adunate și salariile neplătite, în mod fraudulos, lucrătorilor, vor sta mărturie împotriva celor vinovați, care pretindeau a fi buni creștini și se măguleau că păzesc legea lui Dumnezeu, în timp ce arătau mai multă iubire pentru câștig decât pentru sufletele pentru care Hristos Și-a vărsat sângele” (Sfaturi privind administrarea creștină a vieții, p. 129 în original). Chiar cunoscând profețiile despre sfârșitul timpului, poporul lui Dumnezeu nu este scutit de crize și suferă cu răbdare alături de concetățeni. Dar nu are aceeași atitudine ca ceilalți. Încrederea pe care o avem în Providența divină ne permite să afirmăm, la fel ca apostolul Pavel: „Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtorare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu pierduţi” (2 Corinteni 4:8-9).

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când suntem în criză, să ne sprijinim pe ajutorul divin.

  Bogății putrede - 2020. Chiar cunoscând profețiile despre sfârșitul timpului, poporul lui Dumnezeu nu este scutit de crize și suferă cu răbdare alături de concetățeni. Dar nu are aceeași atitudine ca ceilalți. Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când suntem în criză, să ne sprijinim pe ajutorul divin.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Dăinuie veșnic

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!