Câți talanți ai primit?

  Atunci, Împărăţia cerurilor se va asemăna cu un om care, când era să plece într-o altă ţară, a chemat pe robii săi şi le-a încredinţat avuţia sa. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi şi altuia unul, fiecăruia după puterea lui, şi a plecat. (Matei 25:14-15)

  Ascultă ediția audio aici.

  Predica profetică a lui Isus a avut trei obiective care au structurat felul în care a fost redactată de Matei. În prima parte (24:4-36), Isus previne biserica în legătură cu falsele accepții escatologice ale vremii, care sunt niște capcane, și prezintă adevăratele semne ale sfârșitului, care se vor întâmpla la a doua Sa venire. În cea de-a doua parte (24:37-44), găsim avertismente de a fi vigilenți, din moment ce nu știm când va reveni Domnul. Isus ne prezintă a doua Sa venire ca fiind subită, neașteptată. A treia parte (24:45-25,46), alcătuită din patru parabole, are menirea de a explica în ce constă vigilența și cum trebuie să trăiască biserica așteptarea revenirii.

  Aceste patru parabole ne vorbesc despre o așteptare activă, prin misiunea care ne-a fost încredințată (Marcu 13:34). Există o strânsă legătură între atitudinea cu care așteptăm și administrarea creștină: 1). administrarea bunătății și dragostei lui Dumnezeu (parabola judecății finale); 2). administrarea casei lui Dumnezeu (parabola robului credincios); 3). administrarea talanților puși în slujba bisericii (parabola talanților); trăirea zilnică a darului credinței (parabola celor zece fecioare).

  Parabola talanților se referă în principal la necredincioșia robului care a primit un singur talant și nu l-a investit. Acest slujitor neglijent nu era un mare păcătos. Nu delapidase, nu risipise averile stăpânului său. Păcatul său a constat în a nu fi folosit talantul pe care îl primise. A comis și păcatul de a-i fi fost teamă, i-a lipsit curajul de a-și asuma un risc, de a înfrunta necunoscutul, de a accepta provocările care vin odată cu noile proiecte. Și a păcătuit și prin încercarea de a se justifica.

  A aruncat responsabilitatea unei administrări neglijente asupra Domnului și asupra circumstanțelor. Parabola ne mai învață și legea biblică a proporțiilor în slujirea Domnului. Proporționalitate între ce oferim și ce am primit; între credincioșia noastră față de „puțin”, precum și față de „mult” din ceea ce ne-a încredințat Dumnezeu; între a avea și a primi mai mult, față de a nu avea și a pierde tot. Acestea se aplică așteptării active, lucrării care ne rămâne de îndeplinit în vederea revenirii Domnului.

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, să încercăm astăzi să fim credincioși chiar și în cele mai mici lucruri.

  Câți talanți ai primit? - 2020. Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, să încercăm astăzi să fim credincioși chiar și în cele mai mici lucruri.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...