Articolul precedentMagasztald az Istent!
  Articolul următorMărșăluind până în zori

  Visarea și prudența celor zece fecioare

  Atunci, Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care şi-au luat candelele şi au ieşit în întâmpinarea mirelui. Cinci din ele erau nechibzuite, şi cinci, înţelepte. Cele nechibzuite, când şi-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn, dar cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele şi untdelemn în vase. (Matei 25:1-4)

  Ascultă ediția audio aici.

  Parabola celor zece fecioare a fost rostită de Isus aproape de finalul predicii profetice, la apus, pe când în depărtare se puteau vedea luminile unui cortegiu nupțial asemenea celui despre care vorbea. Cele zece fecioare, cu lămpile cu ulei aprinse, așteptau la poarta casei miresei sosirea mirelui, cu intenția de a-l însoți la casa lui, unde cortegiul urma să celebreze sărbătoarea nupțială. Dar mirele întârzia, așa că fecioarele au ațipit și când le-a trezit strigătul de la miezul nopții, lămpile lor erau stinse. Cinci dintre ele au avut rezervă de ulei, celelalte cinci, nu. Cele din urmă au rămas, din păcate, în afara cortegiului nupțial.

  Dintre cele patru parabole ale lui Isus, aceasta are deznodământul cel mai nefericit. Cele zece fete erau, aparent, egale. Dar finalul nu le-a fost același. Toate au avut lămpile aprinse la sosire, au obosit să aștepte și au adormit. Când lămpile au început să se stingă, ele s-au trezit la timp pentru a le reumple și a ieși în întâmpinarea mirelui, numai că doar cinci dintre ele prevăzuseră eventualitatea unei așteptări prelungite.

  Uleiul lămpilor reprezintă Duhul Sfânt, care ne dă darul credinței pentru a ne menține vigilenți și activi în așteptarea revenirii. Dar unii au așteptări greșite cu privire la iminența momentului: situează revenirea într-un timp determinat, nu au rezerve de credință pentru zile grele, iar dacă Isus nu vine pe cât de repede se așteaptă ei, se descurajează și își pierd credința. Speranța care ne poate susține la vreme târzie este o valoare spirituală netransmisibilă. Dacă o avem, vom fi încrezători chiar și atunci când așteptarea se prelungește.

  Victor Hugo descrie în Mizerabilii cum o mică pasăre se așază pe o ramură subțire a unui arbust care se pleacă deasupra curentului unui pârâu învolburat. Cu greutatea ei, pasărea face ca ramura să se încline și s-ar putea crede că, dintr-un moment în altul, se va rupe; mai mult, bate un vânt puternic și dă impresia că păsărica poate fi oricând smulsă de la adăpostul ei și aruncată în torent. Și cu toate acestea, mica pasăre ciripește! De ce? Pentru că știe că are aripi.

  Să Îi cerem astăzi Duhului Sfânt marea rezervă divină de credință, de care avem nevoie ca să fim pregătiți pentru revenirea Lui.

  Visarea și prudența celor zece fecioare - 2020. Speranța care ne poate susține la vreme târzie este o valoare spirituală netransmisibilă. Dacă o avem, vom fi încrezători chiar și atunci când așteptarea se prelungește. Să Îi cerem astăzi Duhului Sfânt marea rezervă divină de credință, de care avem nevoie ca să fim pregătiți pentru revenirea Lui.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...

  Dăinuie veșnic

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.