Ca lutul în mâna olarului

  „Nu pot Eu să fac cu voi ca olarul acesta, casă a lui Israel?” zice Domnul. „Iată, cum este lutul în mâna olarului, aşa sunteţi voi în mâna Mea, casă a lui Israel!” (Ieremia 18:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dintre toate parabolele prin care își ilustrează Ieremia mesajele, cea mai realistă este cea a olarului și a vasului de lut. În vreme de apostazie, de schimbări drastice, de pericole pentru poporul lui Dumnezeu, profetul a primit porunca de a ilustra mesajul cerului pentru israeliți mergând la un olar. Acolo a văzut cum olarul lucra la roată, cum un vas nu i-a ieșit; vasul s-a deformat în mâinile lui și el și-a reluat lucrul pentru a face un altul. Ce lecții învățăm din parabola olarului și a vasului de lut?

  1. Nu suntem altceva decât argilă maleabilă, umedă, moale, care primește diverse forme în mâna Olarului divin.

  2. Pe roata vieții trăim circumstanțe și experiențe uneori bune, alteori rele, care ne formează sau ne deformează.

  3. Suntem în mâinile Lui, degetele Sale ne dau formă. Dumnezeu Se folosește de întorsăturile pe care le ia viața noastră pentru a ne modela caracterul; nimic nu este întâmplător, fiecare formă pe care o ia lutul se transformă în providență divină.

  4. Dumnezeu are un plan pentru noi. Olarul divin nu ne face pe toți la fel, nu ne face în serie. Amprentele degetelor Sale în caracterul nostru ne fac unici și folositori pe fiecare dintre noi.

  5. Olarul divin nu se bucură mereu de reușită în ce ne privește, deoarece nu ne anulează libertatea, pentru că argila omenească nu este o masă inertă, iar noi participăm la procesul de transformare, fiecare cu supunerea sau cu rebeliunile noastre, și uneori vasul nostru se frânge în mâinile Lui.

  6. Dumnezeu nu aruncă, enervat, argila. Lângă roată are apă, udă din nou materialul și începe un alt vas.

  Niciunul dintre noi nu este perfect și nici nu a ajuns la idealul pe care Dumnezeu Îl are pentru fiecare dintre copiii Săi. Cu siguranță că ne-am înșelat de multe ori. De câte ori s-a destrămat lucrarea mâinilor Olarului divin? De câte ori a luat-o de la capăt cu noi? Suntem conștienți de rebeliunea sau de supunerea noastră? Să nu abuzăm de răbdarea divină. Să Îi spunem la fel ca Saul din Tars: „Ce să fac, Doamne?” (Faptele 22:10).

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu… poate să ne ajute să ne depășim defectele de caracter și propriile atitudini rele. Să ne încredem în El și să Îl lăsăm să Își facă lucrarea în noi.

  Ca lutul în mâna olarului - 2020. Pentru că există în ceruri un Dumnezeu… poate să ne ajute să ne depășim defectele de caracter și propriile atitudini rele. Să ne încredem în El și să Îl lăsăm să Își facă lucrarea în noi.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...