Ca lutul în mâna olarului

  „Nu pot Eu să fac cu voi ca olarul acesta, casă a lui Israel?” zice Domnul. „Iată, cum este lutul în mâna olarului, aşa sunteţi voi în mâna Mea, casă a lui Israel!” (Ieremia 18:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dintre toate parabolele prin care își ilustrează Ieremia mesajele, cea mai realistă este cea a olarului și a vasului de lut. În vreme de apostazie, de schimbări drastice, de pericole pentru poporul lui Dumnezeu, profetul a primit porunca de a ilustra mesajul cerului pentru israeliți mergând la un olar. Acolo a văzut cum olarul lucra la roată, cum un vas nu i-a ieșit; vasul s-a deformat în mâinile lui și el și-a reluat lucrul pentru a face un altul. Ce lecții învățăm din parabola olarului și a vasului de lut?

  1. Nu suntem altceva decât argilă maleabilă, umedă, moale, care primește diverse forme în mâna Olarului divin.

  2. Pe roata vieții trăim circumstanțe și experiențe uneori bune, alteori rele, care ne formează sau ne deformează.

  3. Suntem în mâinile Lui, degetele Sale ne dau formă. Dumnezeu Se folosește de întorsăturile pe care le ia viața noastră pentru a ne modela caracterul; nimic nu este întâmplător, fiecare formă pe care o ia lutul se transformă în providență divină.

  4. Dumnezeu are un plan pentru noi. Olarul divin nu ne face pe toți la fel, nu ne face în serie. Amprentele degetelor Sale în caracterul nostru ne fac unici și folositori pe fiecare dintre noi.

  5. Olarul divin nu se bucură mereu de reușită în ce ne privește, deoarece nu ne anulează libertatea, pentru că argila omenească nu este o masă inertă, iar noi participăm la procesul de transformare, fiecare cu supunerea sau cu rebeliunile noastre, și uneori vasul nostru se frânge în mâinile Lui.

  6. Dumnezeu nu aruncă, enervat, argila. Lângă roată are apă, udă din nou materialul și începe un alt vas.

  Niciunul dintre noi nu este perfect și nici nu a ajuns la idealul pe care Dumnezeu Îl are pentru fiecare dintre copiii Săi. Cu siguranță că ne-am înșelat de multe ori. De câte ori s-a destrămat lucrarea mâinilor Olarului divin? De câte ori a luat-o de la capăt cu noi? Suntem conștienți de rebeliunea sau de supunerea noastră? Să nu abuzăm de răbdarea divină. Să Îi spunem la fel ca Saul din Tars: „Ce să fac, Doamne?” (Faptele 22:10).

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu… poate să ne ajute să ne depășim defectele de caracter și propriile atitudini rele. Să ne încredem în El și să Îl lăsăm să Își facă lucrarea în noi.

  Ca lutul în mâna olarului - 2020. Pentru că există în ceruri un Dumnezeu… poate să ne ajute să ne depășim defectele de caracter și propriile atitudini rele. Să ne încredem în El și să Îl lăsăm să Își facă lucrarea în noi.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...