Articolul precedentFejleszd az elmédet!
  Articolul următorUn țepuș în carne

  Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu?

  Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui şi tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui şi turmele lui acoperă ţara. (Iov 1:9-10)

  Ascultă ediția audio aici.

  Tema centrală a cărții lui Iov este credința. La începutul relatării, Satana Îi expune lui Dumnezeu natura credinței lui Iov. „Degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Te crede și se încrede în Tine pe degeaba?” Diavolul insinuează că slujirea și credința lui Iov sunt rezultatul interesului. Și refuză ideea că Iov ar putea avea o credință trăită în mod sincer și, în mod fundamental, bună.

  După părerea lui Satana, credința există la schimb cu ceea ce oferă, nu pentru ceea ce este ea. Așa că, pentru a se descoperi care este adevăratul caracter al patriarhului, Dumnezeu propune să i se retragă binecuvântările. Și începe probarea credinței lui Iov. Dumnezeu îi permite lui Satana să îl copleșească pe Iov cu necazuri: întâi îl lasă fără avere, apoi fără casă și copii și, în cele din urmă, îi lovește trupul cu o boală îngrozitoare. Dar textul biblic spune: „În toate acestea, Iov n-a păcătuit deloc şi n-a vorbit nimic necuviincios împotriva lui Dumnezeu” (Iov 1:22). Relatarea suferințelor lui Iov se încheie cu intrarea în scenă a soției patriarhului, personaj care ilustrează credința interesată și egoistă, adusă în atenție de acuzația diabolică: „Tu rămâi neclintit în neprihănirea ta! Blestemă pe Dumnezeu şi mori!” (Iov 2:9). Și încă o dată se manifestă credința autentică a lui Iov: „Primim de la Dumnezeu binele şi să nu primim şi răul?” (v. 10).

  Unii definesc credința din interes drept „utilitară”, adică cea prin intermediul căreia se pot primi binecuvântări. Pentru ei, înaintea oricărei alte trăsături a credinței, stă utilitatea ei. E subtilă credința utilitară, dar Îl confundă pe Dumnezeu cu binecuvântările Sale: dacă primim ocrotire, atenție, prosperitate, înseamnă că Dumnezeu există. Dar dacă asupra noastră se abat rușinea, suferința sau nenorocul, înseamnă că suntem abandonați de Dumnezeu și punem la îndoială existența Sa. În galeria de eroi ai credinței, se spune despre Moise că „a rămas neclintit, ca şi cum ar fi văzut pe Cel ce este nevăzut” (Evrei 11:27). În experiența exemplară a lui Iov, odată cu sfârșitul ei fericit, patriarhul încheie prin a recunoaște: „Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine, dar acum ochiul meu Te-a văzut” (Iov 42:5).

  Să Îi cerem astăzi Domnului să ne ajute să urmăm exemplul lui Iov, așa încât credința noastră să fie autentică și noi să avem convingerea fermă că există în ceruri un Dumnezeu.

  Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? - 2020. Să Îi cerem astăzi Domnului să ne ajute să urmăm exemplul lui Iov, așa încât credința noastră să fie autentică și noi să avem convingerea fermă că există în ceruri un Dumnezeu.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...