Articolul precedentFejleszd az elmédet!
  Articolul următorUn țepuș în carne

  Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu?

  Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui şi tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui şi turmele lui acoperă ţara. (Iov 1:9-10)

  Ascultă ediția audio aici.

  Tema centrală a cărții lui Iov este credința. La începutul relatării, Satana Îi expune lui Dumnezeu natura credinței lui Iov. „Degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Te crede și se încrede în Tine pe degeaba?” Diavolul insinuează că slujirea și credința lui Iov sunt rezultatul interesului. Și refuză ideea că Iov ar putea avea o credință trăită în mod sincer și, în mod fundamental, bună.

  După părerea lui Satana, credința există la schimb cu ceea ce oferă, nu pentru ceea ce este ea. Așa că, pentru a se descoperi care este adevăratul caracter al patriarhului, Dumnezeu propune să i se retragă binecuvântările. Și începe probarea credinței lui Iov. Dumnezeu îi permite lui Satana să îl copleșească pe Iov cu necazuri: întâi îl lasă fără avere, apoi fără casă și copii și, în cele din urmă, îi lovește trupul cu o boală îngrozitoare. Dar textul biblic spune: „În toate acestea, Iov n-a păcătuit deloc şi n-a vorbit nimic necuviincios împotriva lui Dumnezeu” (Iov 1:22). Relatarea suferințelor lui Iov se încheie cu intrarea în scenă a soției patriarhului, personaj care ilustrează credința interesată și egoistă, adusă în atenție de acuzația diabolică: „Tu rămâi neclintit în neprihănirea ta! Blestemă pe Dumnezeu şi mori!” (Iov 2:9). Și încă o dată se manifestă credința autentică a lui Iov: „Primim de la Dumnezeu binele şi să nu primim şi răul?” (v. 10).

  Unii definesc credința din interes drept „utilitară”, adică cea prin intermediul căreia se pot primi binecuvântări. Pentru ei, înaintea oricărei alte trăsături a credinței, stă utilitatea ei. E subtilă credința utilitară, dar Îl confundă pe Dumnezeu cu binecuvântările Sale: dacă primim ocrotire, atenție, prosperitate, înseamnă că Dumnezeu există. Dar dacă asupra noastră se abat rușinea, suferința sau nenorocul, înseamnă că suntem abandonați de Dumnezeu și punem la îndoială existența Sa. În galeria de eroi ai credinței, se spune despre Moise că „a rămas neclintit, ca şi cum ar fi văzut pe Cel ce este nevăzut” (Evrei 11:27). În experiența exemplară a lui Iov, odată cu sfârșitul ei fericit, patriarhul încheie prin a recunoaște: „Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine, dar acum ochiul meu Te-a văzut” (Iov 42:5).

  Să Îi cerem astăzi Domnului să ne ajute să urmăm exemplul lui Iov, așa încât credința noastră să fie autentică și noi să avem convingerea fermă că există în ceruri un Dumnezeu.

  Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? - 2020. Să Îi cerem astăzi Domnului să ne ajute să urmăm exemplul lui Iov, așa încât credința noastră să fie autentică și noi să avem convingerea fermă că există în ceruri un Dumnezeu.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Samuel

  Roagă-te pentru părinții care, asemenea lui Eli, neglijează educația copiilor lor! PROVOCARE: Îndrumă un tânăr să își consacre viața lui Dumnezeu asemenea lui Samuel!

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...