Teatrul roman din Sagunto

  Veniţi să cântăm cu veselie Domnului şi să strigăm de bucurie către Stânca mântuirii noastre. (Psalmii 95:1)

  Ascultă ediția audio aici.

  La confluența a două vechi drumuri romane se găsește orașul antic Sagunto, delimitat la sud de un contrafort din piatră, unde încă se mai pot vedea ruinele unei fortărețe arabe medievale, și un teatru roman construit în anul 50 d.Hr. Sagunto, numit Arse pe vremea când era o cetate latină, a rămas în istorie după anul 219 î.Hr. datorită faptului că a rezistat cu eroism unui asediu dur timp de opt luni, din partea trupelor generalului cartaginez Hanibal, în timpul celui de al doilea război punic. Devenit, cinci ani mai târziu, orașul roman Saguntum a avut o viață prosperă, atestată de numeroase dovezi arheologice.

  Celebrul teatru roman, un semicerc de 90 de metri diametru săpat pe versantul dealului, își păstrează foarte bine configurația clasică. Capacitatea sa este de până la opt mii de spectatori și au fost reprezentate aici, timp de aproape trei secole, lucrări celebre ale autorilor latini și greci, majoritatea dintre ele cu caracter de divertisment, nelipsind așadar satira, obscenitatea sau obrăznicia, puneri în scenă ale căror personaje aveau uneori caractere marginale, curtezane, prostituate și bătrâni libidinoși. Abia în perioada târzie a Imperiului Roman a fost transformat în spațiu pentru orchestră sau în bazin pentru activități acvatice de recreere și loc pentru desfășurarea luptelor de gladiatori, care nu fuseseră nicidecum interzise de cenzura creștină, după cum arată puținele dovezi ale creștinării orașului Sagunto din perioada respectivă.

  În vecinătatea nordică a orașului se află, de la 1974, Colegiul Adventist Sagunto. În 1985, Uniunea Adventistă Spaniolă și colegiul, al cărui director eram în vremea aceea, au dorit să organizeze un Festival Muzical al Tineretului Adventist Spaniol. În sala de festivități a instituției nu era loc suficient, așa că am solicitat autorităților locale să ni se dea acces la teatrul roman din Sagunto. În această incintă istorică, un monument nerestaurat care își păstrează tot farmecul de acum aproape două mii de ani, așezaţi pe vechile sale pietre, admirând bolțile, porticele și pietrele unghiulare, acolo unde locuitorii din Sagunto de altădată se distrau și râdeau, ne-am adunat, mai mult de o mie cinci sute de persoane, să cântăm cu bucurie pentru slava lui Dumnezeu și să lăudăm Numele Său. Un eveniment memorabil în timpul căruia Dumnezeu a fost prezent, transformând teatrul roman într-un adevărat sanctuar.

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când Isus va reveni, toate locurile din lume care au fost cândva folosite pentru dezmăț și degradarea naturii umane vor fi transformate și folosite pentru închinarea la Tatăl ceresc.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Opt plus unu egal B

  Nu îți dori ceva care te depășește, va fi doar un motiv de amărăciune, și nu unul de bucurie. Fii credincios mai întâi în lucrurile mici! Adevărata capacitate se demonstrează în lucruri nespectaculoase și în detalii, nu în misiunile răsunătoare.

  Calmă în furtună

  Dumnezeu cunoaște fiecare circumstanță și permite să fim în acea situație pentru a-L cunoaște mai bine.

  Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu

  Dacă îndoiala îţi copleşeşte viaţa, fă ce a făcut Isus! Adună toate dovezile că tu eşti fiul Său drag sau fiica Lui preaiubită. Contemplă prin credinţă la propriul tău caracter, care va deveni mai curat în lumina de la cruce.

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Isten népe megszabadul

  „Igen, így szól az Úr, az erőstől elvétetnek a foglyok is, és megszabadul a kegyetlen...