Teatrul roman din Sagunto

  Veniţi să cântăm cu veselie Domnului şi să strigăm de bucurie către Stânca mântuirii noastre. (Psalmii 95:1)

  Ascultă ediția audio aici.

  La confluența a două vechi drumuri romane se găsește orașul antic Sagunto, delimitat la sud de un contrafort din piatră, unde încă se mai pot vedea ruinele unei fortărețe arabe medievale, și un teatru roman construit în anul 50 d.Hr. Sagunto, numit Arse pe vremea când era o cetate latină, a rămas în istorie după anul 219 î.Hr. datorită faptului că a rezistat cu eroism unui asediu dur timp de opt luni, din partea trupelor generalului cartaginez Hanibal, în timpul celui de al doilea război punic. Devenit, cinci ani mai târziu, orașul roman Saguntum a avut o viață prosperă, atestată de numeroase dovezi arheologice.

  Celebrul teatru roman, un semicerc de 90 de metri diametru săpat pe versantul dealului, își păstrează foarte bine configurația clasică. Capacitatea sa este de până la opt mii de spectatori și au fost reprezentate aici, timp de aproape trei secole, lucrări celebre ale autorilor latini și greci, majoritatea dintre ele cu caracter de divertisment, nelipsind așadar satira, obscenitatea sau obrăznicia, puneri în scenă ale căror personaje aveau uneori caractere marginale, curtezane, prostituate și bătrâni libidinoși. Abia în perioada târzie a Imperiului Roman a fost transformat în spațiu pentru orchestră sau în bazin pentru activități acvatice de recreere și loc pentru desfășurarea luptelor de gladiatori, care nu fuseseră nicidecum interzise de cenzura creștină, după cum arată puținele dovezi ale creștinării orașului Sagunto din perioada respectivă.

  În vecinătatea nordică a orașului se află, de la 1974, Colegiul Adventist Sagunto. În 1985, Uniunea Adventistă Spaniolă și colegiul, al cărui director eram în vremea aceea, au dorit să organizeze un Festival Muzical al Tineretului Adventist Spaniol. În sala de festivități a instituției nu era loc suficient, așa că am solicitat autorităților locale să ni se dea acces la teatrul roman din Sagunto. În această incintă istorică, un monument nerestaurat care își păstrează tot farmecul de acum aproape două mii de ani, așezaţi pe vechile sale pietre, admirând bolțile, porticele și pietrele unghiulare, acolo unde locuitorii din Sagunto de altădată se distrau și râdeau, ne-am adunat, mai mult de o mie cinci sute de persoane, să cântăm cu bucurie pentru slava lui Dumnezeu și să lăudăm Numele Său. Un eveniment memorabil în timpul căruia Dumnezeu a fost prezent, transformând teatrul roman într-un adevărat sanctuar.

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, când Isus va reveni, toate locurile din lume care au fost cândva folosite pentru dezmăț și degradarea naturii umane vor fi transformate și folosite pentru închinarea la Tatăl ceresc.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  Conducător divin

  Ca popor, noi nu suntem pregătiți pentru venirea Domnului. Dacă ar pune în practică adevărurile mari, înalte, superioare ale acestei perioade, fiecare membru al bisericii ar fi o lumină puternică, strălucitoare. GÂNDESC MAI DEPARTE La ce este bună cunoașterea adevărului dacă îmi lipsește iubirea pe care a arătat-o Hristos?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Publicate astăzi

  Sătul să fi bun

  A fi bun - a fi ascultător așa cum îți cere Dumnezeu - înseamnă a fi pregătit pentru ce are Dumnezeu mai bun să ofere.

  Totul va fi clar

  Poate niciodată nu vom înțelege motivul pentru multele lucruri care ni se întâmplă în această viață, dar știu că „Într-o zi, El îmi va explica totul”. Aștept cu nerăbdare acea zi.

  Model perfect

  Dacă ne mărturisim păcatele și le abandonăm, dacă venim la Isus în pocăință și în umilința sufletului, recunoscându-ne incapacitatea de a îndepărta chiar și un punct sau o pată de păcat și sprijinindu-ne numai pe meritele Mântuitorului crucificat, putem aștepta iertarea, căci cuvântul Lui e garantat. GÂNDESC MAI DEPARTE Se află ceva în viața mea care mă împiedică să-L urmez pe Hristos fără rezerve?

  A hűség követelménye

  „Te azért a munkának terhét hordozzad, mint Jézus Krisztus jó vitéze.” (2Tim 2:3)Krisztus katonái vagyunk,...

  Un pas necontrolat

  "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipsește niciodată în nevoi. "...