Articolul precedentAz Úr lelke csendes
  Articolul următorO moștenire binecuvântată

  Citius, Altius, Fortius

  Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel, ca să căpătaţi premiul! Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji; noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. (1 Corinteni 9:24-25)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pe 12 august 2012, Abel Kirui, originar din Kenya, adventist de ziua a șaptea, a trecut linia de sosire a maratonului de la Jocurile Olimpice din Londra. A căzut în genunchi, și-a plecat capul și a înălțat o rugăciune. Câștigase medalia de argint!

  Întreaga lume a fost martoră a gestului său de recunoștință față de Dumnezeu. Cum ating oamenii asemenea obiective? Cu multă muncă și efort. Abel consacră patru luni ca să se pregătească intensiv pentru o cursă: aleargă douăzeci și unu de kilometri dimineața și cincisprezece după-amiaza; se culcă devreme și se trezește înainte de răsărit pentru a se întâlni cu Dumnezeu. La toate acestea, se adaugă o alimentație sănătoasă. Alergătorii profesioniști aleargă doar două sau trei curse pe an. Deviza lor este: „Întâmplările sunt oportunități care îi favorizează pe cei pregătiți să profite de ele.”

  Jocurile olimpice au început în 776 î.Hr., în Olimpia (Grecia). Erau practicate doar de bărbați și câștigătorii obțineau drept premiu o coroană de măslin. Au fost întrerupte în 394 d.Hr., de către împăratul Teodosiu. Cincisprezece secole mai târziu, pe 16 iunie 1896, baronul Pierre de Coubertin a reușit să le restabilească, inițiind astfel jocurile olimpice ale epocii moderne. În discursul inaugural, a rostit deviza: Citius, mai rapid (atletismul); Altius, mai înalt (săritura); Fortius, mai puternic (lupta).

  Apostolul Pavel folosește de mai multe ori în scrisorile sale imaginea atletului în competiție pe stadion, pentru a ilustra idealurile înalte, etice și spirituale ale vieții de creștin: perfecționarea, perseverența, hotărârea fermă, efortul, sacrificiul, respectarea regulilor, existența unui obiectiv final, trecerea liniei de sosire, primirea premiului.

  Atleții fac eforturi pentru a obține victoria, însă creștinii au ceva mult mai prețios decât victoria (Romani 8:37). Recompensa noastră este să fim alături de Isus: „Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălţimea, nici adâncimea, nicio altă făptură nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru” (Romani 8:38-39).

  Să ne urmărim astăzi obiectivul creștin până când vom trece linia de sosire. Curând, Dumnezeul cel veșnic ne va da coroana de biruitori.

  Citius, Altius, Fortius - 2020. Să ne urmărim astăzi obiectivul creștin până când vom trece linia de sosire. Curând, Dumnezeul cel veșnic ne va da coroana de biruitori.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...