Cultura violenței

  Pământul era stricat înaintea lui Dumnezeu, pământul era plin de silnicie. Dumnezeu S-a uitat spre pământ şi iată că pământul era stricat, căci orice făptură îşi stricase calea pe pământ. (Geneza 6:11-12)

  Ascultă ediția audio aici.

  În martie 1977, Israel Drapkin, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a publicat un eseu intitulat „Cultura violenței”, în care încearcă să arate că lumea trăiește scufundată într-un orizont cultural caracterizat de violență, la nivelul oricărei dimensiuni care caracterizează cultura unei epoci istorice: literatură, artă, muzică, politică, relații internaționale, viață de familie, relații interpersonale, economie, relații profesionale, printre altele. De la un capăt la celălalt al acestei lumi, am auzit de atâta crimă organizată, persecuții politice și religioase, sechestrări, masacre, încât astfel de scenarii au devenit ceva obișnuit, au ajuns să facă parte din mediul nostru. Violența generează condiții favorabile dezvoltării ei. Odată cu asta, se poate proclama domnia terorii și a culturii fricii în societate, în care capacitatea de a gândi se dovedește a fi ceva extrem de complicat, așa că mult mai ușor este ca, în schimbul siguranței, să fie cedată libertatea.

  Au trecut treizeci și cinci de ani de la o atare analiză a culturii violenței, concepută ca un diagnostic al situației de la acea dată. Unii gânditori considerau că este vorba despre o criză care trece repede, dar criza nu a fost depășită. Cartea lui Israel Drapkin este încă de actualitate, iar noi ne găsim încă scufundați într-un orizont cultural caracterizat de violență, fără ca previziunile asupra viitorului să aibă măcar o tendință de ameliorare. De ce? Pentru că generalizarea violenței nu poate duce la altceva decât la sfârșitul acestei lumi, la judecata lui Dumnezeu, care va rosti într-o zi: „Sfârşitul oricărei făpturi este hotărât înaintea Mea, fiindcă au umplut pământul de silnicie; iată, am să-i nimicesc împreună cu pământul” (Geneza 6:13).

  Ceea ce înseamnă că răul nu va învinge. Cei care cred că violența este unica modalitate prin care se poate supraviețui în lume vor descoperi foarte curând că există în ceruri un Dumnezeu… Ce privilegiu avem de a cunoaște ce urmează să se întâmple și de a putea construi din timp „arca” în care vom fi salvați!

  Să punem în practică astăzi, în contrast cu ceea ce promovează cultura violenței, cultura iubirii, Isus spune: „Preaiubiţilor, să ne iubim unii pe alţii, căci dragostea este de la Dumnezeu. Şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu. Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4:7-8).

  Cultura violenței - 2020. Să punem în practică astăzi, în contrast cu ceea ce promovează cultura violenței, cultura iubirii, Isus spune: „Preaiubiţilor, să ne iubim unii pe alţii, căci dragostea este de la Dumnezeu.”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Publicate astăzi

  Patru stele ale generalului

  Erau câteva lucruri pe care ucenicii le-au pierdut din vedere. Din moment ce El, Învățătorul, Își punea viața în mâinile Tatălui ceresc dimineața când Se ruga, încă înaintea apariției zorilor, avea totală încredere în ocrotirea divină. Iar al doilea lucru era acela că, dacă ajungea într-o situație complicată, El știa că poate să ceară ajutor chiar și împotriva furiei naturii. Când te încredințezi lui Dumnezeu, El poate să te scape.

  Atunci când dezastrul lovește

  Este remarcabil și faptul că nu am auzit niciodată atâtea persoane care să recunoască public bunătatea lui Dumnezeu, în ciuda situației lor teribile; sunt sigură că El a fost plăcut impresionat de aceasta!

  Răbdarea şi perseverenţa

  Câteodată, când lucrurile merg prost, simţăminte de descurajare ne vin în minte şi ne fac să credem că nu merită să mai luptăm pentru nimic. Dar, uneori, momentele ca acestea sunt cele care ne dau ocazia să facem din viaţa noastră o sursă de inspiraţie pentru alţii.

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Őrizzük meg az isteni világosságot!

  „Kérlek azért titeket, atyámfiai, az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent...