Homo homini lupus

  Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască? (Ieremia 17:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dictonul latin homo homini lupus (omul este lup pentru om) a fost preluat de filozoful englez Thomas Hobbes, care l-a popularizat prin lucrarea sa Léviathan. Autorul a îndurat suferințele cruzimii Războiului Civil englez din perioada 1642–1651.

  Omul este ca un lup, față de semeni este un prădător. Profetul Ieremia, autorul biblic care folosește de cele mai multe ori cuvântul „inimă” pentru a se referi la voința omului, pune fraza latină a lui Plaut alături de expresii ca: „Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?” (Ieremia 17:9); „nu vor mai urma pornirile inimii lor rele” (Ieremia 3:17). Ezechiel, la rândul lui, vorbește despre oameni „neruşinaţi şi cu inima împietrită” (Ezechiel 2.4), „a căror inimă simte plăcere faţă de idolii şi urâciunile lor” (Ezechiel 11:21), care au „inima de piatră” (Ezechiel 11:19; 36:26).

  Cronica omenirii, plină de morți violente, masacre, genociduri, holocausturi, terorism și cruzimi făptuite de oameni asupra altor oameni, a putut fi inspirată numai de Diavol, de la uciderea lui Abel și până astăzi. Citind cartea istoricului francez Guy Richard, L’histoire inhumaine, te îngrozeşti văzând metodele sofisticate și armele folosite de oameni pentru a tortura, a face să sufere, a mutila și asasina alte ființe umane. Fără să fie nevoie să facem referire la faptele tragice ale istoriei, presa cotidiană este plină de articole ale căror titluri ne înspăimântă.

  Versetul de astăzi întreabă dacă există cineva capabil să înțeleagă inima omului. Dumnezeu răspunde: „Eu, Domnul, cercetez inima şi cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui” (Ieremia 17:10). Singurul care poate neutraliza lucrarea distructivă a prințului acestei lumi este Dumnezeu, care schimbă inima oamenilor. El inițiază noul legământ pe care îl face cu omul, legământ de renaștere și de iubire, și promite: „Vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră şi vă voi da o inimă de carne” (Ezechiel 36:26).

  Făgăduința transformării inimilor noastre ne umple de speranță și ne dă sentimentul de siguranță. Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, viitorul nostru poate fi foarte diferit.

  Homo homini lupus - 2020. Singurul care poate neutraliza lucrarea distructivă a prințului acestei lumi este Dumnezeu, care schimbă inima oamenilor. El inițiază noul legământ pe care îl face cu omul, legământ de renaștere și de iubire.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...