Articolul precedentCa frații
  Articolul următorPune-ți sabia înapoi în teacă

  Violența conjugală

  Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui. (Efeseni 5:28-30)

  Ascultă ediția audio aici.

  Am oficiat prima căsătorie în calitate de pastor hirotonit cu mult timp în urmă. Soții erau studenți la seminarului adventist și, după studii, s-au angajat într-o frumoasă activitate, slujindu-L pe Dumnezeu prin lucrarea misionară în străinătate. Tema predicii de atunci a fost prima nuntă din Eden, oficiată de Însuși Creatorul; Isus vorbește despre autoritatea lui Dumnezeu în ce privește căsătoria, în Evanghelie (Matei 19:5-6), iar Pavel folosește acest argument în Epistola către efeseni: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup” (Efeseni 5:31). Sunt convins că, dacă semnificația expresiei „un singur trup” ar fi bine înțeleasă, dacă obiectivul oricărei căsătorii ar fi trecerea de la cei doi, din momentul inițial, la unitatea conjugală, cuplurile nu ar mai fi nefericite și, mai ales, nu am mai asista la această cronică neagră a timpului nostru, numită „violența conjugală”.

  Nicio lovitură nu rănește atât de tare ca aceea care vine de la persoana căreia poate că îi purtăm cea mai mare dragoste. Așa că în cămin se construiește fericirea sau nefericirea vieților noastre: „Nimeni nu poate ruina mai mult fericirea și rodnicia unei femei, făcându-i viața o povară chinuitoare, ca propriul ei soț și nimeni nu poate distruge nici măcar în proporție de a suta parte speranțele și aspirațiile unui bărbat, nu-i poate paraliza energiile și ruina influența și planurile de viitor, ca propria soție. Ceasul căsătoriei este cel care determină în dreptul multor bărbați și femei succesul sau eșecul în această viață și speranțele lor în ce privește viața viitoare” (Căminul adventist, p. 32).

  Iubirea dintr-o relație de cuplu trebuie să se coacă, să crească și să își atingă potențialul în ce privește realizarea idealului de a fi „un singur trup”. Lucrurile nu se întâmplă întotdeauna astfel. Uneori, din cauza unor motive greșite pentru căsătorie, alteori, pentru că mariajul nu este mai puternic decât egoismul cu care luptă şi, în cele din urmă, pentru că nu există un referent spiritual al iubirii, așa cum arată textul nostru: să ne iubim soțiile „ca şi Hristos biserica”.

  Să ne punem astăzi viața în mâinile lui Dumnezeu, pentru ca El să ne învețe să oferim și să primim iubire.

  Violența conjugală - 2020. Să ne punem astăzi viața în mâinile lui Dumnezeu, pentru ca El să ne învețe să oferim și să primim iubire.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Publicate astăzi

  Patru stele ale generalului

  Erau câteva lucruri pe care ucenicii le-au pierdut din vedere. Din moment ce El, Învățătorul, Își punea viața în mâinile Tatălui ceresc dimineața când Se ruga, încă înaintea apariției zorilor, avea totală încredere în ocrotirea divină. Iar al doilea lucru era acela că, dacă ajungea într-o situație complicată, El știa că poate să ceară ajutor chiar și împotriva furiei naturii. Când te încredințezi lui Dumnezeu, El poate să te scape.

  Atunci când dezastrul lovește

  Este remarcabil și faptul că nu am auzit niciodată atâtea persoane care să recunoască public bunătatea lui Dumnezeu, în ciuda situației lor teribile; sunt sigură că El a fost plăcut impresionat de aceasta!

  Răbdarea şi perseverenţa

  Câteodată, când lucrurile merg prost, simţăminte de descurajare ne vin în minte şi ne fac să credem că nu merită să mai luptăm pentru nimic. Dar, uneori, momentele ca acestea sunt cele care ne dau ocazia să facem din viaţa noastră o sursă de inspiraţie pentru alţii.

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Őrizzük meg az isteni világosságot!

  „Kérlek azért titeket, atyámfiai, az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent...