Articolul precedentNu sări!
  Articolul următorDe la ură la iubire

  Pune-ți sabia înapoi în teacă

  Isus a zis lui Petru: „Bagă-ţi sabia în teacă. Nu voi bea paharul pe care Mi l-a dat Tatăl să-l beau?” (Ioan 18:11)

  Ascultă ediția audio aici.

  La numai câteva luni de la declanșarea Războiului Civil din Spania, un tânăr de 19 ani, numit José Maria Gironella*, a fost nevoit să fugă în Franța din cauză că, în Girona, orașul natal, viața îi era amenințată. Tatăl său l-a însoțit până la graniță și, la puțin timp după aceea, jandarmii francezi l-au oprit și l-au percheziționat. În buzunarul de la pantaloni era o hârtie pe care tânărul nu o văzuse. Tatăl său îi lăsase un mesaj de adio. Gironella a citit emoționat: „Să nu ucizi pe nimeni, fiule. Tatăl tău, Joaquin.”

  Nu i-a spus, așa cum ar fi făcut oricare tată la despărțirea de fiul său în vreme de război: „Apără-ți viața, fiule, ai grijă să nu fii ucis.” Dimpotrivă, i-a cerut: „Să nu ucizi”, pentru că, deși și-ar fi dorit ca fiul său să se poată întoarce sănătos și în siguranță, voia ca lucrul acesta să se întâmple fără ca tânărul să-și mânjească mâinile de sânge, chiar și pentru a se apăra. În mod curios, tatăl scriitorului relua ceea ce îi spusese Isus lui Petru în Ghetsimani: „Bagă-ţi sabia în teacă.”

  Creștinii trebuie să fie mesageri ai păcii, acea pace care transformă viața, care este personală și care poate fi inspirată și altora. Pentru Hristos, cel mai bun susţinător al nonviolenței, nicio circumstanță periculoasă, de autoapărare sau de supraviețuire, nu justifică uciderea unui semen, chiar dacă este vorba despre un dușman. Nu există invadare care să poată fi justificată și nici război sfânt în numele lui Dumnezeu; nu există iure belli, dreptul la război pe care îl apăra călugărul dominican Francisco de Vitoria în 1532. Războaielor de cucerire, campaniilor militare ale regelui David, „om sângeros”, masacrelor cruciaților asupra popoarelor necredincioase de musulmani, Inchiziției și autodafeurilor cruzimii, războaielor religioase, îngrozitorului Holocaust al evreilor, autorilor genocidului ruandez, în majoritatea lor creștini, sau celor vinovați de epurarea etnică din Bosnia Herțegovina, tuturor persoanelor violente, ca Petru în noaptea când a fost arestat, Învățătorul Isus le poruncește: „Bagă-ţi sabia în teacă.”

  Și, ca gest de iubire și de compasiune, așa cum a făcut pentru Malhu, va scoate victimele violenței din mâinile lor și le va vindeca.

  * José Maria Gironella (1917–2003) este unul dintre cei mai citiți autori spanioli. În romanele sale descrie haosul care a urmat Războiului Civil din Spania. Dintre lucrările sale, putem cita: Los cipreses creen en Dios [Chiparoșii cred în Dumnezeu], Un millón de muertos [Un milion de morți], Ha estallado la paz [A izbucnit pacea], Los hombres lloran solos [Bărbații plâng singuri], care alcătuiesc o tetralogie.

  Pune-ți sabia înapoi în teacă - 2020. Creștinii trebuie să fie mesageri ai păcii, acea pace care transformă viața, care este personală și care poate fi inspirată și altora. Pentru Hristos, cel mai bun susţinător al nonviolenței, nicio circumstanță periculoasă, nu justifică uciderea unui semen, chiar dacă este vorba despre un dușman.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...