Articolul precedentBăiatul mulțumit
  Articolul următorO să revii în septembrie

  Îngrijire bătrâni

  Adevărat, adevărat îţi spun că atunci când erai mai tânăr, singur te încingeai şi te duceai unde voiai, dar când vei îmbătrâni, îţi vei întinde mâinile şi altul te va încinge şi te va duce unde nu vei voi. (Ioan 21:18)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cuvintele lui Isus pentru Petru conțin un adevăr indiscutabil, scos în evidență de viață și de vârstă: când îmbătrânim, nu întotdeauna avem abilitatea și capacitatea de a ne mai descurca singuri, de a ne îngriji de propriile nevoi, de a ne apăra drepturile sau, pur și simplu, onoarea. Trebuie să depindem de alte persoane și putem fi, din cauza lipsei lor de respect, victimele umilinţelor de tot felul. Vorbim despre oameni care calcă în picioare demnitatea persoanelor vârstnice.

  Într-o lume în care totul se cumpără și se vinde, dați-mi voie să întreb: Cât costă un bătrân? Ei bine, în relatarea care urmează, prețul depinde de vârsta și de starea lui de sănătate. Cu cât e mai bătrân și mai bolnav, cu atât este mai valoros. Cam 300 de euro dacă este un om prezentabil, cu o sănătate acceptabilă și care are în jur de șaizeci de ani. Pentru 600 de euro se poate găsi un bătrân suferind, apropiat de optzeci de ani. Iar pentru 1 200 de euro poți avea un bătrân care suferă de o boală incurabilă și al cărui deces este garantat în scurt timp. La Roma, un domn de 81 de ani care trăia într-un azil a luat în căsătorie o tânără actriță iugoslavă, care avea nevoie să obțină cetățenia italiană. Ea recursese la serviciile Agenției Anonime de Căsătorii, care se ocupa, cu acte în regulă, cu acest mod curios de „îngrijire bătrâni”.

  Actrița a plătit 600 de euro, așa cum i se ceruse, s-a măritat cu bătrânul dimineața devreme și a luat prânzul împreună cu el. Iar apoi s-au despărțit pentru a nu se mai revedea vreodată. Martorii l-au însoțit pe bătrân la reședința lui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, i-au plătit suma pentru care se înțeleseseră și au plecat. Numai că, foarte curând, soțul singur, deși căsătorit, a început să fie chinuit de singurătate. În primul rând, ironiile și comentariile colegilor de azil, apoi vizita unei angajate a agenției, care a încercat să îl șantajeze, pentru ca el, la rândul lui, să o șantajeze pe actriță. A primit scrisori indignate din partea apropiaților și înțepături sarcastice din partea cunoștințelor. Într-o zi, bietul octogenar mărturisea unei jurnaliste: „Aș vrea să plec, nu știu unde, undeva unde nu mă cunoaște nimeni. Să plec. Să plec. Fie și pe lumea cealaltă.”

  A-i ocroti pe cei în vârstă și a lupta pentru demnitatea lor sunt semne importante că o societate este echitabilă și civilizată. În același timp, biserica este chemată să promoveze respectul față de acest sector al populației. Să acționăm şi noi, astăzi, în sensul acesta!

  Îngrijire bătrâni - 2020. A-i ocroti pe cei în vârstă și a lupta pentru demnitatea lor sunt semne importante că o societate este echitabilă și civilizată. În același timp, biserica este chemată să promoveze respectul față de acest sector al populației. Să acționăm şi noi, astăzi, în sensul acesta!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Publicate astăzi

  Patru stele ale generalului

  Erau câteva lucruri pe care ucenicii le-au pierdut din vedere. Din moment ce El, Învățătorul, Își punea viața în mâinile Tatălui ceresc dimineața când Se ruga, încă înaintea apariției zorilor, avea totală încredere în ocrotirea divină. Iar al doilea lucru era acela că, dacă ajungea într-o situație complicată, El știa că poate să ceară ajutor chiar și împotriva furiei naturii. Când te încredințezi lui Dumnezeu, El poate să te scape.

  Atunci când dezastrul lovește

  Este remarcabil și faptul că nu am auzit niciodată atâtea persoane care să recunoască public bunătatea lui Dumnezeu, în ciuda situației lor teribile; sunt sigură că El a fost plăcut impresionat de aceasta!

  Răbdarea şi perseverenţa

  Câteodată, când lucrurile merg prost, simţăminte de descurajare ne vin în minte şi ne fac să credem că nu merită să mai luptăm pentru nimic. Dar, uneori, momentele ca acestea sunt cele care ne dau ocazia să facem din viaţa noastră o sursă de inspiraţie pentru alţii.

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Őrizzük meg az isteni világosságot!

  „Kérlek azért titeket, atyámfiai, az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent...