Articolul precedentNoua poruncă te urcă!
  Articolul următorCultură și religie

  Afecțiune frățească

  Stăruiţi în dragostea frăţească. (Evrei 13:1)

  Ascultă ediția audio aici.

  În septembrie 1953 s-a celebrat, la Biserica centrală din Barcelona, primul Congres Național de Tineret al Bisericii Adventiste din Spania. Aveam 14 ani și eram director al Societății de Cadeți a bisericii din Zaragoza. Îmi amintesc sloganul congresului: „Stăruiţi în dragostea frăţească.” Dragostea frățească a devenit, de-a lungul experienței mele religioase, una dintre cele mai valoroase descoperiri și una dintre cele mai mari binecuvântări pe care le-am găsit în Biserica Adventistă.

  Încercând să fiu obiectiv și făcând astăzi bilanțul a mai bine de șaizeci de ani de practicare a credinței adventiste, pot să afirm că am avut, am și sper că voi avea în continuare în biserică mulți prieteni buni, frați preaiubiți, care mi-au arătat în mii de feluri farmecul adevăratei iubiri frățești. Îmi amintesc de iubirea frățească neîndoioasă a fraților din bisericile pe care le-am slujit ca pastor sau în care am făcut primele stagii de slujire. Apreciez în mod deosebit dragostea frățească a colegilor mei de slujire, a colegilor de studii, a elevilor sau a colaboratorilor. Păstrez multe scrisori în care dovezile de stimă, de prietenie și de afecțiune nu sunt pure formalități, ci expresia a ceea ce textul numește „dragostea frățească”, concept desemnat în limbajul Noului Testament prin cuvântul philadelphia și care nu are echivalent în Vechiul Testament.

  Termenul philadelphia apare de cinci ori în Noul Testament (1 Tesaloniceni 4:9; Romani 12:10; 1 Petru 1:22-23; 2 Petru 1:5-7 și Evrei 13:1). Analizând cu atenție aceste texte, ne dăm seama că iubirea frățească nu este echivalentă cu afecțiunea generală pe care trebuie să o avem, în mod obișnuit, pentru orice semen, nici nu este iubire filială sau parentală, nici iubire ca cea pentru prietenii noștri. În Noul Testament, philadelphia este, mai degrabă, un termen specializat, care se folosește cu referire la afecțiunea unică, spirituală, care trebuie să existe între copiii lui Dumnezeu. Este un rod al regenerării lucrate de Duhul Sfânt în credincios; asociată în aceste versete cu verbul „a iubi”, se poate traduce prin „a iubi în felul lui Dumnezeu”; această iubire este legată de orice inimă și este sinceră, departe de ipocrizie. Totuși, philadelphia se poate răci și chiar pierde, așa că Pavel recomandă în Epistola către evrei: „Stăruiţi în dragostea frăţească.” Să păstrăm philadelphia, pentru că pot să spun din proprie experiență că este unul dintre cele mai bogate privilegii pe care le avem, ca adventiști.

  Vă invit astăzi să fiți amabili cu ceilalți și să dați pe față prietenie. Ce ați semănat, veți recolta curând.

  Afecțiune frățească - 2020. Totuși, „philadelphia” se poate răci și chiar pierde, așa că Pavel recomandă în Epistola către evrei: „Stăruiţi în dragostea frăţească.” Să păstrăm „philadelphia”, pentru că pot să spun din proprie experiență că este unul dintre cele mai bogate privilegii pe care le avem, ca adventiști.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...