Articolul precedentNoua poruncă te urcă!
  Articolul următorCultură și religie

  Afecțiune frățească

  Stăruiţi în dragostea frăţească. (Evrei 13:1)

  Ascultă ediția audio aici.

  În septembrie 1953 s-a celebrat, la Biserica centrală din Barcelona, primul Congres Național de Tineret al Bisericii Adventiste din Spania. Aveam 14 ani și eram director al Societății de Cadeți a bisericii din Zaragoza. Îmi amintesc sloganul congresului: „Stăruiţi în dragostea frăţească.” Dragostea frățească a devenit, de-a lungul experienței mele religioase, una dintre cele mai valoroase descoperiri și una dintre cele mai mari binecuvântări pe care le-am găsit în Biserica Adventistă.

  Încercând să fiu obiectiv și făcând astăzi bilanțul a mai bine de șaizeci de ani de practicare a credinței adventiste, pot să afirm că am avut, am și sper că voi avea în continuare în biserică mulți prieteni buni, frați preaiubiți, care mi-au arătat în mii de feluri farmecul adevăratei iubiri frățești. Îmi amintesc de iubirea frățească neîndoioasă a fraților din bisericile pe care le-am slujit ca pastor sau în care am făcut primele stagii de slujire. Apreciez în mod deosebit dragostea frățească a colegilor mei de slujire, a colegilor de studii, a elevilor sau a colaboratorilor. Păstrez multe scrisori în care dovezile de stimă, de prietenie și de afecțiune nu sunt pure formalități, ci expresia a ceea ce textul numește „dragostea frățească”, concept desemnat în limbajul Noului Testament prin cuvântul philadelphia și care nu are echivalent în Vechiul Testament.

  Termenul philadelphia apare de cinci ori în Noul Testament (1 Tesaloniceni 4:9; Romani 12:10; 1 Petru 1:22-23; 2 Petru 1:5-7 și Evrei 13:1). Analizând cu atenție aceste texte, ne dăm seama că iubirea frățească nu este echivalentă cu afecțiunea generală pe care trebuie să o avem, în mod obișnuit, pentru orice semen, nici nu este iubire filială sau parentală, nici iubire ca cea pentru prietenii noștri. În Noul Testament, philadelphia este, mai degrabă, un termen specializat, care se folosește cu referire la afecțiunea unică, spirituală, care trebuie să existe între copiii lui Dumnezeu. Este un rod al regenerării lucrate de Duhul Sfânt în credincios; asociată în aceste versete cu verbul „a iubi”, se poate traduce prin „a iubi în felul lui Dumnezeu”; această iubire este legată de orice inimă și este sinceră, departe de ipocrizie. Totuși, philadelphia se poate răci și chiar pierde, așa că Pavel recomandă în Epistola către evrei: „Stăruiţi în dragostea frăţească.” Să păstrăm philadelphia, pentru că pot să spun din proprie experiență că este unul dintre cele mai bogate privilegii pe care le avem, ca adventiști.

  Vă invit astăzi să fiți amabili cu ceilalți și să dați pe față prietenie. Ce ați semănat, veți recolta curând.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  Marele remediu pentru păcat

  Cunoașterea datoriei înseamnă îndeplinirea ei cu tot sufletul și fără teamă. Indiferent de consecințe, ei urmează lumina care le luminează cărarea. Adevărul lui Dumnezeu este de partea lor și nu-i va părăsi niciodată. GÂNDESC MAI DEPARTE Este viața mea o mărturie în favoarea sau împotriva păcatului? Cum pot afla răspunsul?

  Căpetenie a oștirii Domnului

  Ne-am pierde credința și curajul în luptă dacă nu am fi susținuți de puterea lui Dumnezeu. Orice formă a răului izbucnește într-o activitate intensă. GÂNDESC MAI DEPARTE Satana și armatele lui vor face tot posibilul să lupte împotriva oștirilor lui Dumnezeu. Sunt eu gata să-mi ocup locul în marea confruntare care urmează? Ce pot face astăzi ca să mă pregătesc?

  Ajutor atotputernic

  Mântuitorul nostru a plătit prețul pentru răscumpărarea noastră. Nimeni nu trebuie să fie înrobit de Satana. Domnul Hristos stă înaintea noastră ca un Ajutor atotputernic. GÂNDESC MAI DEPARTE Când a fost ultima dată când Isus m-a eliberat de vrăjmaș?

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...