Articolul precedentComunică responsabil!
  Articolul următorSuccesul nu este o întâmplare

  Cultură și religie

  Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ? (Luca 18:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Putem afla răspunsul la întrebarea lui Isus din relatarea care urmează. În decembrie 1976, scriitorul iudeo-american Saul Bellow a ținut o conferință la Academia Suedeză, înainte de a primi Premiul Nobel pentru Literatură. Un jurnalist relatează astfel cele întâmplate: „Bellow a stârnit o dispută cu tema «Scriitorul și societatea» și, ca un profet biblic, a reclamat: «Noi, scriitorii actuali, trădăm omenirea. În tulburările secolului al XX-lea, romancierul modern s-a îndepărtat de fundamental, de esențial, de durabil. Timp de aproape un secol, literatura s-a folosit de aceleași idei, mituri, strategii. Eseu după eseu, carte după carte, literatura ne oferă aceleași gânduri ale lui Baudelaire, Nietzsche, Marx, Freud, care cu greu ne mai reprezintă. Sunt ca niște monștri bătrâni dintr-un muzeu de paleontologie. Lupta scriitorului ar trebui să fie aceea de a arăta marile angoase comune, pentru a defini tot mai complet, coerent și clar ce este ființa umană, ce suntem noi și la ce e bună viața»” (José Maria Carrascal, El Pais, 15.12.1976, p. 33).

  Astăzi, lucrările multor scriitori cunoscuți ating tiraje care pot ajunge la milioane de exemplare. Traduse în principalele limbi moderne, sunt citite în toate colțurile lumii și exercită o influență culturală lentă, dar profundă, asupra societății. Multe dintre ele sunt declarate ca fiind atee, dogmatice sau, în cel mai bun caz, agnostice și independente, dar toate îi marchează ideologic pe contemporanii noștri.

  A fi ateu nu este egal cu a fi mai înțelept sau mai inteligent. Mario Vargas Llosa* afirmă într-un articol de opinie: „Cultura nu a putut înlocui religia pentru că, în epoca noastră, cultura a încetat să mai fie un răspuns serios și profund la marile întrebări ale omului despre viață, moarte, destin și istorie. Deși unii intelectuali străluciți încearcă să ne convingă că ateismul este singura consecință logică și rațională a cunoașterii, ființa umană comună și obișnuită continuă să găsească în credință această speranță a unei supraviețuiri în fața morții, speranță la care nu a putut niciodată să renunțe. Nu numai că religia este legitimă, dar este și indispensabilă unei societăți democratice” (El Pais, 28.08.2011).

  Credința este în continuare necesară. Astăzi și în fiecare zi.

  * Mario Vargas Llosa (n. 1936) este un scriitor peruan de limbă spaniolă, autor de eseuri politice și de romane. A primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2010.

  Cultură și religie - 2020. Deși unii intelectuali străluciți încearcă să ne convingă că ateismul este singura consecință logică și rațională a cunoașterii, ființa umană comună și obișnuită continuă să găsească în credință această speranță a unei supraviețuiri în fața morții, speranță la care nu a putut niciodată să renunțe.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Publicate astăzi

  Trifoi cu patru foi

  Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

  Voi cinsti pe cine Mă cinstește

  Îi mulțumesc Tatălui ceresc pentru răspunsul Lui rapid. Adesea, când plănuiesc programa pentru studenții mei, cer călăuzire de sus, iar El îmi răspunde prin idei excelente, care nu numai că îmbogățesc cunoștințele studenților, dar îmi și furnizează ocazii pentru a împărtăși bunătatea Sa.

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  A hatalommal kísért igehirdetés

  „Azokban a napokban pedig eljött Keresztelő János, aki prédikált Júdea pusztájában. És ezt mondta: Térjetek...