Dimineaţa seamănă-ţi sămânţa şi până seara nu lăsa mâna să ţi se odihnească, fiindcă nu ştii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune. (Eclesiastul 11:6)
Ascultă ediția audio aici.
Într-o anumită perioadă din slujirea mea, am avut un program de lucru foarte încărcat: țineam cincisprezece ore de cursuri pe săptămână la seminarul teologic, eram director al departamentului Educație al Uniunii Spaniole, pastor al Bisericii din Castellon și urmam simultan cursurile de doi ani pentru studii de licență în istorie la Universitatea din Valencia, eram căsătorit și aveam un bebeluș. Cum am reușit să fac față unui asemenea volum de muncă? În primul rând, depinzând de Dumnezeu, care mi-a dat capacitățile necesare. În al doilea rând, respectând cu strictețe programul meu de lucru. În al treilea rând, știind că era „sprintul” final al unei situații temporare. În al patrulea rând, fixându-mi un obiectiv foarte motivant. În al cincilea rând, stabilind o ordine a priorităților în activitățile mele. Și pot să vă asigur că nu m-am simțit niciodată afectat de dependența de muncă, pentru că am fost călăuzit de Dumnezeu, care m-a motivat și mi-a suplinit carențele.
Reușita nu este niciodată o întâmplare. Nu este rezultatul unei moment în care te-a lovit norocul. Când inteligența, circumstanțele și efortul se combină, ele pot aduce multe lucruri bune în viață: succes în studii, în afaceri sau în proiecte, inspirație, virtuozitate. Fiecare se poate pregăti pentru a-și dezvolta la maximum capacitățile intelectuale și abilitățile fizice, precum și pentru a deprinde abilități la locul de muncă, a căpăta determinare și responsabilități. Și, la un moment dat, va veni și circumstanța potrivită, oportunitatea de a putea demonstra din ce material suntem făcuți.
Cât privește viața spirituală, textul de astăzi spune că sămânța semănată fără oprire, munca, lucrul făcut cu rost, având în vedere o perspectivă, sunt garanția unor rezultate bune. Beethoven spunea: „Geniul este 2% talent și 98% muncă”, iar Edison îl corectează puțin și afirmă că „invenția presupune 1% inspirație și 99% transpirație”. În general, geniul începe lucrurile importante, dar munca le termină. Reușita, sclipirea de geniu, creativitatea și realizările importante sunt tributare muncii. Așa afirmă și Solomon în Proverbele: „Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând” (Proverbele 22:29).
Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să ne îmbunătățim aptitudinile și să dobândim obiceiuri mai bune cu privire la muncă. Și, când circumstanțele vor apărea, vom fi pregătiți să ne bucurăm de oportunități.