Articolul precedentCum arată visul?
  Articolul următorSurzi și orbi în sânul bisericii

  Cu îndoiala ce e de făcut?

  Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. (Iacov 1:5-6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Timp de mai multe luni, am ținut studii biblice cu un bărbat a cărui tradiție familială catolică era foarte înrădăcinată. La șaizeci și cinci de ani, a întâlnit o femeie adventistă și a început să frecventeze biserica sâmbăta, să asculte Cuvântul lui Dumnezeu predicat, să întrebe, să descopere, să constate… Astfel am început ceea ce el numea „catehizarea”. Când am abordat temele legate de nemurirea condiționată, am simțit că cele mai importante crezuri ale sale se zguduiau: raiul și iadul, mijlocirea sfinților, cultul Fecioarei Maria etc. Omul mi-a mărturisit că are anumite îndoieli cu privire la învățătura adventistă despre aceste lucruri. Părea sincer.

  Îndoiala. Ce e de făcut cu ea? Ellen White spune, în Calea către Hristos, că, deși Dumnezeu a oferit suficiente dovezi pentru ca adevărul să fie cunoscut, cei care vor să se îndoiască au posibilitatea să o facă. Mai mult decât atât, este imposibil pentru duhul limitat al omului să înțeleagă pe deplin infinitul, unele taine neputând fi niciodată cunoscute pe deplin. Trebuie luat în considerare și faptul că Satana intervine pentru a perverti capacitatea de înțelegere a omului, așa că nu trebuie să zeificăm rațiunea și să o alegem drept criteriu suprem al adevărului. Rațiunea suferă de slăbiciunile omenescului. Pentru orgoliul nostru poate părea destul de umilitor să recunoaștem că nu înțelegem unele adevăruri. Uneori ne lipsește răbdarea de a aștepta, pe care ne-o dă lumina. Alteori, iubirea păcatului ne împiedică să acceptăm adevărul. Pentru a ajunge la adevăr, trebuie să fim mânați de dorința sinceră de a-l cunoaște și să fim dispuși să ascultăm de el. În loc să ne îndoim și să medităm la ceea ce nu înțelegem, ar trebui să ne bucurăm de lumina care strălucește în noi și să mărturisim prin noi înșine adevărul Scripturilor. Punând în practică ceea ce cunoaștem deja, câștigăm dovezi foarte bune.

  Când ne bucurăm de plinătatea iubirii lui Isus, îndoielile dispar. Evităm ca îndoiala să se transforme în scepticism și necredință: „Luaţi seama dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu” (Evrei 3:12).

  Să punem astăzi îndoielile noastre în mâinile lui Dumnezeu. El are răspuns pentru fiecare dintre ele.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Publicate astăzi

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Cine sunt eu?

  Într-o bună zi, ceva ce ai va dispărea sau nu va mai fi valabil în dreptul tău, în timp ce un anume lucru ce face parte din identitatea ta va rămâne lipit de tine până la final.

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Az Úr megóvja gyermekeit

  „Segítségül hív engem, ezért meghallgatom őt, vele vagyok háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt.” (Zsolt 91,15)„Isten...