Articolul precedentCum arată visul?
  Articolul următorSurzi și orbi în sânul bisericii

  Cu îndoiala ce e de făcut?

  Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. (Iacov 1:5-6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Timp de mai multe luni, am ținut studii biblice cu un bărbat a cărui tradiție familială catolică era foarte înrădăcinată. La șaizeci și cinci de ani, a întâlnit o femeie adventistă și a început să frecventeze biserica sâmbăta, să asculte Cuvântul lui Dumnezeu predicat, să întrebe, să descopere, să constate… Astfel am început ceea ce el numea „catehizarea”. Când am abordat temele legate de nemurirea condiționată, am simțit că cele mai importante crezuri ale sale se zguduiau: raiul și iadul, mijlocirea sfinților, cultul Fecioarei Maria etc. Omul mi-a mărturisit că are anumite îndoieli cu privire la învățătura adventistă despre aceste lucruri. Părea sincer.

  Îndoiala. Ce e de făcut cu ea? Ellen White spune, în Calea către Hristos, că, deși Dumnezeu a oferit suficiente dovezi pentru ca adevărul să fie cunoscut, cei care vor să se îndoiască au posibilitatea să o facă. Mai mult decât atât, este imposibil pentru duhul limitat al omului să înțeleagă pe deplin infinitul, unele taine neputând fi niciodată cunoscute pe deplin. Trebuie luat în considerare și faptul că Satana intervine pentru a perverti capacitatea de înțelegere a omului, așa că nu trebuie să zeificăm rațiunea și să o alegem drept criteriu suprem al adevărului. Rațiunea suferă de slăbiciunile omenescului. Pentru orgoliul nostru poate părea destul de umilitor să recunoaștem că nu înțelegem unele adevăruri. Uneori ne lipsește răbdarea de a aștepta, pe care ne-o dă lumina. Alteori, iubirea păcatului ne împiedică să acceptăm adevărul. Pentru a ajunge la adevăr, trebuie să fim mânați de dorința sinceră de a-l cunoaște și să fim dispuși să ascultăm de el. În loc să ne îndoim și să medităm la ceea ce nu înțelegem, ar trebui să ne bucurăm de lumina care strălucește în noi și să mărturisim prin noi înșine adevărul Scripturilor. Punând în practică ceea ce cunoaștem deja, câștigăm dovezi foarte bune.

  Când ne bucurăm de plinătatea iubirii lui Isus, îndoielile dispar. Evităm ca îndoiala să se transforme în scepticism și necredință: „Luaţi seama dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu” (Evrei 3:12).

  Să punem astăzi îndoielile noastre în mâinile lui Dumnezeu. El are răspuns pentru fiecare dintre ele.

  Cu îndoiala ce e de făcut? - 2020. Când ne bucurăm de plinătatea iubirii lui Isus, îndoielile dispar. Evităm ca îndoiala să se transforme în scepticism și necredință: „Luaţi seama dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...