Rezistența pașnică

  Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător. (1 Petru 2:23)

  Ascultă ediția audio aici.

  Al Doilea Război Mondial (1939–1945) a scris una dintre cele mai violente și pline de cruzime pagini ale istoriei omenirii: numărul victimelor, începând din septembrie 1939, se ridică la mai mult de șaizeci de milioane de persoane, din care mai mult de patruzeci de milioane au fost civili și aproape douăzeci de milioane au fost militari. În timpul Holocaustului, șase milioane de evrei au fost exterminați în lagărele naziste ale morții. Explozia bombei de la Hiroshima, pe 6 august 1945, a cauzat într-o singură zi moartea a o sută douăzeci de mii de oameni, aproape toți civili, în afară de miile de răniți.

  Rezistența franceză a fost un ansamblu de mișcări și organisme de apărare care au militat împotriva ocupației germane: atentate, catastrofe feroviare, opoziții… Dar organizația clandestină creată de Jean Weidner, rețeaua Dutch-Paris, care acționa împotriva decretului german de exterminare a milioanelor de evrei, a reprezentat o rezistență pașnică. Membrii ei nu și-au mânjit mâinile de sânge, dimpotrivă, au eliberat de la moarte sute de persoane riscându-și propriile vieți. Gabrielle Weidner a murit într-un lagăr de concentrare și alți membri ai rețelei arestați de Gestapo au fost împușcați. Weidner însuși a scăpat de la moarte de câteva ori. Când a fost arestat la Toulouse (Franța), pe 29 mai 1944, iar Gestapoul plănuise să îl execute a doua zi, Weidner i-a declarat șefului miliției de colaboratori francezi, care îl arestase: „Știți că sunt șeful rețelei de evadare Dutch-Paris. Lucru cert este că nimeni dintre cei din organizația mea, nici eu însumi, nu am folosit violența și nu am omorât pe nimeni, francez sau german… Datoria mea ca ființă umană este să salvez vieți. Acesta este scopul organizației mele.”

  Nonviolența, rezistența pașnică, a fost și tactica lui Isus față de adversarii Săi. În niciun moment nu i-a incitat pe ucenici să se opună fariseilor și cărturarilor și să favorizeze astfel înfruntarea polemică și violența. Abia la sfârșitul lucrării Sale, în culmea opoziției din partea autorităților religioase ale epocii, a denunțat public greșelile lor, caracteristice unei atitudini spirituale eronate. El ne învață: „Dar Eu vă spun: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc” (Matei 5:44). Apostolul Petru ne amintește că este important să călcăm pe urmele Sale (1 Petru 2:21).

  Să respingem orice fel de violență și să proclamăm pacea lui Isus.

  Rezistența pașnică - 2020. Nonviolența, rezistența pașnică, a fost și tactica lui Isus față de adversarii Săi. În niciun moment nu i-a incitat pe ucenici să se opună fariseilor și cărturarilor și să favorizeze astfel înfruntarea polemică și violența. Să respingem orice fel de violență și să proclamăm pacea lui Isus.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...