Articolul precedentPocăința la sangvinici
  Articolul următorMoise nu era acolo

  Cum se separă unghia de carne

  Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri. (1 Ioan 2:19)

  Ascultă ediția audio aici.

  „S-au separat unul de altul ca unghia de carne.” Prin această figură de stil plină de realism, autorul anonim al poemului medieval El Cantar de Mio Cid (Cântecul Cidului) exprimă durerea resimțită de Cidul Campeador atunci când se desparte de soția și fiicele lui, pentru a îndeplini porunca regelui Castiliei, prin care i se impunea exilul. Trăiri asemănătoare simțim și noi atunci când cineva din biserică decide să părăsească credința și să rupă legăturile cu frații. În 1985, am trăit, în mod dramatic, despărțirea de biserică a unui grup de frați din Zaragoza (Spania), alături de care trăisem experiențe frumoase în tinerețe. În aprilie 1986, la un congres regional la Zaragoza, în Sabat, înainte de a începe să predic, știind că vorbele mele vor ajunge la ei prin intermediul familiei lor, am spus cu o durere sinceră: „Dacă nu am putut, dacă nu am știut, dacă ne-a lipsit dragostea, dacă v-am nedreptățit, vă cerem iertare, întoarceți-vă acasă.” „S-au separat unul de altul ca unghia de carne.”

  Disensiunile, disidențele, dezacordurile doctrinare erau o constantă în biserica apostolică, iar apostolul Pavel a învățat bisericile: „Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii” (1 Corinteni 14:33). Din acest motiv, pe cei care se separă de noi, nu trebuie să îi tratăm ca pe dușmani, ci ca pe frați (2 Tesaloniceni 3:15); mai mult, prudența ne învață că trebuie să le acordăm „prezumția de sinceritate”, să le respectăm modul de a gândi, chiar dacă nu îl împărtășim, ținând cont „nu de cugetul vostru, ci de cugetul altuia” (1 Corinteni 10:29). Merită să aplicăm regula de aur: să îi tratăm așa cum ne-ar plăcea să fim tratați, să urmăm sfatul apostolului, care spune: „Să-l ridicaţi cu duhul blândeţii” (Galateni 6:1). Să îi prețuim ca pe noi înșine. Și, în final, să Îi lăsăm lui Dumnezeu ultimul cuvânt: „Pentru ce dispreţuieşti tu pe fratele tău? Căci toţi ne vom înfăţişa înaintea scaunului de judecată al lui Hristos” (Romani 14:10).

  Tot ce se întâmplă în biserică trebuie să contribuie „la pacea şi zidirea noastră” (Romani 14:19). Și în orice lucru, atât în apărarea adevărului, cât și în corectarea greșelilor, orice facem, să facem „pentru slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10:31), nu ca înălțare personală. Știind că, în cele din urmă, providența divină va face ca ceea ce vine de la Dumnezeu să aibă câștig de cauză, iar ceea ce nu vine de la El să dispară, „ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri”.

  Fie ca Domnul să ne ajute să conviețuim cât se poate mai bine.

  Cum se separă unghia de carne - 2020. Știind că, în cele din urmă, providența divină va face ca ceea ce vine de la Dumnezeu să aibă câștig de cauză, iar ceea ce nu vine de la El să dispară, „ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri”. Fie ca Domnul să ne ajute să conviețuim cât se poate mai bine.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...