Articolul precedentMotivația iubirii
  Articolul următorE mai bine să Îl urmezi pe Isus

  A trăi este Hristos

  Căci pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este un câştig. (Filipeni 1:21)

  Ascultă ediția audio aici.

  În iunie 1964, am absolvit Facultatea de Teologie Adventistă din Collonges-sous-Salève (Franța). Invitat la ceremonie a fost Charles Winandi, iar deviza noastră a fost: „A trăi este Hristos”. Tot ea a fost și titlul primei predici pe care am ținut-o apoi la biserica din Liria, unde fusesem trimis să îmi încep lucrarea. „A trăi este Hristos” este interpretarea adevăratei vieți de creștin. Primind acest mesaj al apostolului Pavel, nu pot să nu îmi amintesc de o altă interpretare a vieții, despre care Calderón de la Barca a scris în La vida es sueño (Viața e vis):

  „Ce e viața? O nebunie. Ce e viaţa? O iluzie, o umbră, o ficțiune și cel mai mare bine este mic; toată viața e un vis, și visele sunt visări.”

  Acesta este contrastul dintre viziunea pesimistă, dezamăgitoare asupra vieții și o manifestare entuziastă a vieții de creștin, cu tot ce presupune, în întregul ei.

  Ce înseamnă pentru Pavel a trăi? Se poate deduce din acest verset și din altele paralele (Galateni 2:20) că a fi creștin înseamnă mai mult decât apartenența la o religie, mai mult decât un sistem de principii, mai mult decât un cod comportamental. Creștinismul este Hristos, o experiență de identificare cu El, un mod de a da semnificație cotidianului. Cine sunt? Și unde merg pentru eternitate?

  Apostolul Pavel dă trei dimensiuni înțelegerii devizei sale „a trăi este Hristos”. În primul rând, a trăi datorită lui Hristos, pentru că El este Creatorul nostru: „pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl […] şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile şi, prin El, şi noi” (1 Corinteni 8:6). Tot El este și Mântuitorul care, pe când eram „morţi în greşelile şi în păcatele” noastre (Efeseni 2:1), ne-a adus la viață. În al doilea rând, a trăi în Hristos se referă la experiența transformării și a comuniunii cu El: „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17). Pavel folosește expresia „în Hristos” de o sută șaizeci și cinci de ori în epistolele sale, întotdeauna pentru a desemna noua relație dintre credincios și Mântuitorul. În al treilea rând, a trăi pentru Hristos implică dimensiunea slujirii, a vieții ca sacrificiu, a dedicării noastre în slujba lui Dumnezeu: „Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei” (2 Corinteni 5:15). Cât de multe se pot exprima în atât de puține cuvinte!

  A trăi este Hristos - 2020. „Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei” (2 Corinteni 5:15). Cât de multe se pot exprima în atât de puține cuvinte!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...