Articolul precedentMotivația iubirii
  Articolul următorE mai bine să Îl urmezi pe Isus

  A trăi este Hristos

  Căci pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este un câştig. (Filipeni 1:21)

  Ascultă ediția audio aici.

  În iunie 1964, am absolvit Facultatea de Teologie Adventistă din Collonges-sous-Salève (Franța). Invitat la ceremonie a fost Charles Winandi, iar deviza noastră a fost: „A trăi este Hristos”. Tot ea a fost și titlul primei predici pe care am ținut-o apoi la biserica din Liria, unde fusesem trimis să îmi încep lucrarea. „A trăi este Hristos” este interpretarea adevăratei vieți de creștin. Primind acest mesaj al apostolului Pavel, nu pot să nu îmi amintesc de o altă interpretare a vieții, despre care Calderón de la Barca a scris în La vida es sueño (Viața e vis):

  „Ce e viața? O nebunie. Ce e viaţa? O iluzie, o umbră, o ficțiune și cel mai mare bine este mic; toată viața e un vis, și visele sunt visări.”

  Acesta este contrastul dintre viziunea pesimistă, dezamăgitoare asupra vieții și o manifestare entuziastă a vieții de creștin, cu tot ce presupune, în întregul ei.

  Ce înseamnă pentru Pavel a trăi? Se poate deduce din acest verset și din altele paralele (Galateni 2:20) că a fi creștin înseamnă mai mult decât apartenența la o religie, mai mult decât un sistem de principii, mai mult decât un cod comportamental. Creștinismul este Hristos, o experiență de identificare cu El, un mod de a da semnificație cotidianului. Cine sunt? Și unde merg pentru eternitate?

  Apostolul Pavel dă trei dimensiuni înțelegerii devizei sale „a trăi este Hristos”. În primul rând, a trăi datorită lui Hristos, pentru că El este Creatorul nostru: „pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl […] şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile şi, prin El, şi noi” (1 Corinteni 8:6). Tot El este și Mântuitorul care, pe când eram „morţi în greşelile şi în păcatele” noastre (Efeseni 2:1), ne-a adus la viață. În al doilea rând, a trăi în Hristos se referă la experiența transformării și a comuniunii cu El: „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17). Pavel folosește expresia „în Hristos” de o sută șaizeci și cinci de ori în epistolele sale, întotdeauna pentru a desemna noua relație dintre credincios și Mântuitorul. În al treilea rând, a trăi pentru Hristos implică dimensiunea slujirii, a vieții ca sacrificiu, a dedicării noastre în slujba lui Dumnezeu: „Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei” (2 Corinteni 5:15). Cât de multe se pot exprima în atât de puține cuvinte!

  A trăi este Hristos - 2020. „Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei” (2 Corinteni 5:15). Cât de multe se pot exprima în atât de puține cuvinte!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Publicate astăzi

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Krisztus az egyetlen Megváltó

  „Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába. Akiben van...