Unul va fi luat, altul lăsat

Atunci, din doi bărbaţi care vor fi la câmp, unul va fi luat şi altul va fi lăsat. Din două femei care vor măcina la moară, una va fi luată şi alta va fi lăsată. (Matei 24:40-41)

Ascultă ediția audio aici.

Într-o zi, am auzit că doi dintre studenții colegiului nostru fuseseră la discotecă și fumaseră un joint. Situația era gravă din cauză că aproape toți cei care trăiesc robia drogului au început prin a fuma cu naivitate iarbă. În ciuda acestui lucru, înainte de a-i informa pe părinți despre ceea ce se întâmplase, i-am convocat pe tinerii în cauză în biroul meu și le-am propus un pact „între bărbați”. Urma să nu le spun nimic părinților și faptul să rămână între noi dacă își luau angajamentul înaintea lui Dumnezeu că nu vor mai frecventa niciodată un astfel de loc și că nu vor mai fuma niciodată marijuana. Au acceptat fără ezitare. Ne-am rugat și ne-am despărțit. Ce urmări au existat? Unul dintre ei a terminat anul școlar la colegiu, a obținut diploma de pastor câțiva ani mai târziu și împlinește până astăzi o lucrare binecuvântată de Domnul. Celălalt, câteva zile mai târziu, a trebuit să părăsească instituția și să se întoarcă la mama lui, care îi plătea taxele școlare muncind nopți îndelungi la croitorie. Am continuat să mă interesez de el, să vorbesc în mod regulat cu mama lui, dar a sfârșit prin a părăsi biserica.

Când Hristos va reveni în această lume, destinul fiecăruia va fi sigilat pentru veșnicie: „unul va fi luat şi altul va fi lăsat”. Va salva Dumnezeu în mod arbitrar pe unul și îl va condamna pe altul? Este El nedrept cu destinul oamenilor? Nu! Dumnezeu vrea ca toți oamenii să fie salvați și ne iartă de mii de ori greșelile, dar mântuirea nici nu se impune, nici nu se vinde. Din contră, se oferă fără plată. Ceea ce ne determină șansa și destinul sunt liberul-arbitru, răspunsurile responsabile la posibilitățile oferite de cer, angajamentul personal față de procesul de mântuire, dependența de Dumnezeu.

Comentând cazul lui Esau și al lui Iacov, Ellen White spune: „N-a fost o alegere arbitrară din partea lui Dumnezeu, prin care Esau a fost lăsat în afara binecuvântărilor mântuirii. Darurile harului Său prin Hristos sunt oferite în mod liber tuturor. Nu există predestinație, ci omul poate pieri numai prin hotărâre proprie. […] Mijloacele mântuirii sunt oferite în mod liber tuturor, dar de rezultatele mântuirii se vor bucura numai aceia care au îndeplinit condițiile” (Patriarhi și profeți, pp. 187–188).

Dumnezeu ne-a oferit toate condițiile necesare pentru a ne schimba viața, pentru a ne ajuta să depășim adversitățile și pentru a ne acorda mântuirea. Dar decizia de a accepta binecuvântările Sale ne aparține.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor