Câinii au suflet?

  Iată, Eu fac un legământ cu voi şi cu sămânţa voastră, care va veni după voi; cu toate vieţuitoarele care sunt cu voi, atât păsările, cât şi vitele, şi toate fiarele de pe pământ care sunt cu voi; cu toate cele care au ieşit din corabie şi cu orice alte dobitoace de pe pământ. (Geneza 9:9-10)

  Ascultă ediția audio aici.

  Îmi amintesc că, într-o zi, în timpul unor colocvii consacrate unor teme religioase organizate sub patronajul reginei Sofia a Spaniei pentru Fundación Pensamiento y Ciencia Contemporáneos [Fundația Gândire și Știință Contemporană], am discutat conceptele biblice de corp, suflet și duh. Ființa omenească nu este un suflet care se separă sau iese din trup când acesta moare. Ființa omenească este un suflet. „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Geneza 2:7). Sufletul ființei umane este viața individualizată, este sinonimul persoanei și desemnează, trup și suflet, omul în totalitatea sa. Suflet și viață sunt termeni interschimbabili care dispar odată cu moartea: „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri” (Ezechiel 18:20).

  Probabil puțin confuză, aceste concepte fiind noi pentru ea, și presupunând că sufletul este un principiu vital caracteristic numai omului, regina m-a întrebat: „Câinii au suflet?” Nu știu ce ați fi răspuns, dar eu nu am ezitat nicio clipă: „Da, Maiestate, au suflet, dar un suflet de câine…”

  Termenul evreiesc tradus prin suflet este néfesh, care desemnează viața în vitalitatea ei; este vorba despre sensul pe care tradiția Vechiului Testament și iudaismul o dau acestui cuvânt. Biblia afirmă despre néfesh ceea ce noi afirmăm despre viața însăși: începe și se sfârșește, putem să o pierdem sau să o păstrăm, se poate însănătoși sau înceta (Jud. 16:30; 1 Împ. 3:11; Isaia 53:12). Néfesh nu este nemuritor prin sine însuși. Iar omul și animalele sunt suflete distincte. În versetul de astăzi, Dumnezeu îi spune lui Noe că face un legământ cu el și cu familia lui și cu „toate néfesh care sunt cu voi”. Majoritatea versiunilor traduc acest cuvânt prin „ființe vii” (aici, viețuitoare), dar termenul evreiesc este suflet, néfesh. Așadar este vorba despre néfesh-ul animalelor.

  Să ne amintim astăzi că Îi datorăm viața lui Isus. Să luăm decizia de a da tot ce avem mai bun pentru a aduce onoare și glorie Tatălui ceresc.

  Câinii au suflet? - 2020. Să ne amintim astăzi că Îi datorăm viața lui Isus. Să luăm decizia de a da tot ce avem mai bun pentru a aduce onoare și glorie Tatălui ceresc.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...