Câinii au suflet?

  Iată, Eu fac un legământ cu voi şi cu sămânţa voastră, care va veni după voi; cu toate vieţuitoarele care sunt cu voi, atât păsările, cât şi vitele, şi toate fiarele de pe pământ care sunt cu voi; cu toate cele care au ieşit din corabie şi cu orice alte dobitoace de pe pământ. (Geneza 9:9-10)

  Ascultă ediția audio aici.

  Îmi amintesc că, într-o zi, în timpul unor colocvii consacrate unor teme religioase organizate sub patronajul reginei Sofia a Spaniei pentru Fundación Pensamiento y Ciencia Contemporáneos [Fundația Gândire și Știință Contemporană], am discutat conceptele biblice de corp, suflet și duh. Ființa omenească nu este un suflet care se separă sau iese din trup când acesta moare. Ființa omenească este un suflet. „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Geneza 2:7). Sufletul ființei umane este viața individualizată, este sinonimul persoanei și desemnează, trup și suflet, omul în totalitatea sa. Suflet și viață sunt termeni interschimbabili care dispar odată cu moartea: „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri” (Ezechiel 18:20).

  Probabil puțin confuză, aceste concepte fiind noi pentru ea, și presupunând că sufletul este un principiu vital caracteristic numai omului, regina m-a întrebat: „Câinii au suflet?” Nu știu ce ați fi răspuns, dar eu nu am ezitat nicio clipă: „Da, Maiestate, au suflet, dar un suflet de câine…”

  Termenul evreiesc tradus prin suflet este néfesh, care desemnează viața în vitalitatea ei; este vorba despre sensul pe care tradiția Vechiului Testament și iudaismul o dau acestui cuvânt. Biblia afirmă despre néfesh ceea ce noi afirmăm despre viața însăși: începe și se sfârșește, putem să o pierdem sau să o păstrăm, se poate însănătoși sau înceta (Jud. 16:30; 1 Împ. 3:11; Isaia 53:12). Néfesh nu este nemuritor prin sine însuși. Iar omul și animalele sunt suflete distincte. În versetul de astăzi, Dumnezeu îi spune lui Noe că face un legământ cu el și cu familia lui și cu „toate néfesh care sunt cu voi”. Majoritatea versiunilor traduc acest cuvânt prin „ființe vii” (aici, viețuitoare), dar termenul evreiesc este suflet, néfesh. Așadar este vorba despre néfesh-ul animalelor.

  Să ne amintim astăzi că Îi datorăm viața lui Isus. Să luăm decizia de a da tot ce avem mai bun pentru a aduce onoare și glorie Tatălui ceresc.

  Câinii au suflet? - 2020. Să ne amintim astăzi că Îi datorăm viața lui Isus. Să luăm decizia de a da tot ce avem mai bun pentru a aduce onoare și glorie Tatălui ceresc.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...