Articolul precedentAz igazi kedvesség
  Articolul următorUniversalitatea fricii

  Originea fricii

  El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.” (Geneza 3:10)

  Ascultă ediția audio aici.

  S-a întâmplat în Eden, ca primă mărturie semnificativă despre consecințele păcatului. Cuvântul „frică” apare pentru prima dată în limbajul și în duhul omului pentru a desemna un sentiment nou, straniu, de nesiguranță, de vulnerabilitate, de neputință și de goliciune interioară; solitudinea a apărut înainte de a se fi îndepărtat Creatorul de om din cauza neascultării. Adam și Eva au dorit să fie autonomi, așa că au simțit frica provocată de o nouă înțelegere a Dumnezeului Creator. Astfel s-a instaurat în lume imperiul fricii.

  Cât de semnificativă este frica lui Cain, după ce l-a ucis pe fratele său, Abel, și a fost lovit de blestemul divin, când își exprimă, în tulburarea lui, teama din vinovăție: „Pedeapsa mea e prea mare ca s-o pot suferi. Iată că Tu mă izgoneşti azi de pe faţa pământului; eu va trebui să mă ascund de faţa Ta şi să fiu pribeag şi fugar pe pământ” (Geneza 4:13-14).

  Frica este o „stare de adâncă neliniște și de tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar” (DEX, 2009). Ea generează anxietate, nesiguranță, teamă și înfricoșare, în urma perceperii a ceva ce amenință și alterează stabilitatea personală. Fricile se pot intensifica și pot crea o stare de anxietate care perturbă viața și o bulversează. Din punct de vedere teologic, frica este prima consecinţă a separării de Dumnezeu cauzate de păcat. Este rezultatul ruperii legăturii de dependență dintre om și Dumnezeul Creator. Dumnezeu a creat o ființă după asemănarea Lui, ființă a cărei subzistență era garantată de o legătură de strânsă comuniune. Ființele omenești au fost create de așa manieră încât bunăstarea și stabilitatea noastră emoțională depind, în mod necesar, de relația noastră cu Dumnezeu: închinarea, încrederea, iubirea, ascultarea sunt condițiile vieții împlinite a ființei umane.

  Søren Kierkegaard a afirmat că viața fără Dumnezeu este caracterizată de îndoială, senzualitate, frică și disperare. Opusul este o relație personală între om și Dumnezeu: „Mă încred în Dumnezeu şi nu mă tem de nimic” (Psalmii 56:4).

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, El ne poate ajuta să ne învingem fricile.

  Originea fricii - 2020. Søren Kierkegaard a afirmat că viața fără Dumnezeu este caracterizată de îndoială, senzualitate, frică și disperare. Opusul este o relație personală între om și Dumnezeu: „Mă încred în Dumnezeu şi nu mă tem de nimic” (Psalmii 56:4).
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...