Articolul precedentPályaválasztás
  Articolul următorNu te teme!

  Țipete și lacrimi în Ghetsimani

  În zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi către Cel ce putea să-L izbăvească de la moarte, şi fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui… (Evrei 5:7)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dacă există un moment sublim și atroce totodată, în timpul căruia realitatea inevitabilă a întrupării Fiului lui Dumnezeu și-a arătat latura cea mai umană, slabă și vulnerabilă, acela a fost episodul patimilor lui Hristos. Uneori, epilogul supranatural, glorios al acestor evenimente dramatice, încununat de relatarea învierii, ne face să ne gândim că Hristos nu a suferit ca noi durerea agoniei, că fiind Însuși Dumnezeu, nu avea cum să sufere, să fie tulburat și să Îi fie frică. Dar acest docetism mascat (erezie care neagă umanitatea veritabilă a lui Isus) L-ar îndepărta nemărginit pe Mântuitor de restul ființelor omenești, ar transforma în simplă ficțiune principalele episoade ale Evangheliei și ar pune la îndoială nu doar realitatea încarnării, ci mântuirea însăși.

  Numeroase texte din scrierile evanghelice și din epistole afirmă perfecta umanitate a Fiului omului, identificarea Lui cu omul și moartea înlocuitoare ca mediator și reprezentant al ființelor omenești. A nega acest adevăr esențial al Evangheliei sau a pretinde atribuirea unei interpretări falsificate ar însemna bruscarea mesajului biblic și chiar distrugerea planului de mântuire. În relatările patimilor, conceptul de frică și tulburare apare, aplicat la fenomenologia emoțională suferită de Isus, înainte și în timpul crucificării: „A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge care cădeau pe pământ” (Luca 22:44).

  Ellen White subliniază tragica realitate existențială pe care a trăit-o Hristos în acel moment: ucenicii „I-au văzut fața plină de sudoarea de sânge a agoniei. […] Întorcându-Se, Domnul Hristos S-a îndreptat iarăși către locul Său retras și a căzut cu fața la pământ, copleșit de groaza unui mare întuneric. […] Hotărârea fiind luată, El Se prăbuși ca mort la pământ, de unde Se ridicase puțin” (Hristos, Lumina lumii, pp. 594–595).

  Dacă va trebui vreodată să înfruntați moartea în mod conștient, dacă veți fi martori ai felului în care o persoană iubită își dă ultima suflare, dacă groaza, tulburarea, agonia vă cuprind sufletul tulburat sau muribund, amintiți-vă că, înainte ca toate acestea să se întâmple, Isus a trecut deja pe aici, ca să ne salveze: „Prin faptul că El Însuşi a fost încercat în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt încercaţi” (Evrei 2:18).

  Isus a fost tulburat. El poate să ne înțeleagă mai bine decât oricine altcineva. Să Îi spunem Lui ceea ce ni se întâmplă, El cunoaște răspunsul la incertitudinile noastre.

  Țipete și lacrimi în Ghetsimani - 2020. Dacă va trebui vreodată să înfruntați moartea în mod conștient, dacă groaza, tulburarea, agonia vă cuprind sufletul tulburat sau muribund, amintiți-vă că, înainte ca toate acestea să se întâmple, Isus a trecut deja pe aici, ca să ne salveze.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...