Glosas Emilianenses

  Înveseleşte sufletul robului Tău, căci la Tine, Doamne, îmi înalţ sufletul. (Psalmii 86:4)

  Ascultă ediția audio aici.

  În mod curios, David Îi cere lui Dumnezeu același lucru pe care I L-a cerut și călugărul anonim care a scris Las Glosas Emilianenses. Cere bucurie. În anul 977, în mânăstirea benedictină Suso, din San Millán de la Cogolla, în inima unei Castillii în formare, un călugăr a scris, pe marginea textului latin al unei predici a Sfântului Augustin despre semnele sfârșitului, faimoasele glose, care reprezintă primele texte redactate în castiliană*. Este vorba, așadar, despre originea limbii spaniole, limbă vorbită astăzi de mai mult de patru sute de milioane de persoane din întreaga lume.

  Aceste prime fraze scrise în spaniolă sunt, de fapt, o rugăciune murmurată cu tristețe de călugăr, după ce citise ororile sfârșitului profetizate de Sfântul Augustin pentru anul 1000 d. Hr., adică la numai douăzeci și trei de ani distanță. Iată transcrierea acestei rugăciuni: „Cu ajutorul stăpânului nostru, Domnul Hristos, Domnul Mântuitor care este în glorie și care are puterea împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în vecii vecilor, dă-ne, Dumnezeule atotputernic, îndurarea ca, înaintea feței Tale, să fim bucuroși.”

  Călugărul mânăstirii din San Millán a cerut în rugăciunea sa bucurie, într-o epocă de teamă generalizată din cauza dezastrelor și calamităților prevestite pentru anul 1000. Atunci a fost vorba despre catastrofe prezise de profeți pesimiști; astăzi, din păcate, acestea sunt date, informații, fapte reale din cronica de zi cu zi a epocii noastre. Ca un paradox al istoriei, rugăciunea călugărului ar trebui să fie, o mie de ani mai târziu, rugăciunea noastră. Neliniștiți, cu glas sugrumat, Îi cerem Mântuitorului: „Te rugăm, Doamne, Mântuitorul nostru Isus Hristos, care deții împreună cu Tatăl și Duhul Sfânt puterea asupra a tot ce există, care conduci de secole istoria acestei lumi spre împlinirea suverană a sfintei Tale vreri, şi Îți cerem în aceste timpuri de angoasă a lumii, să prezinți înaintea Feței Tatălui poporul Tău, plin de o bucurie reală și veritabilă. Amin.”

  Noi, ființele omenești, continuăm să fim însetate după bucurie, bunăstare și fericire. Niciuna dintre aceste virtuți nu este de condamnat. Din contră, sunt daruri ale Duhului Sfânt (Galateni 5:22). Cu toții putem să le dobândim, să ne schimbăm viața și să experimentăm că există în ceruri un Dumnezeu.

  * n.tr: În noiembrie 2010, Real Academia Española [Academia Regală Spaniolă] a stabilit că primele texte scrise în castiliană se găsesc în Cartularios de Valpuesta (Cartularele din Valpuesta), documente medievale din provincia Burgos.

  Glosas Emilianenses - 2020. Noi, ființele omenești, continuăm să fim însetate după bucurie, bunăstare și fericire. Niciuna dintre aceste virtuți nu este de condamnat. Din contră, sunt daruri ale Duhului Sfânt. Cu toții putem să le dobândim, să ne schimbăm viața și să experimentăm că există în ceruri un Dumnezeu.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...