Glosas Emilianenses

  Înveseleşte sufletul robului Tău, căci la Tine, Doamne, îmi înalţ sufletul. (Psalmii 86:4)

  Ascultă ediția audio aici.

  În mod curios, David Îi cere lui Dumnezeu același lucru pe care I L-a cerut și călugărul anonim care a scris Las Glosas Emilianenses. Cere bucurie. În anul 977, în mânăstirea benedictină Suso, din San Millán de la Cogolla, în inima unei Castillii în formare, un călugăr a scris, pe marginea textului latin al unei predici a Sfântului Augustin despre semnele sfârșitului, faimoasele glose, care reprezintă primele texte redactate în castiliană*. Este vorba, așadar, despre originea limbii spaniole, limbă vorbită astăzi de mai mult de patru sute de milioane de persoane din întreaga lume.

  Aceste prime fraze scrise în spaniolă sunt, de fapt, o rugăciune murmurată cu tristețe de călugăr, după ce citise ororile sfârșitului profetizate de Sfântul Augustin pentru anul 1000 d. Hr., adică la numai douăzeci și trei de ani distanță. Iată transcrierea acestei rugăciuni: „Cu ajutorul stăpânului nostru, Domnul Hristos, Domnul Mântuitor care este în glorie și care are puterea împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în vecii vecilor, dă-ne, Dumnezeule atotputernic, îndurarea ca, înaintea feței Tale, să fim bucuroși.”

  Călugărul mânăstirii din San Millán a cerut în rugăciunea sa bucurie, într-o epocă de teamă generalizată din cauza dezastrelor și calamităților prevestite pentru anul 1000. Atunci a fost vorba despre catastrofe prezise de profeți pesimiști; astăzi, din păcate, acestea sunt date, informații, fapte reale din cronica de zi cu zi a epocii noastre. Ca un paradox al istoriei, rugăciunea călugărului ar trebui să fie, o mie de ani mai târziu, rugăciunea noastră. Neliniștiți, cu glas sugrumat, Îi cerem Mântuitorului: „Te rugăm, Doamne, Mântuitorul nostru Isus Hristos, care deții împreună cu Tatăl și Duhul Sfânt puterea asupra a tot ce există, care conduci de secole istoria acestei lumi spre împlinirea suverană a sfintei Tale vreri, şi Îți cerem în aceste timpuri de angoasă a lumii, să prezinți înaintea Feței Tatălui poporul Tău, plin de o bucurie reală și veritabilă. Amin.”

  Noi, ființele omenești, continuăm să fim însetate după bucurie, bunăstare și fericire. Niciuna dintre aceste virtuți nu este de condamnat. Din contră, sunt daruri ale Duhului Sfânt (Galateni 5:22). Cu toții putem să le dobândim, să ne schimbăm viața și să experimentăm că există în ceruri un Dumnezeu.

  * n.tr: În noiembrie 2010, Real Academia Española [Academia Regală Spaniolă] a stabilit că primele texte scrise în castiliană se găsesc în Cartularios de Valpuesta (Cartularele din Valpuesta), documente medievale din provincia Burgos.

  Glosas Emilianenses - 2020. Noi, ființele omenești, continuăm să fim însetate după bucurie, bunăstare și fericire. Niciuna dintre aceste virtuți nu este de condamnat. Din contră, sunt daruri ale Duhului Sfânt. Cu toții putem să le dobândim, să ne schimbăm viața și să experimentăm că există în ceruri un Dumnezeu.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...