Articolul precedentBűneink következménye
  Articolul următorComoara ascunsă

  Duhul Sfânt și filipenii

  Noaptea, Pavel a avut o vedenie. Un om din Macedonia stătea în picioare şi i-a făcut următoarea rugăminte: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!” (Faptele apostolilor 16:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  În rare ocazii intervine Duhul Sfânt într-un mod atât de ostentativ ca atunci când i-a condus pe Pavel și pe colaboratorii lui în cetatea Filipi. De două ori le-a interzis Duhul Sfânt să plece în Asia sau în Bitinia; de două ori au fost conștienți că Duhul intervenise în mod decisiv în stabilirea itinerariului lor. În cele din urmă, ajunși la Troa, Pavel a primit o vedenie în care un macedonean îl implora: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!”

  În mod evident, nu a mai fost loc de incertitudine sau amânare. Pavel și ucenicii lui au sosit curând la Filipi, primul oraș din Macedonia (n.t. provincia grecească Macedonia). Nu exista sinagogă, iar puținii credincioși, majoritatea femei, se întâlneau pe malul râului. Pavel și colaboratorii lui au predicat acolo cu rezultate minunate. Lidia, vânzătoarea de purpură, a fost prima care a acceptat Evanghelia. Și astfel s-a născut biserica din Filipi, un început providențial. Pavel a înțeles că nu există un mai bun secret pentru propagarea Evangheliei decât a urma directivele Duhului Sfânt. Și același lucru este valabil și astăzi pentru oricare proiect al bisericii, sau pentru oricare proiect important în viață.

  Dar providența Duhului Sfânt nu se manifestă numai prin reușitele fulminante ale credincioșilor, ea este prezentă și în încercare. Uneori, cele mai semnificative rezultate se obțin după episoade de suferință disperată. Și cu siguranță că așa li s-a întâmplat și lui Pavel și Sila. Vindecarea fetei posedate, care practica ghicirea, i-a pus într-o situație de neconceput: cu hainele sfâșiate, cu spinările învinețite de lovituri de baston, au sfârșit prin a fi închiși într-o carceră întunecată, cu picioarele în butuci, totul dus la îndeplinire cu deosebita îndemânare a temnicerului din Filipi.

  Cum a fost posibil? Nu fuseseră conduși la Filipi de Duhul Sfânt? Nu doriseră ei să meargă în alte provincii? De ce să îndure astfel de pedepse grele? Ar fi concluzii logice, dar nu pentru Pavel și Sila. Pentru că ei, la miezul nopții, cântau imnuri lui Dumnezeu. Atunci, un cutremur a deschis carcerele, iar temnicerul s-a convertit! A fost cea mai mare reușită a experienței la Filipi și cea mai roditoare, pentru că mii de persoane s-au convertit, de-a lungul secolelor, ascultând această relatare.

  Să Îi permitem astăzi Duhului Sfânt să ne conducă viața. Să ne încredem în El chiar și când ni se întâmplă lucruri pe care nu le înțelegem! Făcând astfel, vom ști că există în ceruri un Dumnezeu…

  Duhul Sfânt și filipenii - 2020. Să Îi permitem astăzi Duhului Sfânt să ne conducă viața. Să ne încredem în El chiar și când ni se întâmplă lucruri pe care nu le înțelegem! Făcând astfel, vom ști că există în ceruri un Dumnezeu...
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...