Duhul Sfânt și filipenii

Noaptea, Pavel a avut o vedenie. Un om din Macedonia stătea în picioare şi i-a făcut următoarea rugăminte: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!” (Faptele apostolilor 16:9)

Ascultă ediția audio aici.

În rare ocazii intervine Duhul Sfânt într-un mod atât de ostentativ ca atunci când i-a condus pe Pavel și pe colaboratorii lui în cetatea Filipi. De două ori le-a interzis Duhul Sfânt să plece în Asia sau în Bitinia; de două ori au fost conștienți că Duhul intervenise în mod decisiv în stabilirea itinerariului lor. În cele din urmă, ajunși la Troa, Pavel a primit o vedenie în care un macedonean îl implora: „Treci în Macedonia şi ajută-ne!”

În mod evident, nu a mai fost loc de incertitudine sau amânare. Pavel și ucenicii lui au sosit curând la Filipi, primul oraș din Macedonia (n.t. provincia grecească Macedonia). Nu exista sinagogă, iar puținii credincioși, majoritatea femei, se întâlneau pe malul râului. Pavel și colaboratorii lui au predicat acolo cu rezultate minunate. Lidia, vânzătoarea de purpură, a fost prima care a acceptat Evanghelia. Și astfel s-a născut biserica din Filipi, un început providențial. Pavel a înțeles că nu există un mai bun secret pentru propagarea Evangheliei decât a urma directivele Duhului Sfânt. Și același lucru este valabil și astăzi pentru oricare proiect al bisericii, sau pentru oricare proiect important în viață.

Dar providența Duhului Sfânt nu se manifestă numai prin reușitele fulminante ale credincioșilor, ea este prezentă și în încercare. Uneori, cele mai semnificative rezultate se obțin după episoade de suferință disperată. Și cu siguranță că așa li s-a întâmplat și lui Pavel și Sila. Vindecarea fetei posedate, care practica ghicirea, i-a pus într-o situație de neconceput: cu hainele sfâșiate, cu spinările învinețite de lovituri de baston, au sfârșit prin a fi închiși într-o carceră întunecată, cu picioarele în butuci, totul dus la îndeplinire cu deosebita îndemânare a temnicerului din Filipi.

Cum a fost posibil? Nu fuseseră conduși la Filipi de Duhul Sfânt? Nu doriseră ei să meargă în alte provincii? De ce să îndure astfel de pedepse grele? Ar fi concluzii logice, dar nu pentru Pavel și Sila. Pentru că ei, la miezul nopții, cântau imnuri lui Dumnezeu. Atunci, un cutremur a deschis carcerele, iar temnicerul s-a convertit! A fost cea mai mare reușită a experienței la Filipi și cea mai roditoare, pentru că mii de persoane s-au convertit, de-a lungul secolelor, ascultând această relatare.

Să Îi permitem astăzi Duhului Sfânt să ne conducă viața. Să ne încredem în El chiar și când ni se întâmplă lucruri pe care nu le înțelegem! Făcând astfel, vom ști că există în ceruri un Dumnezeu…

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor