Mărturisirea păcatelor

  Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii ca să fiţi vindecaţi! (Iacov 5:16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pe când îmi făceam teza de doctorat la Universidad Autónoma de Madrid, mă întâlneam cu regularitate cu conducătorul meu de doctorat pentru a-i cere sfatul. Știa că sunt pastor adventist și aceasta nu ne împiedica în niciun fel să relaționăm, cu atât mai mult cu cât mă considera un ajutor și un suport spiritual.

  Într-o zi, la el acasă, a avut încredere în mine și mi-a pus următoarea întrebare: „Puyol, chiar trebuie să ne confesăm unui om și să îi permitem accesul în intimitatea conștiinței noastre pentru a putea primi împărtășania? Soția mea este catolică practicantă. Îmi place să o însoțesc duminicile la slujbă și să mă împărtășesc alături de ea, dar nu îmi place să mă confesez înainte de a participa la euharistie.”

  Mi-a povestit că cel care îi fusese duhovnic mai mulți ani la rând se secularizase și renunțase la preoție; mai mult, se căsătorise. Și acum, laic fiind, știa secretele din viața fiilor și fiicelor de confesiune. Profesorul se simțea trădat. Ce era de făcut? Confesiunea auriculară (n.t. mărturisirea păcatelor sau spovedania, în tradiția ortodoxă) nu s-a generalizat în biserica creștină primară înainte de anul 600 al erei noastre. Înainte de această dată, se făceau mărturisiri publice ale unor păcate și se primea absolvirea de păcate o dată pe an, în Joia Mare. Păcatele personale se anulau prin mărturisirea directă, lui Dumnezeu. Catolicii recunosc că ego te absolvo (eu te iert), pe care îl rostește preotul, este rostit prin delegare divină, pentru că numai Dumnezeu are per se puterea de a ierta păcatele (Marcu 2:7). Biserica apostolică nu a înțeles niciodată că Isus a instaurat confesiunea auriculară și absolvirea de păcate prin intermediul apostolilor. Nu există niciun precedent pentru o astfel de practică religioasă în Noul Testament. Iacov vorbește despre a mărturisi „unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii”, evidențiind astfel necesitatea de a ne ierta unii pe alții atunci când greșim, știind că această iertare lucrează pentru Împărăția cerurilor. Nu trebuie să confundăm confesiunea auriculară și absolvirea de păcate cu exercițiul disciplinei ecleziastice pe care o deleagă Dumnezeu bisericii (Matei 18:15-18) și despre care avem referințe în Noul Testament (1 Corinteni 5:5; 1 Timotei 1:20).

  I-am recomandat profesorului să se confeseze direct lui Dumnezeu și am putut să îi liniștesc, astfel, conștiința. Și am aflat apoi că un prieten al său, preot, i-a recomandat același lucru.

  Să Îi încredințăm astăzi lui Dumnezeu păcatele noastre. Și El ne va ierta.

  Mărturisirea păcatelor - 2020. I-am recomandat profesorului să se confeseze direct lui Dumnezeu și am putut să îi liniștesc, astfel, conștiința. Și am aflat apoi că un prieten al său, preot, i-a recomandat același lucru. Să Îi încredințăm astăzi lui Dumnezeu păcatele noastre. Și El ne va ierta.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Timiditatea spirituală

  Doamne, dă-ne curajul să permitem „focului” Cuvântului Tău și lucrării Duhului Tău să curețe viața noastră și a copiilor noștri pentru a fi în siguranța oferită de făgăduința Ta de mântuire! PROVOCARE: Mai știi făgăduința primită la începutul anului? Dar textul de memorat de la Școala de Sabat? Ce-ar fi să îți faci un plan de a memora cât mai mult din Biblie și de a-i ajuta și pe copii să o facă?

  Cea mai valoroasă moştenire

  Lucrează, Doamne, în noi dorința de a Te cunoaște, de a ne lăsa cunoscuți de Tine și de a le lăsa copiilor noștri o moștenire trainică! PROVOCARE: Roagă-te astăzi în mod special pentru tații și mamele din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să le dea putere să le lase copiilor lor moștenirea credinței autentice!

  Privind, suntem schimbaţi

  Doamne, ajută-ne să privim la Tine în fiecare zi pentru a fi cu adevărat fericiți și a reflecta frumusețea Ta cât mai complet! PROVOCARE: Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să descoperi care sunt lucrurile din viața ta care te împiedică să fii un exemplu bun, apoi cere-I puterea de a le depăși!

  Publicate astăzi

  Sămânța pe cale – partea 2

  Dragostea L-a determinat să Se arunce în mijlocul păcatului meu și să moară, ca eu să trăiesc! Te iubesc, Isuse!

  Adevărul

  Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru.

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Mások megmentéséért élni

  „Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét...

  Frații mei

  Căci Ezra își pusese inima să adîncească și să împlinească Legea Domnului, și să învețe...