Interior de aur și oțel

Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor. (Eclesiastul 4:12)

Ascultă ediția audio aici.

Deși acest verset este folosit adesea când se discută despre căsătorie, astăzi aș vrea să fac referire la el în contextul relației personale pe care trebuie să o aibă membrii bisericii unii cu alții și cu Hristos. Noi toți suntem în biserică, în mod individual, precum niște funii, toroane formate din fibre de diferite feluri și culori: unele puternice și fine, ca mătasea; altele obișnuite, dar foarte folositoare, ca lâna, bumbacul sau inul; altele cu o rezistență deosebită, cum este cânepa; altele mai aspre, dar solide, ca iuta. Nu amintesc aici fibrele sintetice, pentru că ele nu sunt autentice, nu sunt create de Dumnezeu, ci sunt un substitut pentru fibrele naturale, sunt inventate de om.

Din cauza păcatului, suntem fire fragile: ne rupem ușor, nu rezistăm atunci când suntem supuși unor tensiuni puternice sau când unele lovituri ne destramă ca și cum ar fi foarfece. Dar când legăturile coeziunii creștine și ale iubirii frățești ne adună și ne leagă unii de alții, devenim mai puternici și dobândim o mai mare rezistență, fără a ne pierde elasticitatea individualității, după cum spune versetul: „Dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul” (Eclesiastul 4:10). Nu doar căsătoria și familia, dar și prietenia, solidaritatea, asocierea membrilor bisericii pentru viața de comunitate ne dau mai multă putere și ne fac aproape de neînfrânt. Suntem ca o minunată împletitură făcută din mai multe funii.

Chiar și astfel, atacurile Diavolului, circumstanțele dificile ale vieții de creștin și, în special, problemele personale care survin în urma coabitării întâi ne uzează și apoi ne destramă, reducându-ne considerabil rezistența, până la a ne rupe. Este motivul pentru care avem nevoie să fim împletiți cu Hristos, Dumnezeu, marele Țesător al cerului. Prin Duhul Sfânt, El învârte și tot învârte fusul și fuiorul, iar degetele Sale fine torc cu dexteritate firele omenești de bumbac, lână sau mătase, alături de firele prețioase și puternice de aur și de oțel ale lui Hristos. Așa că cele trei capete ale funiei, al meu, al dumneavoastră și al lui Hristos, perfect împletite, formează o legătură pe care nimeni și nimic nu o poate rupe.

Pentru că există în ceruri un Dumnezeu, avem posibilitatea de a menţine relații solide cu cei care ne sunt dragi. Să luăm astăzi decizia de a face tot ce ne stă în putință pentru ca acest lucru să fie posibil.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video