Dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta!

  Depărtează-mă de calea necredincioşiei faţă de Tine şi dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta! (Psalmii 119:29)

  Ascultă ediția audio aici.

  În Psalmul 119, David cântă valoarea pe care o are Legea lui Dumnezeu în viața omului. Harul și Legea apar împreună în acest verset. În vechiul legământ, oamenii nu erau mântuiți prin păzirea Legii. Cu atât mai puțin în noul legământ, în care oamenii sunt mântuiți numai prin har, nu prin Lege. Legea și harul se întrepătrund adesea în procesul de mântuire, fiecare având rolul său specific.

  Rolul legii este de a pune etichete pentru ca păcatul să poată fi recunoscut, dezvoltând în om sentimentul de vinovăție. Este ceea ce Pavel numește „sub Lege” (Galateni 4:5). Mai mult decât atât, Legea arată că este imposibil pentru oameni să o respecte, în ciuda eforturilor lor. Acuzându-ne, ea se transformă într-un motiv de condamnare și moarte; trăim sub condamnarea Legii. Acest ideal, totodată inaccesibil și obligatoriu, ne aruncă la picioarele lui Hristos, implorând iertare și ajutor. Și astfel „Legea ne-a fost un îndrumător spre Hristos, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţă” (Galateni 3:24).

  Legea nu ne poate salva prin ea însăși. Pretinzând că ar putea să ne salveze, am ajunge să confundăm remediul pentru păcat. Ar fi la fel de inutil ca a trata o fractură cu medicamente pentru gastrită. Legea dă pe față magnitudinea păcatului și atunci intră în joc harul (Romani 5:20-21). Harul ne iartă greșelile, ne ia în stăpânire voința, trezește recunoștința și dragostea noastră față de Dumnezeu și se transformă într-o nouă forță interioară care ne eliberează de păcat și de condamnarea Legii. Este ceea ce Pavel numește „sub har” (Romani 6:14), instaurând Legea lui Dumnezeu în interiorul nostru: „Instaurarea legii în om, iată lucrarea prin excelență, iată minunea Evangheliei. Ce este un creștin? Este un om în care s-a stabilit legea, este un om care iubește, din acel moment, toată voia Dumnezeului Său; cu alte cuvinte, este un om născut din nou” (Agenor de Gasparin, Paroles de vérité [Cuvântul adevărului], pp. 7–8).

  Dar și pretinzând că suntem salvați prin har și uitând Legea, se creează contextul periculos în care să confundăm remediul pentru păcat, la fel cum ingerarea unui produs pentru uz extern poate fi letal. David știa acest lucru, de aceea L-a rugat pe Dumnezeu: „Dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta!” Suntem sub Lege, suntem sub har, dar suntem, mai mult ca oricând, de partea Legii.

  Să facem apel la harul lui Dumnezeu ca să putem trăi conform principiilor Legii lui Dumnezeu.

  Dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta! - 2020. Legea dă pe față magnitudinea păcatului și atunci intră în joc harul. Harul ne iartă greșelile, ne ia în stăpânire voința, trezește recunoștința și dragostea noastră față de Dumnezeu și se transformă într-o nouă forță interioară care ne eliberează de păcat și de condamnarea Legii.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Publicate astăzi

  Trifoi cu patru foi

  Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

  Voi cinsti pe cine Mă cinstește

  Îi mulțumesc Tatălui ceresc pentru răspunsul Lui rapid. Adesea, când plănuiesc programa pentru studenții mei, cer călăuzire de sus, iar El îmi răspunde prin idei excelente, care nu numai că îmbogățesc cunoștințele studenților, dar îmi și furnizează ocazii pentru a împărtăși bunătatea Sa.

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  A hatalommal kísért igehirdetés

  „Azokban a napokban pedig eljött Keresztelő János, aki prédikált Júdea pusztájában. És ezt mondta: Térjetek...