Dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta!

  Depărtează-mă de calea necredincioşiei faţă de Tine şi dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta! (Psalmii 119:29)

  Ascultă ediția audio aici.

  În Psalmul 119, David cântă valoarea pe care o are Legea lui Dumnezeu în viața omului. Harul și Legea apar împreună în acest verset. În vechiul legământ, oamenii nu erau mântuiți prin păzirea Legii. Cu atât mai puțin în noul legământ, în care oamenii sunt mântuiți numai prin har, nu prin Lege. Legea și harul se întrepătrund adesea în procesul de mântuire, fiecare având rolul său specific.

  Rolul legii este de a pune etichete pentru ca păcatul să poată fi recunoscut, dezvoltând în om sentimentul de vinovăție. Este ceea ce Pavel numește „sub Lege” (Galateni 4:5). Mai mult decât atât, Legea arată că este imposibil pentru oameni să o respecte, în ciuda eforturilor lor. Acuzându-ne, ea se transformă într-un motiv de condamnare și moarte; trăim sub condamnarea Legii. Acest ideal, totodată inaccesibil și obligatoriu, ne aruncă la picioarele lui Hristos, implorând iertare și ajutor. Și astfel „Legea ne-a fost un îndrumător spre Hristos, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţă” (Galateni 3:24).

  Legea nu ne poate salva prin ea însăși. Pretinzând că ar putea să ne salveze, am ajunge să confundăm remediul pentru păcat. Ar fi la fel de inutil ca a trata o fractură cu medicamente pentru gastrită. Legea dă pe față magnitudinea păcatului și atunci intră în joc harul (Romani 5:20-21). Harul ne iartă greșelile, ne ia în stăpânire voința, trezește recunoștința și dragostea noastră față de Dumnezeu și se transformă într-o nouă forță interioară care ne eliberează de păcat și de condamnarea Legii. Este ceea ce Pavel numește „sub har” (Romani 6:14), instaurând Legea lui Dumnezeu în interiorul nostru: „Instaurarea legii în om, iată lucrarea prin excelență, iată minunea Evangheliei. Ce este un creștin? Este un om în care s-a stabilit legea, este un om care iubește, din acel moment, toată voia Dumnezeului Său; cu alte cuvinte, este un om născut din nou” (Agenor de Gasparin, Paroles de vérité [Cuvântul adevărului], pp. 7–8).

  Dar și pretinzând că suntem salvați prin har și uitând Legea, se creează contextul periculos în care să confundăm remediul pentru păcat, la fel cum ingerarea unui produs pentru uz extern poate fi letal. David știa acest lucru, de aceea L-a rugat pe Dumnezeu: „Dă-mi îndurarea Ta, ca să urmez Legea Ta!” Suntem sub Lege, suntem sub har, dar suntem, mai mult ca oricând, de partea Legii.

  Să facem apel la harul lui Dumnezeu ca să putem trăi conform principiilor Legii lui Dumnezeu.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...