Noaptea în care am redevenit oameni

  Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului şi cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci. (Daniel 12:3)

  Ascultă ediția audio aici.

  José Luis González, scriitor portorican, a scris o poveste intitulată „La noche que volvimos a ser gente” [Noaptea în care am redevenit oameni], în care relatează peripețiile unui Boricua (nume indigen al celor născuți în Puerto Rico) aflat în drum spre reședința sa dintr-o suburbie a New York-ului, în ziua în care a avut loc marea pană generală de curent din 13 iulie 1977: oprirea metroului, a oricărui lift și a oricărui serviciu electric, haosul comunicațiilor etc. Situația era cu atât mai gravă pentru protagonist cu cât în acea zi urma să se nască fiul său, iar el ar fi vrut să fie prezent la naștere… A ajuns, în cele din urmă, dar bebelușul se născuse deja.

  Chiar și așa, el și alți portoricani s-au hotărât să urce pe acoperișul casei pentru a sărbători nașterea. De acolo au putut vedea, cu surprindere, cerul plin de stele, o enormă lună plină, foarte asemănătoare cu cea a nopților minunate din orașul lor natal. Și așa au redevenit oameni, aceiași ca atunci când își părăsiseră insula.

  Povestea nu este numai o revendicare a rădăcinilor și mărturia mândriei imigranților portoricani, ci subliniază și ambianța impersonală, nonsolidară și ostilă care exista la New York pe vremea aceea, un oraș în care a saluta sau a zâmbi unui necunoscut aproape că era perceput ca o ofensă. New York, Las Vegas și alte mari orașe ale lumii sunt iluminate de nenumărate spoturi electrice și panouri luminoase; e adevărat că strălucesc și iau ochii, dar sunt lumini artificiale, care acoperă strălucirea stelelor și împiedică splendoarea firmamentului să ajungă la noi. Ați observat focurile de artificii de la sărbători? Se sting luminile electrice, pe cer explodează focuri strălucitoare, opere de lumină și culoare, capricii cromatice pictate în nori și destul de zgomotoase. Dar ce se vede când s-a terminat spectacolul și liniștea nopții a revenit? Nimic, doar fum. Ba nu! După câteva minute, același cer strălucește din nou, cam șters, dar cu aceeași sclipire palidă și îndepărtată a stelelor, care au fost acolo dintotdeauna.

  Această imagine poate avea și o aplicație spirituală. Cerul înstelat al idealurilor autentice strălucește în spatele focurilor de artificii și a luminilor de neon, dar el există, nu este nici miraj, nici vis. Este realitatea permanentă care va continua să strălucească atunci când toate luminile lumii se vor stinge.

  Pentru a redeveni oameni, persoane care răspândesc lumină, este suficient să ne ridicăm capetele și să privim stelele strălucind.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  O religie atractivă

  Doamne, atrage-i pe tineri la Tine! PROVOCARE: Spune-i unui tânăr, când ai ocazia, de ce ești adventist și de ce aceasta te face atât de fericit!

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Publicate astăzi

  Femeia bolnavă de 12 ani

  E posibil să suferi de mai multă vreme de ceva ce te macină (în corpul sau în sufletul tău). Probabil că ai trecut deja prin episoade de îngrijorare, descurajare sau chiar depresie. Necredința se poate instala ușor când suntem dezamăgiți. Istoria acestei femei care suferea de doisprezece ani a fost scrisă tocmai pentru tine și cei ce trec prin astfel de stări. Este mesajul clar că, atunci când te vei întâlni cu Mântuitorul în rugăciune, El te va asculta, va găsi cea mai bună soluție și te va elibera.

  Ochii inimii tale

  Ce sursă extraordinară de încredere și de încurajare este că putem vedea, cu ochii minții, lucrurile minunate pe care Dumnezeu ni le-a făgăduit în Cuvântul Său!

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  „A föld és a rajta lévő dolgok is megégnek”

  „Mert ímé, eljön a nap, lángoló, mint a sütőkemence, és olyanná lesz minden kevély és...