Articolul precedentEgyetlen egyért is
  Articolul următorDomnul e totul

  Cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit

  Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit. (Matei 5:48)

  Ascultă ediția audio aici.

  În ce privește mântuirea, a existat dintotdeauna o aspirație supremă care a servit ca motor al întregului proces: idealul de perfecțiune. „Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit.” Este perfecțiunea un ideal tangibil? Are o valoare absolută sau relativă? Care este modelul de urmat?

  Încă de la originea creștinismului, perfecțiunea credinciosului a constituit subiectul unor discuții controversate care, în unele dintre cazuri, au dat curs unor atitudini și cuvinte contrare tocmai idealului care anima discuția. Principalele soluții care au fost oferite pot fi rezumate în patru tipare de gândire:

  1. Pesimist. Perfecțiunea este un ideal moral intangibil pentru om, doar Hristos îl poate atinge.

  2. Voluntar. Perfecțiunea este obiectivul suprem al vieții de creștin și cu toții ar trebui să tindem către ea.

  3. Coercitiv. Perfecțiunea este condiția imperativ necesară pentru mântuire.

  4. Înlocuitor. Perfecțiunea absolută există doar în Dumnezeu. În om, ea are o valoare relativă. Dar cu toții putem fi perfecți în Hristos și pentru Hristos. Această atitudine corespunde cu ceea ce susține Biblia.

  Cuvântul folosit în Noul Testament pentru „desăvârșit” este adjectivul téleios, care înseamnă „plin”, „complet”, „care a atins întreaga dezvoltare posibilă”, „care și-a atins obiectivul” sau „care a ajuns la maturitate”. Care maturitate? Cea care corespunde fiecărui individ care se implică. Acest cuvânt descrie foarte bine dobândirea maturității spirituale bazată pe credință.

  Doar că perfecțiunea și sfințenia Divinității sunt două lucruri diferite. Și, oricât de surprinzător poate părea, în Biblie există un singur pasaj care prezintă perfecțiunea ca fiind un atribut al Divinității: versetul de astăzi. Scrierile sfinte nu au dorit niciodată să vorbească despre perfecțiunea divină, așa cum vorbesc despre sfințenia divină, ca să definească natura lui Dumnezeu. Termenul „desăvârșit” este întotdeauna aplicat lucrărilor lui Dumnezeu, căilor Sale, Legii Sale, omniscienței Sale. Și în această declarație a lui Isus din Predica de pe Munte, perfecțiunea divină este pusă în relație cu îndurarea pe care trebuie să o avem față de toți oamenii (Matei 5:46-48).

  „În măsura în care Dumnezeu este desăvârșit în ale Sale, în aceeași măsură trebuie să fim și noi desăvârșiți în ale noastre” (Patriarhi și profeți, p. 541).

  Să încercăm astăzi să atingem perfecțiunea creștină pe care o așteaptă Dumnezeu de la noi.

  Cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit - 2020. „În măsura în care Dumnezeu este desăvârșit în ale Sale, în aceeași măsură trebuie să fim și noi desăvârșiți în ale noastre”. Să încercăm astăzi să atingem perfecțiunea creștină pe care o așteaptă Dumnezeu de la noi.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...