Articolul precedentHűséges munkás
  Articolul următorHint de căutare

  Unsul Cirus

  Aşa vorbeşte Domnul către unsul Său, către Cirus, pe care-l ţine de mână ca să doboare neamurile înaintea lui şi să dezlege brâul împăraţilor, să-i deschidă porţile, ca să nu se mai închidă. (Isaia 45:1)

  Ascultă ediția audio aici.

  Am fost adesea surprins că, în Noul Testament, atât Pavel, cât și Petru ne încurajează: „Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii” (1 Timotei 2:1-2); să îi considerăm trimiși ai lui Dumnezeu (1 Petru 2:13-14), pentru că „nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt au fost rânduite de Dumnezeu. […] El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. […] De aceea, trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului” (Romani 13:1-5). Cum este posibil ca apostolii să facă astfel de propuneri într-o vreme când, cel mai probabil, Imperiul Roman era condus de Nero, un nebun care a făcut atâția martiri? Să fie autoritățile și monarhiile „de drept divin”?

  Dumnezeu nu este niciodată complicele crimelor, războaielor fratricide, folosirii armelor de distrugere în masă, de care fac uz unii conducători ai lumii. La întrebarea mea nu există răspuns, în afară de cazul în care acceptăm realitatea tragică a conflictului de pe pământ dintre Hristos și Satana și filosofia providențialistă a istoriei, conform căreia Dumnezeu dă autorităților oportunitatea de a guverna în mod drept, punându-le astfel la încercare, ținând sub control acțiunile lor de conducere și determinându-le deciziile, legile și rezoluțiile, după înțeleapta Sa providență, pentru a sluji împlinirii finale a planurilor Sale.

  Cirus a reușit să pună punct supremației Babilonului, o națiune care distrusese Ierusalimul și luase ca prizonieri foarte mulți evrei. A promulgat un decret pentru reconstruirea Casei lui Dumnezeu la Ierusalim (2 Cronici 36:22-23) și a finanțat o mare parte din acest proiect. În timpul primului an al domniei sale, a autorizat prin decret repatrierea unui prim contingent de evrei, pentru reconstruirea Templului (Ezra 1:1-4). Cu aproape două sute de ani înainte, profetul Isaia spusese că Cirus avea să fie „unsul Său”, „păstorul” care va împlini voia divină, cel care „va împlini voia Lui împotriva Babilonului” (Isaia 45:1; 44:28; 48:14).

  Așa au fost și așa sunt planurile providențiale ale lui Dumnezeu, chiar și cu cei care nu fac parte din poporul Său. Să nu uităm că, dacă nu o facem noi, Dumnezeu poate folosi un necredincios pentru a vesti Cuvântul Său în aceste zile.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Redeșteptarea din Țara Galilor (1904)

  Roagă-te lui Dumnezeu să îți dea și astăzi Duhul Sfânt! PROVOCARE: Povestește-i unui tânăr experiența convertirii tale!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său! PROVOCARE: Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te pentru tinerii bisericii! PROVOCARE: Sugerează comitetului bisericii să organizeze o campanie evanghelistică în care vorbitorii să fie tinerii din biserică!

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...