Aceleași dispoziții

  Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus: El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce. (Filipeni 2:5-8)

  Ascultă ediția audio aici.

  În zorii existenței limbii spaniole, în preajma secolelor al X-lea și al XI-lea, autori anonimi s-au inspirat din relatarea nașterii sau patimilor Domnului pentru a crea primele piese de teatru. Piesele erau prezentate în biserici de bărbați care interpretau atât rolurile masculine, cât și pe cele feminine. Cea mai veche piesă din literatura dramatică spaniolă este un fragment din relatarea nașterii, intitulat El auto de los Reyes Magos [Adorarea Magilor], găsit în sacristia catedralei din Toledo, la sfârșitul secolului al XII-lea.

  Relatările nașterii au o valoare surprinzătoare, indiscutabilă, prin caracterizarea foarte precisă a personajelor lor, prin plasticitatea scenelor și prin scenariu. Fiecare personaj își interpretează rolul înaintea Copilului Isus, figura centrală. Toți protagoniștii și toate scenele sunt încărcate de o profundă semnificație etică, spirituală și teologică.

  Care este scenariul Adorării Magilor? Prin scenariu se înțelege mesajul lansat de personajele care fac reprezentația, învățătura didactică, morală sau spirituală pe care o primește publicul. Apostolul Pavel ne arată că principalul scenariu, lecția supremă a nașterii, este renunțarea, smerirea, sau kenosis, a Fiului lui Dumnezeu. Ca într-un scenariu de amploare, fiecare personaj care asistă la naștere își va interpreta rolul preluând sau contrazicând renunțarea exemplară a Copilului Isus ghemuit în ieslea staulului în care s-a născut.

  Mai mult decât atât, renunțarea este trăsătura-cheie a ucenicului veritabil al lui Hristos, iar credincioșii din toate timpurile ar trebui să mediteze la relatarea nașterii lui Isus cu un spirit de umilință și de admirație: „Admirăm sacrificiul Mântuitorului, care a schimbat tronul cerului cu staulul și tovărășia îngerilor sfinți cu vitele din grajd. Îngâmfarea omenească și mulțumirea de sine se simt mustrate în prezența Sa” (Hristos, Lumina lumii, p. 28). În lumina acelorași învățături, textul liturgic al apostolului Pavel adresat filipenilor începe cu îndrumarea: „Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus.”

  Să avem în noi, astăzi, dorința de a sluji lui Dumnezeu.

  Aceleași dispoziții - 2020. „Admirăm sacrificiul Mântuitorului, care a schimbat tronul cerului cu staulul și tovărășia îngerilor sfinți cu vitele din grajd. Îngâmfarea omenească și mulțumirea de sine se simt mustrate în prezența Sa”.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Strângeţi-vă comori în cer!

  Te rog, dragă părinte, să nu lași nimic și pe nimeni să te abată de la misiunea vieții tale! Copleșit uneori de propria-mi neputință și de propriile eșecuri și limitări, aleg astăzi, Părinte, să-mi pun încrederea mea în credincioșia Ta, știind că atunci se vor petrece lucruri cu adevărat frumoase în căminul meu. PROVOCARE: Studiază astăzi împreună cu copiii sau nepoții tăi, dacă este posibil, studiile lor de Școala de Sabat!

  Formează-i pe copii pentru cer!

  Doamne, ajută-ne să lucrăm pentru copiii noștri și să facem o prioritate din convertirea lor! PROVOCARE: Ce programe se organizează în biserica ta pentru copii și tineri? Gândește-te cum i-ai putea susține și oferă-ți ajutorul!

  Oferă-le timp copiilor! Vei învăţa cea mai preţioasă lecţie

  Doamne, fă-mă dispus să învăț de la copiii mei ce înseamnă în mod autentic smerenia! PROVOCARE: Lasă deoparte telefonul și petrece timp cu copilul tău!

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...