Fiul tâmplarului

  Pe când se gândea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului şi i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevasta ta, căci ce S-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt.” (Matei 1:20)

  Ascultă ediția audio aici.

  Iosif și Maria erau logodiți. Logodna era o înțelegere formală, prealabilă căsătoriei, în care, deși nu întotdeauna locuiau împreună, cele două părți ale cuplului erau considerate unite, iar cei doi erau numiți soț și soție. Pentru a desface logodna, repudierea se făcea printr-o carte de divorț, la fel ca în cazul cuplurilor căsătorite. La scurt timp după logodnă, soțul își trimitea logodnica acasă la ea și căsătoria era considerată consumată. În cazul lui Iosif și al Mariei, probabil că lucrurile au stat astfel: după trei luni în care Maria a stat la Elisabeta, Iosif a vrut să o ia la el. Și atunci a descoperit cu surprindere că era însărcinată.

  Prima reacție a fost că nu a știut ce să facă, fiind confruntat cu două îndatoriri contradictorii: pe de o parte, nu se putea căsători cu Maria, necunoscând sau necrezând care este cauza sarcinii ei; pe de altă parte, puritatea, candoarea, explicațiile și lacrimile logodnicei sale nu îi permiteau nici să o expună ca fiind o ticăloasă și, cu atât mai puțin, să o supună rigorii legii. Așa că a decis să se despartă de ea în secret, fără să spună motivul, ceea ce însemna că trebuia să suporte, la fel ca Maria, o parte a oprobriului. Dumnezeu însă cunoștea intențiile lui Iosif și avea alt plan: îngerul i-a descoperit acestui om bun realitatea a ceea ce se întâmplase și i-a cerut să accepte planul divin, cu toate consecințele sale. Iar Iosif, încrezător în dreapta și înțeleapta Providență divină, a renunțat la a-și apăra onoarea de soț al Mariei, a acceptat, „a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului şi a luat la el pe nevasta sa” (Matei 1:24).

  Isus a crescut în Nazaret, înconjurat de prieteni și vecini. Când s-a împlinit timpul Scripturii, cei care Îl văzuseră crescând s-au întrebat cu uimire: „Nu este acesta Fiul tâmplarului?” (Matei 13:55). Iosif a acceptat să fie tatăl adoptiv al lui Isus. Nu doar că a avut acest rol la nașterea Pruncului, dar și l-a asumat pentru tot restul vieții sale.

  Da, există în ceruri un Dumnezeu… atunci când înțelegem voia Sa, la fel ca și atunci când ceea ce ne cere ni se pare imposibil de realizat. Să ne încredem astăzi în Cuvântul Său. Și să ne amintim cuvintele pe care i le-a adresat Isus lui Petru: „Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea” (Ioan 13:7).

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...