Fiul tâmplarului

  Pe când se gândea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului şi i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevasta ta, căci ce S-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt.” (Matei 1:20)

  Ascultă ediția audio aici.

  Iosif și Maria erau logodiți. Logodna era o înțelegere formală, prealabilă căsătoriei, în care, deși nu întotdeauna locuiau împreună, cele două părți ale cuplului erau considerate unite, iar cei doi erau numiți soț și soție. Pentru a desface logodna, repudierea se făcea printr-o carte de divorț, la fel ca în cazul cuplurilor căsătorite. La scurt timp după logodnă, soțul își trimitea logodnica acasă la ea și căsătoria era considerată consumată. În cazul lui Iosif și al Mariei, probabil că lucrurile au stat astfel: după trei luni în care Maria a stat la Elisabeta, Iosif a vrut să o ia la el. Și atunci a descoperit cu surprindere că era însărcinată.

  Prima reacție a fost că nu a știut ce să facă, fiind confruntat cu două îndatoriri contradictorii: pe de o parte, nu se putea căsători cu Maria, necunoscând sau necrezând care este cauza sarcinii ei; pe de altă parte, puritatea, candoarea, explicațiile și lacrimile logodnicei sale nu îi permiteau nici să o expună ca fiind o ticăloasă și, cu atât mai puțin, să o supună rigorii legii. Așa că a decis să se despartă de ea în secret, fără să spună motivul, ceea ce însemna că trebuia să suporte, la fel ca Maria, o parte a oprobriului. Dumnezeu însă cunoștea intențiile lui Iosif și avea alt plan: îngerul i-a descoperit acestui om bun realitatea a ceea ce se întâmplase și i-a cerut să accepte planul divin, cu toate consecințele sale. Iar Iosif, încrezător în dreapta și înțeleapta Providență divină, a renunțat la a-și apăra onoarea de soț al Mariei, a acceptat, „a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului şi a luat la el pe nevasta sa” (Matei 1:24).

  Isus a crescut în Nazaret, înconjurat de prieteni și vecini. Când s-a împlinit timpul Scripturii, cei care Îl văzuseră crescând s-au întrebat cu uimire: „Nu este acesta Fiul tâmplarului?” (Matei 13:55). Iosif a acceptat să fie tatăl adoptiv al lui Isus. Nu doar că a avut acest rol la nașterea Pruncului, dar și l-a asumat pentru tot restul vieții sale.

  Da, există în ceruri un Dumnezeu… atunci când înțelegem voia Sa, la fel ca și atunci când ceea ce ne cere ni se pare imposibil de realizat. Să ne încredem astăzi în Cuvântul Său. Și să ne amintim cuvintele pe care i le-a adresat Isus lui Petru: „Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea” (Ioan 13:7).

  Fiul tâmplarului - 2020. Da, există în ceruri un Dumnezeu… atunci când înțelegem voia Sa, la fel ca și atunci când ceea ce ne cere ni se pare imposibil de realizat. Să ne încredem astăzi în Cuvântul Său.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...