După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din Răsărit la Ierusalim şi au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit şi am venit să ne închinăm Lui.” (Matei 2:1-2)
Ascultă ediția audio aici.
Acești înțelepți din Răsărit erau filosofi. Ei aparțineau unei clase mari și influente, care cuprindea oameni de viță nobilă și care deținea mare parte din bogăția și știința națiunii lor. Printre aceștia erau mulți care îi înșelau pe cei creduli. Alții însă, care erau sinceri, studiau descoperirile lui Dumnezeu din natură și erau onorați pentru integritatea și înțelepciunea lor. Un astfel de caracter aveau și înțelepții care au venit la Isus. […] Magii au aflat cu bucurie că venirea Sa era aproape și că lumea întreagă avea să fie plină de cunoașterea slavei Domnului” (Hristos, Lumina lumii, p. 37).
Ellen White afirmă că Dumnezeu le-a descoperit înțelepților faptul că sosise momentul să Îl caute pe Prințul nou-născut. Au văzut o stea care nu corespundea niciunei planete și niciunui alt astru cunoscut. Steaua s-a oprit pe cer reținându-le cu insistență atenția și s-a transformat, în cele din urmă, în călăuza care le-a indicat drumul către Betleem. Ea precizează că: „Pe lângă faptul că aveau steaua în fața lor ca un semn exterior, aveau și dovada lăuntrică din partea Duhului Sfânt, care lucra asupra inimii lor și le insufla speranță” (Hristos, Lumina lumii, p. 38).
După o călătorie lungă, înțelepții au ajuns la destinație. Ce au găsit acolo? Aparent, totul era menit să îi dezamăgească: steaua a dispărut când au intrat în Ierusalim. În oraș, niciun indiciu că s-ar fi născut un rege; la palat au găsit un tiran în loc de Fiul lui Dumnezeu; scribii și cărturarii Legii, pe care i-au consultat, i-au tratat cu indiferență pentru că erau străini, după care au fost conduși către o casă umilă. Ar fi putut considera că au toate motivele să se îndoiască de această descoperire și că periplul lor s-a soldat cu un eșec. Dar niciun obstacol nu a putut să clatine credința acestor înțelepți. Au intrat în casă, s-au plecat și s-au închinat Pruncului și și-au deschis comorile. I-au oferit aur, smirnă și tămâie Celui pe care Îl căutaseră cu dragoste și Îl găsiseră cu bucurie.
Magii de la Răsărit îi reprezintă pe toți acei oameni iluștri, bogați sau puternici ai lumii, care depășesc cu o puternică încredere în Dumnezeu prejudecățile naționaliste sau de clasă, care știu să renunțe la îndoielile ridicate de rațiune și care, împotriva tuturor evidențelor, manifestă o credință simplă, dar hotărâtă.
Să Îl urmăm astăzi pe Isus acolo unde este voia Lui, și El ne va arăta drumul.