Articolul precedentÎn Numele Meu
  Articolul următorFăgăduința pentru azi – 27 decembrie

  Păcăliciul păcălit

  Atunci, Irod, când a văzut că fusese înşelat de magi, s-a mâniat foarte tare şi a trimis să omoare pe toţi pruncii de parte bărbătească, de la doi ani în jos, care erau în Betleem şi în toate împrejurimile lui, potrivit cu vremea pe care o aflase întocmai de la magi. (Matei 2:16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Relatările îl introduc în scenă pe sinistrul personaj Irod, cu gătelile și cu fastul lui regesc. El reprezintă forța, puterea, șmecheria, ambiția, cruzimea, perfidia și minciuna. Cea mai mare minciună prin care Pruncul Isus este umilit este rostită de Irod. Cea mai mare contrazicere a renunțării, a modelului divin – uciderea pruncilor – devine principala dovadă a istoriei nașterii. Irod este „răul” în psihodramă, care pierde, în cele din urmă. În timp ce familia sfântă este de fiecare dată salvată, el devine păcăliciul păcălit.

  Vestea sosirii magilor și povestea lor stranie a făcut înconjurul Ierusalimului, generând teamă și așteptare în rândul mulțimii. Când a ajuns la urechile lui Irod, acesta s-a tulburat crezând că regele iudeilor despre care întrebaseră magii ar fi putut fi un rival. Ascensiunea la tron îi fusese presărată de nenumărate crime. Și, edomit fiind, știa că va fi urât de popor. Iar noul prinț evreu ar fi fost îndrituit să îi ia locul. Așa că a făcut un plan pentru uciderea Copilului. I-a tratat curtenitor pe străini și a manifestat un interes fals, pretinzând că dorește să Îl cunoască pentru a I se închina, le-a arătat drumul spre localitatea către care se îndreptau și le-a cerut ca, la întoarcere, să treacă pe la el și să îi confirme existența Pruncului. Dar magii nu au repetat vizita. Informați de un înger despre planurile criminale ale lui Irod, s-au întors în țara lor pe un alt drum. Irod s-a simțit păcălit. Furios, a decretat uciderea oricărui copil sub vârsta de doi ani, din Betleem și împrejurimile sale. Iosif Flavius amintește despre infanticid, fără a-i menționa cauza, atestând că această istorie plină de cruzime s-a întâmplat cu adevărat.

  În istoria poporului lui Dumnezeu, sunt mulți cei care au plătit cu viața perfidia, ura, cruzimea și minciuna autorităților publice. Au existat decrete de exterminare, prizonierat, eșafod și ruguri pe care au murit copiii credincioși ai lui Dumnezeu. Dar acest sânge vărsat a adus un rod abundent de noi convertiți. În cele din urmă, păcălicii sunt păcăliți. Iar în perspectiva eternității, cele care prevalează sunt cauza lui Dumnezeu și providența divină.

  Totuși există în ceruri un Dumnezeu… care i-a ocrotit pe Iosif, pe Maria și pe Copilul Isus. Și în același mod îi va ocroti și pe copiii Săi, spre a nu fi distruși de cei nevrednici.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Redeșteptarea din Țara Galilor (1904)

  Roagă-te lui Dumnezeu să îți dea și astăzi Duhul Sfânt! PROVOCARE: Povestește-i unui tânăr experiența convertirii tale!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său! PROVOCARE: Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

  A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te pentru tinerii bisericii! PROVOCARE: Sugerează comitetului bisericii să organizeze o campanie evanghelistică în care vorbitorii să fie tinerii din biserică!

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...