Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor. (1 Corinteni 10:11)
Ascultă ediția audio aici.
Drama nașterii nu s-a terminat. Printr-o consecvență a inimii omenești, aceste atitudini, reprezentări, scenarii sunt un exemplu care se repetă și astăzi, în alte circumstanțe, în viețile a milioane de persoane. În ce fel? Nu mă refer la reluarea lor în cadrul dramatizărilor sau al ieslei instalată odată cu apropierea Crăciunului, ci la reacțiile, căutările, respingerile și disconfortul pe care le simţim și astăzi în relație cu Pruncul Dumnezeu din Betleem. La fel ca altădată, există și azi:
1. Marii umile, resemnate, dispuse să sufere oprobriul, lipsa de înțelegere și afrontul, pentru cauza lui Hristos. Marii care, la fel ca Maria din Nazaret, acceptă misiunea pe care le-a propus-o Dumnezeu.
2. Oameni ca Iosif, cu conștiință, care dau dovadă de credincioșie și supunere, dispuşi să accepte revelațiile lui Dumnezeu care îşi pun în discuție îndoielile, fac front comun cu Domnul, crezând și păstrând în tăcere, cu devotament, misterele întrupării.
3. Oameni simpli, ca păstorii, fără prejudecăți, acceptă vestea îngerilor, I se închină cu bucurie, Îl proclamă cu entuziasm, Îl adoră și Îi slujesc cu inimă curată.
4. Oameni educați, ca magii, a căror credință este de nezdruncinat. Siguri de revelația divină, sunt dispuși să meargă până la capăt în ciuda obstacolelor. Ei se pleacă înaintea lui Isus, I se închină și Îi aduc ofrande cu generozitate.
Fără îndoială că și astăzi există:
1. Oameni ca locuitorii Betleemului, prea ocupați și absorbiți de îndatoriri și griji cotidiene, ca să Îi mai ofere și lui Isus atenția sau iubirea pe care El le așteaptă.
2. Intelectuali și cunoscători, ca preoții și cărturarii, îmbibați de știința lor, mândri de privilegiile lor, dispuși să apere mai degrabă ceea ce le oferă pozițiile de cinste decât să apere adevărul, incapabili să înțeleagă și să le pese de credința simplă a altora.
3. Irozi ipocriți, care acționează contrar cu ceea ce spun. Cruzi și perfizi, care fac uz de putere numai pentru a împiedica venirea Mântuitorului și proclamarea venirii Lui.
Scena nașterii se repetă în marele teatru al lumii. Noi cu cine ne identificăm?