Articolul precedentNoapte de vis
  Articolul următorFăgăduința pentru azi – 29 decembrie

  De la Creațiune la Mântuire

  Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă! (Psalmii 90:12)

  Ascultă ediția audio aici.

  În aceste ultime zile ale anului, este bine să medităm la semnificația biblică a timpului. Astfel vom putea privi în urmă și înainte cu înțelepciune și vom putea crea prezentul și viitorul. John Ruskin, scriitor, critic de artă și filozof englez, le spunea studenților săi că „fiecare zi este ca o viață în miniatură. Cine știe să trăiască în fiecare zi așa cum își dorește să arate viața lui va fi cel mai fericit.”

  În accepțiunea biblică a timpului, Creațiunea este începutul temporal al lucrurilor. Reiese că ceea ce nu începe odată cu lucrurile create, odată cu timpul, aparține ordinii eternității. Astfel este Cuvântul, care exista deja cu Dumnezeu atunci când au fost create toate lucrurile.

  Dumnezeu îi spune lui Adam: „În ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit” (Geneza 2:18). Așadar, păcatul a dat timpului o dimensiune dramatică, moartea, care este procesul invers creațiunii, degradarea către aneantizare. Odată cu moartea, timpul se oprește, existența conștientă dispare. Dar, în economia păcatului, timpul este și îmbătrânire, o pierdere treptată a vitalității, care culminează cu moartea. Se poate afirma, așadar, la scară individuală, că timpul este tiranul care ne duce de la leagăn la mormânt.

  Creatorul intervine pentru a da timpului o nouă dimensiune. Dumnezeu transformă timpul, în mod iremediabil alterat, în timp de răscumpărare, în istoria mântuirii, în manifestare a harului Său salvator: „Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat” (Tit 2:11). Însuși Dumnezeu S-a întrupat, S-a supus tiraniei timpului, S-a făcut muritor pentru a ne elibera de păcat, pentru a birui moartea și a ne oferi veșnicia.

  Între dimensiunea dramatică a timpului și cea salvatoare, Biblia vorbește despre timpul făgăduinței, timpul de așteptare mesianică, timpul de speranță, pentru Israel și pentru biserică: „Și ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie, aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos” (Tit 2:12-13). Această așteptare adaugă o dimensiune suplimentară: timpul de pregătire, de pocăință și de convertire, timpul mântuirii personale. „Iată că acum este vremea potrivită; iată că acum este ziua mântuirii” (2 Corinteni 6:2). Timpul unei oportunități unice pe care trebuie să o luăm în mod serios în considerare: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii” (Evrei 3:15).

  Să ne ajute Domnul astăzi să ne administrăm bine viața.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...