Articolul precedentA betlehemi tanulság
  Articolul următorAutentica stimă de sine

  Soluții pentru reconciliere

  „Dacă mă socotești dar ca prieten al tău, primește-l ca pe mine însumi.” (Filimon 17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Încă din cele mai vechi timpuri, există mărturii ale modurilor în care diferitele generații s-au raportat la realitate. Tinerii s-au simțit nedreptățiți și neînțeleși, în timp ce seniorii au perceput atitudinea junimii ca fiind lipsită de respect nu doar la nivel interpersonal, ci și în ceea ce privește o lungă și validată orânduire socială și spirituală. Sursele de conflict se regăsesc predominant în stilul de viață, normele sociale, valorile culturale, regulile diferite izvorâte din aceleași principii religioase, metodele de comunicare, nivelul de educație, noile tehnologii și lupta pentru putere.

  Epistola lui Pavel către Filimon oferă soluții de reconciliere. Filimon, moșier, deținător de sclavi, lider influent al bisericii, nu reușește să creeze o atmosferă propice transmiterii valorilor creștine tânărului sclav Onisim. Dimpotrivă, discrepanța dintre ceea ce predica și ceea ce era, la care se adaugă o înțelegere diferită a raporturilor sociale, declanșează în Onisim dorința de a fugi, ieșind astfel de sub influența lui Filimon. Lipsa de experiență a lui Onisim îl împiedică să înțeleagă repercusiunile faptelor sale: își riscă viața, produce pagube materiale și văduvește biserica de prezența sa.

  Interesantă este soluția pe care o oferă Pavel. Îl ajută pe Onisim să înțeleagă că revolta și impulsivitatea sunt nocive și-l trimite spăsit la Filimon. Pe de altă parte, nu mică i-a fost mirarea lui Filimon când a citit recomandările lui Pavel. Cum să-l primească pe acest tânăr sclav neînsemnat, care a produs atâta pagubă, ca pe marele evanghelist Pavel? „Primește-l ca pe mine însumi” era o somare prin care i se cerea renunțarea la orgoliu, demonstrată prin eliberarea din sclavie a tânărului. Pentru ca această relație să funcționeze, era necesară acceptarea și practicarea empatiei din ambele direcții. Nu toate ideile creative ale tinerilor sunt valide, așa cum și practicile care au funcționat în trecut pot fi îmbunătățite semnificativ dacă este exersată acceptarea și se renunță la orgolii.

  Roagă-L pe Isus să-ți dea capacitatea de a-i înțelege și a-i aprecia pe cei care gândesc diferit!

  Provocare:

  Contactează o persoană care nu face parte din generația ta (cu o diferență de vârstă de plus sau minus 30 de ani) și comunică-i aprecierea ta!

  Ioan Gelu Poenariu
  Uniunea de Conferințe

  Soluții pentru reconciliere - Devoțional zilnic. Roagă-L pe Isus să-ți dea capacitatea de a-i înțelege și a-i aprecia pe cei care gândesc diferit!

PROVOCARE:
Contactează o persoană care nu face parte din generația ta (cu o diferență de vârstă de plus sau minus 30 de ani) și comunică-i aprecierea ta!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...