Articolul precedentA betlehemi tanulság
  Articolul următorAutentica stimă de sine

  Soluții pentru reconciliere

  „Dacă mă socotești dar ca prieten al tău, primește-l ca pe mine însumi.” (Filimon 17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Încă din cele mai vechi timpuri, există mărturii ale modurilor în care diferitele generații s-au raportat la realitate. Tinerii s-au simțit nedreptățiți și neînțeleși, în timp ce seniorii au perceput atitudinea junimii ca fiind lipsită de respect nu doar la nivel interpersonal, ci și în ceea ce privește o lungă și validată orânduire socială și spirituală. Sursele de conflict se regăsesc predominant în stilul de viață, normele sociale, valorile culturale, regulile diferite izvorâte din aceleași principii religioase, metodele de comunicare, nivelul de educație, noile tehnologii și lupta pentru putere.

  Epistola lui Pavel către Filimon oferă soluții de reconciliere. Filimon, moșier, deținător de sclavi, lider influent al bisericii, nu reușește să creeze o atmosferă propice transmiterii valorilor creștine tânărului sclav Onisim. Dimpotrivă, discrepanța dintre ceea ce predica și ceea ce era, la care se adaugă o înțelegere diferită a raporturilor sociale, declanșează în Onisim dorința de a fugi, ieșind astfel de sub influența lui Filimon. Lipsa de experiență a lui Onisim îl împiedică să înțeleagă repercusiunile faptelor sale: își riscă viața, produce pagube materiale și văduvește biserica de prezența sa.

  Interesantă este soluția pe care o oferă Pavel. Îl ajută pe Onisim să înțeleagă că revolta și impulsivitatea sunt nocive și-l trimite spăsit la Filimon. Pe de altă parte, nu mică i-a fost mirarea lui Filimon când a citit recomandările lui Pavel. Cum să-l primească pe acest tânăr sclav neînsemnat, care a produs atâta pagubă, ca pe marele evanghelist Pavel? „Primește-l ca pe mine însumi” era o somare prin care i se cerea renunțarea la orgoliu, demonstrată prin eliberarea din sclavie a tânărului. Pentru ca această relație să funcționeze, era necesară acceptarea și practicarea empatiei din ambele direcții. Nu toate ideile creative ale tinerilor sunt valide, așa cum și practicile care au funcționat în trecut pot fi îmbunătățite semnificativ dacă este exersată acceptarea și se renunță la orgolii.

  Roagă-L pe Isus să-ți dea capacitatea de a-i înțelege și a-i aprecia pe cei care gândesc diferit!

  Provocare:

  Contactează o persoană care nu face parte din generația ta (cu o diferență de vârstă de plus sau minus 30 de ani) și comunică-i aprecierea ta!

  Ioan Gelu Poenariu
  Uniunea de Conferințe

  Soluții pentru reconciliere - Devoțional zilnic. Roagă-L pe Isus să-ți dea capacitatea de a-i înțelege și a-i aprecia pe cei care gândesc diferit! PROVOCARE: Contactează o persoană care nu face parte din generația ta (cu o diferență de vârstă de plus sau minus 30 de ani) și comunică-i aprecierea ta!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Două vieți și o istorie

  PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...