Articolul precedentAmikor Jézus megszületett
  Articolul următorO făptură minunată

  Misiuni eșuate

  „Dar Roboam a lăsat sfatul pe care i-l dădeau bătrânii și s-a sfătuit cu tinerii care crescuseră cu el și care erau împrejurul lui.” (1 Împărați 12:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Roboam, fiul lui Solomon, se vede ajuns conducător al unui regat care atinsese culmea prosperității pe parcursul domniilor predecesorilor săi. Ceea ce visase, crescând alături de tatăl său și privind cu admirație la stilul autoritar, aproape despotic, de raportare a acestuia la supușii săi, i se așeza acum înainte. Astfel, Roboam lasă deoparte sfatul celor cu experiență, de a îndatora poporul prin fapte de bunătate, și alege sfatul tinerilor, al prietenilor săi, de a trata poporul cu și mai multă severitate.

  De ce alege Roboam în acest fel? Evident, sfatul celor din aceeași generație cu el era pe placul său, în acord cu propriile gânduri și aspirații. Și de aici putem extrage o primă provocare în dreptul celor tineri: „Vei căuta mereu compania celor care rezonează cu viziunea ta, cu propriile așteptări de la viață. Dar nu uita niciodată că lucrurile se petrec și în celălalt sens; viziunea și așteptările tale cu privire la viață vor purta mereu urma celor cu care te însoțești.”

  Există însă și o altă lecție valoroasă, din păcate uneori pierdută din vedere chiar de aceia care au cea mai mare nevoie de a o învăța, ocupați fiind să arate cu degetul spre cei tineri. Este posibil ca un eșec la fel de mare pe care versetul de azi îl scoate la lumină să țină de generația celor în vârstă, a celor cu experiență, și să reprezinte nereușita acestora de a transmite principii și valori sănătoase următoarei generații.

  Învață-ne, Doamne, și ajută-ne ca fiecare în parte, dar împreună, bătrâni și tineri, să ne îndeplinim cu succes misiunea pe care ne-ai încredințat-o pentru acest timp!

  Provocare:

  Dă sfaturi la vârsta la care acestea sunt primite, pe un ton și într-un mod în care să fie acceptate, dar nu uita că, la un moment dat, sfaturile își vor pierde puterea și tot ce va rămâne va fi ceea ce ai clădit până la acel moment, în mod deosebit prin exemplul tău!

  Mihai Liviu Papadopol
  Conferința Muntenia

  Misiuni eșuate - Devoțional zilnic. Învață-ne, Doamne, și ajută-ne ca fiecare în parte, dar împreună, bătrâni și tineri, să ne îndeplinim cu succes misiunea pe care ne-ai încredințat-o pentru acest timp!

PROVOCARE:
Dă sfaturi la vârsta la care acestea sunt primite, pe un ton și într-un mod în care să fie acceptate, dar nu uita că, la un moment dat, sfaturile își vor pierde puterea și tot ce va rămâne va fi ceea ce ai clădit până la acel moment, în mod deosebit prin exemplul tău!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...