Articolul precedentAmikor Jézus megszületett
  Articolul următorO făptură minunată

  Misiuni eșuate

  „Dar Roboam a lăsat sfatul pe care i-l dădeau bătrânii și s-a sfătuit cu tinerii care crescuseră cu el și care erau împrejurul lui.” (1 Împărați 12:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Roboam, fiul lui Solomon, se vede ajuns conducător al unui regat care atinsese culmea prosperității pe parcursul domniilor predecesorilor săi. Ceea ce visase, crescând alături de tatăl său și privind cu admirație la stilul autoritar, aproape despotic, de raportare a acestuia la supușii săi, i se așeza acum înainte. Astfel, Roboam lasă deoparte sfatul celor cu experiență, de a îndatora poporul prin fapte de bunătate, și alege sfatul tinerilor, al prietenilor săi, de a trata poporul cu și mai multă severitate.

  De ce alege Roboam în acest fel? Evident, sfatul celor din aceeași generație cu el era pe placul său, în acord cu propriile gânduri și aspirații. Și de aici putem extrage o primă provocare în dreptul celor tineri: „Vei căuta mereu compania celor care rezonează cu viziunea ta, cu propriile așteptări de la viață. Dar nu uita niciodată că lucrurile se petrec și în celălalt sens; viziunea și așteptările tale cu privire la viață vor purta mereu urma celor cu care te însoțești.”

  Există însă și o altă lecție valoroasă, din păcate uneori pierdută din vedere chiar de aceia care au cea mai mare nevoie de a o învăța, ocupați fiind să arate cu degetul spre cei tineri. Este posibil ca un eșec la fel de mare pe care versetul de azi îl scoate la lumină să țină de generația celor în vârstă, a celor cu experiență, și să reprezinte nereușita acestora de a transmite principii și valori sănătoase următoarei generații.

  Învață-ne, Doamne, și ajută-ne ca fiecare în parte, dar împreună, bătrâni și tineri, să ne îndeplinim cu succes misiunea pe care ne-ai încredințat-o pentru acest timp!

  Provocare:

  Dă sfaturi la vârsta la care acestea sunt primite, pe un ton și într-un mod în care să fie acceptate, dar nu uita că, la un moment dat, sfaturile își vor pierde puterea și tot ce va rămâne va fi ceea ce ai clădit până la acel moment, în mod deosebit prin exemplul tău!

  Mihai Liviu Papadopol
  Conferința Muntenia

  Misiuni eșuate - Devoțional zilnic. Învață-ne, Doamne, și ajută-ne ca fiecare în parte, dar împreună, bătrâni și tineri, să ne îndeplinim cu succes misiunea pe care ne-ai încredințat-o pentru acest timp! PROVOCARE: Dă sfaturi la vârsta la care acestea sunt primite, pe un ton și într-un mod în care să fie acceptate, dar nu uita că, la un moment dat, sfaturile își vor pierde puterea și tot ce va rămâne va fi ceea ce ai clădit până la acel moment, în mod deosebit prin exemplul tău!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...