Articolul precedentA Szentírás alapeszméje
  Articolul următorAroganţa

  Fiu rău și neascultător

  „«Fiu rău și neascultător, nu știu eu că ți-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai, spre rușinea ta și spre rușinea mamei tale? […] Trimite să-l caute și să mi-l aducă, fiindcă este vrednic de moarte.» Ionatan a răspuns tatălui său, Saul, și i-a zis: «Pentru ce să fie omorât? Ce a făcut? Și Saul și-a îndreptat sulița spre el, ca să-l lovească.»” (1 Samuel 20:30-33)

  Ascultă ediția audio aici.

  Asistăm în acest capitol biblic la un puternic conflict între generații. Saul, împărat și tată, copleșit de invidie, renunță la rațiune și, cu orice preț, dorește să îl elimine pe David, rivalul la tron. Ionatan, fiul „rău și neascultător”, este mult mai echilibrat și mai rațional, deși el este moștenitorul de drept al tronului tatălui său. Este admirabil felul în care fiul, după ce a fost jignit, rămânând respectuos, îl înfruntă totuși pe tatăl său, arătându-i lipsa de logică și de corectitudine a comportamentului său. Din păcate, reacția tatălui este aceea a omului care, neavând niciun argument, recurge la mânie, violență și chiar crimă.

  E adevărat că în conflictul nostru vorbim despre doi adulți, dar situații din viața reală demonstrează că nu de puține ori părinții sunt cei care greșesc. Sau la tine acasă nu se întâmplă niciodată așa? Din păcate, cei mai mulți părinți au o atitudine categorică, radicală, impulsivă, izvorâtă din convingerea că ei au dreptate și copiii sunt cei care trebuie corectați. Poate fi așa. Dar dacă totuși nu este?

  Te provoc ca, începând cu ziua de astăzi, indiferent de vârsta copilului, ori de câte ori ai un conflict cu fiul sau fiica ta, spre deosebire de Saul, să ai demnitatea de a asculta cu interes poziția acestuia, de a căuta să înțelegi argumentele lui/ei și de a-ți reevalua poziția cu sinceritate și umilință, cu dispoziția de a accepta, atunci când este cazul, că tânărul/tânăra are dreptate. E greu, e foarte greu, dar nu e chiar imposibil. Vei vedea că, având o astfel de atitudine, relația se va îmbunătăți.

  Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să îi tratezi cu respect pe cei tineri!

  Provocare:

  Cere-i iertare unui tânăr pentru o greșeală pe care ai făcut-o față de el!

  Gabriel Ban
  Conferința Transilvania de Sud

   

  Fiu rău și neascultător - Devoțional zilnic. Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să îi tratezi cu respect pe cei tineri! PROVOCARE: Cere-i iertare unui tânăr pentru o greșeală pe care ai făcut-o față de el!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...