Sfârșit de conflict

  „Slava tinerilor este tăria, dar podoaba bătrânilor sunt perii albi.” (Proverbele 20:29)

  Ascultă ediția audio aici.

  Conflictul dintre generații… Găsim chiar și în Scriptură cazuri unde putem observa acest conflict: diferența dintre sfatul tinerilor și cel al bătrânilor de pe vremea lui Roboam sau încurajarea pe care Pavel i-o adresează lui Timotei, care arată că tinerii erau disprețuiți (1 Timotei 4:12). Ce vor să ne transmită aceste versete? Se pare că aceste discordanțe între generații nu au apărut odată cu libertatea de exprimare, nici cu progresul tehnologiei, nici măcar cu avansarea științei. Conflictul apare acolo unde există diferențe de opinii, viziuni diferite, valori diferite. Și, cum Dumnezeu ne-a creat unici, este imposibil să trecem prin viață fără conflicte. Problema nu constă în existența conflictului, ci în modul de aplanare, de rezolvare a acestuia. Lew Gervais povestește următoarele în revista Men of Integrity [„Bărbați integri”]:

  „Bill era un băiat cu părul vâlvoi. Ținuta lui pentru facultate era compusă dintr-o pereche de blugi și un tricou cu găuri în el. El devenise creștin de curând, în urma unor studii biblice ținute în campusul său.

  Vizavi de campus se afla o biserică conservatoare, unde veneau numai oameni îmbrăcați bine. Într-o zi, Bill s-a hotărât să meargă la biserica aceea. A ajuns puțin mai târziu și era și desculț. Sala era plină. Bill mergea încet pe culoar, încercând să găsească un loc liber. Ajunsese aproape de amvon și tot nu găsise vreun loc liber, așa că s-a așezat jos, pe covor. Era o situație stânjenitoare pentru oamenii din biserică.

  În clipa următoare, din spatele bisericii, un bătrân îmbrăcat la costum s-a ridicat și a început să meargă spre Bill sprijinit în bastonul său. Credincioșii nu știau la ce să se aștepte de la o persoană de 80 de ani care mergea să stea de vorbă cu un student ghemuit pe covor. Toți ochii erau îndreptați spre scena care se desfășura în fața lor. Pastorul nu și-a început predica, ci a așteptat să vadă ce va face bătrânul.

  Bătrânul, ajuns lângă Bill, a dat drumul bastonului și, cu mare greutate, s-a așezat pe covor lângă tânăr.

  — Ceea ce o să predic astăzi, a spus pastorul, nu vă veți aminti niciodată. Ceea ce tocmai ați văzut nu veți uita niciodată.

  Te rog, Doamne, să mă ajuți să iubesc și să văd așa cum vezi Tu!

  Provocare:

  Începe astăzi o alianță – alianța între generații! Poți începe din casa ta!

  Bobi Ciocârlan
  Conferința Muntenia

  Sfârșit de conflict - Devoțional zilnic. Te rog, Doamne, să mă ajuți să iubesc și să văd așa cum vezi Tu! PROVOCARE: Începe astăzi o alianță – alianța între generații! Poți începe din casa ta!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...