Liantul dintre generații

  „După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii și fiicele voastre vor proroci, bătrânii voștri vor visa visuri și tinerii voștri vor avea vedenii.” (Ioel 2:28)

  Ascultă ediția audio aici.

  Diferențele majore dintre generații sunt accentuate de resursele pe care le are fiecare dintre noi: pe de o parte, tineri entuziaști, plini de energie, dornici de a experimenta și de a realiza multe, pe de altă parte, bătrâni cu experiențe de viață profunde, cu tact și înțelepciune. În general, punctele tari ale unei generații reprezintă vulnerabilitățile celeilalte generații. Mai exact, tinerilor entuziaști și idealiști le lipsesc experiența de viață, înțelepciunea și viziunea profundă asupra punctelor esențiale. Bătrânilor noștri înțelepți și trecuți prin viață le lipsesc în general entuziasmul, gândirea idealistă și obiceiul de a visa cu ochii deschiși.

  În biserica noastră, nu este greu să ne poziționăm într-una din tabere: fie să privim cu neîncredere spre ziua de mâine, sceptici la ceea ce pot face generațiile viitoare și cu pronosticuri sumbre, fie să ne încruntăm spre trecut, acuzând înaintașii noștri de toate lipsurile de azi. Locurile în care tensiunile dintre generații sunt vizibile reclamă o singură mare lipsă: Duhul Sfânt. Echilibrul promis de Dumnezeu pentru timpul din urmă este revărsarea Duhului Său, care are darul de a armoniza generații și de a completa lipsuri. Surprinzător și sfidând așteptările, revărsarea Duhului Sfânt nu le aduce tinerilor mai multă visare idealistă și bătrânilor mai multă înțelepciune și viziune, ci, ținând cont de vulnerabilitățile fiecărei generații, le va aduce tinerilor lumină, direcție și viziune, iar bătrânilor o perspectivă luminoasă asupra viitorului, sub forma unor visuri trăite, poate, chiar și cu ochii deschiși. O familie peste care Duhul Sfânt este revărsat are parte de armonie și înțelegere, de colaborare și împreună-simțire, de înțelepciune și entuziasm, de visuri și de viziuni.

  Doamne, avem nevoie de tineri și avem nevoie de bătrâni! Binecuvântează deopotrivă generațiile din biserica noastră și unește-le în același spirit!

  Provocare:

  Când te-ai rugat ultima dată pentru Duhul Sfânt? Cere-I astăzi să te ajute să-i vezi pe ceilalți prin ochi binecuvântați!

  Felix Mușat
  Conferința Muntenia

  Liantul dintre generații - Devoțional zilnic. Doamne, avem nevoie de tineri și avem nevoie de bătrâni! Binecuvântează deopotrivă generațiile din biserica noastră și unește-le în același spirit! PROVOCARE: Când te-ai rugat ultima dată pentru Duhul Sfânt? Cere-I astăzi să te ajute să-i vezi pe ceilalți prin ochi binecuvântați!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...