Fii om!

  „Eu plec pe calea pe care merge toată lumea. Întărește-te și fii om!” (1 Împărați 2:2)

  
 


  Ascultă ediția audio aici.

  
 
Ce-ar fi dacă ni s-ar cere să oferim un singur și ultim îndemn, un cuvânt care să rămână peste timp și care să ofere direcție? La ce ne-am gândi? Să mai luăm în calcul că acest ultim și singur cuvânt de suflet este pentru copilul tău sau pentru un copil din biserica unde mergi pentru închinare. Ce i-ai spune? Ce-ar fi dacă i-ai spune: „Fii om”? Probabil că zâmbești neîncrezător. Să-i spui unui om să fie om?

  Înainte să moară, David îi adresează un astfel de sfat fiului său Solomon.

  Pe de altă parte, îndemnul „fii om” ne duce cu gândul la momentul creației, când „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său” (Geneza 1:27). Mai târziu însă, înțeleptul consemnează tristul fapt că „Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe șiretenii” (Eclesiastul 7:29). Chipul Lui în om s-a deteriorat prin neascultare, iar sfatul: „Fii om, om după chipul Lui” este actual, este un sfat de viitor veșnic!

  „Prin atingeri delicate, ajutându-i cu iubire, căutați să modelați caracterele lor [ale copiilor – n.n., R. S.] după modelul caracterului lui Hristos” (VI, p. 442).

  „Fii om”, în dreptul unui copil, înseamnă să-i transmiți că:

  ‒ Dumnezeu îi iubește pe toți copiii;

  ‒ drept dovadă a dragostei pe care ne-o poartă, Dumnezeu ne-a dat niște reguli bune, astfel încât să nu-L rănim pe El, pe noi sau pe ceilalți;

  ‒ încălcarea acestor reguli bune se numește păcat, iar păcatul Îl rănește pe Dumnezeu, îi rănește pe ceilalți oameni și ne rănește pe noi înșine (1 Ioan 3:4);

  ‒ Dumnezeu ne iubește și nu vrea să murim pentru totdeauna, așa că L-a trimis pe Isus să moară în locul nostru (Ioan 3:16);

  ‒ fiecare trebuie să facă propria alegere pentru a accepta că Isus a murit pentru păcatele noastre și pentru a deveni copilul Său (Ioan 1:12);

  ‒ atunci când Îl inviți în viața ta, Isus te va ajuta să devii o persoană nouă.

  Iată câțiva pași simpli, pe înțelesul copiilor, spre a deveni om. Fă drumul acesta la pas cu ei! Roagă-te pentru copii să fie oameni după modelul Omului Isus Hristos!

  Doamne, ajută-ne să le vorbim cu înțelepciune și tact copiilor despre Tine!

  Provocare:

  Împărtășește cu un copil frumusețea planului de mântuire! Spune-i cât de mult îl iubește Dumnezeu și cât de mult Îi pasă de el și de fericirea lui!
 


  Romică Sîrbu
  Uniunea de Conferințe

  Fii om! - Devoțional zilnic. Doamne, ajută-ne să le vorbim cu înțelepciune și tact copiilor despre Tine!

PROVOCARE:
Împărtășește cu un copil frumusețea planului de mântuire! Spune-i cât de mult îl iubește Dumnezeu și cât de mult Îi pasă de el și de fericirea lui!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...