Fii om!

  „Eu plec pe calea pe care merge toată lumea. Întărește-te și fii om!” (1 Împărați 2:2)

  
 


  Ascultă ediția audio aici.

  
 
Ce-ar fi dacă ni s-ar cere să oferim un singur și ultim îndemn, un cuvânt care să rămână peste timp și care să ofere direcție? La ce ne-am gândi? Să mai luăm în calcul că acest ultim și singur cuvânt de suflet este pentru copilul tău sau pentru un copil din biserica unde mergi pentru închinare. Ce i-ai spune? Ce-ar fi dacă i-ai spune: „Fii om”? Probabil că zâmbești neîncrezător. Să-i spui unui om să fie om?

  Înainte să moară, David îi adresează un astfel de sfat fiului său Solomon.

  Pe de altă parte, îndemnul „fii om” ne duce cu gândul la momentul creației, când „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său” (Geneza 1:27). Mai târziu însă, înțeleptul consemnează tristul fapt că „Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe șiretenii” (Eclesiastul 7:29). Chipul Lui în om s-a deteriorat prin neascultare, iar sfatul: „Fii om, om după chipul Lui” este actual, este un sfat de viitor veșnic!

  „Prin atingeri delicate, ajutându-i cu iubire, căutați să modelați caracterele lor [ale copiilor – n.n., R. S.] după modelul caracterului lui Hristos” (VI, p. 442).

  „Fii om”, în dreptul unui copil, înseamnă să-i transmiți că:

  ‒ Dumnezeu îi iubește pe toți copiii;

  ‒ drept dovadă a dragostei pe care ne-o poartă, Dumnezeu ne-a dat niște reguli bune, astfel încât să nu-L rănim pe El, pe noi sau pe ceilalți;

  ‒ încălcarea acestor reguli bune se numește păcat, iar păcatul Îl rănește pe Dumnezeu, îi rănește pe ceilalți oameni și ne rănește pe noi înșine (1 Ioan 3:4);

  ‒ Dumnezeu ne iubește și nu vrea să murim pentru totdeauna, așa că L-a trimis pe Isus să moară în locul nostru (Ioan 3:16);

  ‒ fiecare trebuie să facă propria alegere pentru a accepta că Isus a murit pentru păcatele noastre și pentru a deveni copilul Său (Ioan 1:12);

  ‒ atunci când Îl inviți în viața ta, Isus te va ajuta să devii o persoană nouă.

  Iată câțiva pași simpli, pe înțelesul copiilor, spre a deveni om. Fă drumul acesta la pas cu ei! Roagă-te pentru copii să fie oameni după modelul Omului Isus Hristos!

  Doamne, ajută-ne să le vorbim cu înțelepciune și tact copiilor despre Tine!

  Provocare:

  Împărtășește cu un copil frumusețea planului de mântuire! Spune-i cât de mult îl iubește Dumnezeu și cât de mult Îi pasă de el și de fericirea lui!
 


  Romică Sîrbu
  Uniunea de Conferințe

  Fii om! - Devoțional zilnic. Doamne, ajută-ne să le vorbim cu înțelepciune și tact copiilor despre Tine! PROVOCARE: Împărtășește cu un copil frumusețea planului de mântuire! Spune-i cât de mult îl iubește Dumnezeu și cât de mult Îi pasă de el și de fericirea lui!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...