Articolul precedentTanulmányozzuk a próféciákat!
  Articolul următorAceşti micuţi

  Disciplina ca semn al iubirii

  „Recunoaște dar în inima ta că Domnul Dumnezeul tău te mustră cum mustră un om pe copilul lui.” (Deuteronomul 8:5)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cui îi place mustrarea? Dicționarul definește verbul „a mustra” printr-o serie de sensuri negative, neplăcute. Când însă Dumnezeu mustră, înseamnă că El disciplinează. Iar disciplina Lui este întotdeauna educativă, niciodată pentru a produce doar suferință și durere (Evrei 12:5-11; Apocalipsa 3:19). Obiectivul ei este salvator.

  Când introduci disciplina în relația părinte-copil, parcă se strică totul. Fără disciplină însă nu se poate, înseamnă să nu-ți iubești cu adevărat copilul!

  Ellen White afirmă că aplicarea corectă a principiilor disciplinei „este cea mai frumoasă și mai dificilă lucrare încredințată vreodată oamenilor. Ea reclamă tact, delicatețe, o sensibilitate deosebită, o cunoaștere a firii omenești, credință și o răbdare cerească, precum și dispoziția de a lucra, a veghea și a aștepta. Este o lucrare mai importantă decât orice altceva” (Ed, p. 249; sublinierea noastră, R. S.).

  Pentru îndeplinirea acestei chemări sfinte, ia în calcul următoarele principii:

  ‒ Cunoaște-le și înțelege-le lumea! Nu poți înțelege totul, dar încearcă să înțelegi măcar „de ce”-ul din spatele vieții lor!

  ‒ Poartă-te cu afecțiune!

  ‒ Fii convingător, nu zdrobitor! În stabilirea binelui, nu te baza pe poziția ta de „mai-mare” al copilului tău, ci urmărește convingerea care se construiește pe respect, dialog, colaborare și argumente!

  ‒ Oferă libertate, dar nu fi libertin! Copiii iubesc libertatea. Libertatea îi câștigă și îi formează. Oferă libertate în schimbul responsabilității!

  ‒ Preferă colaborarea, nu controlul! În loc să impui anumite reguli, mai bine discutați și stabiliți împreună regulile pe baza principiilor și explică de ce binele e bine!

  ‒ Iubește vizibil, palpabil! Dragostea se vede. Ce înseamnă dragostea pentru copilul tău? Iubește-l pe limba lui și principial!

  ‒ Umple totul cu rugăciune! Rugăciune în tăcere, în ascuns, în public. Iubește în disciplină, ca ea să fie salvatoare! Roagă-te pentru bunătate și fermitate!

  Doamne, învață-ne să iubim atunci când disciplinăm și să fim drepți când iubim!

  Provocare:

  Gândește-te astăzi la felul în care Dumnezeu aplică disciplina în viața ta! Ce principii observi care te-ar putea ajuta în relația cu ceilalți?

  Romică Sîrbu
  Uniunea de Conferințe

  Disciplina ca semn al iubirii - Devoțional zilnic. Doamne, învață-ne să iubim atunci când disciplinăm și să fim drepți când iubim!

PROVOCARE:
Gândește-te astăzi la felul în care Dumnezeu aplică disciplina în viața ta! Ce principii observi care te-ar putea ajuta în relația cu ceilalți?
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...