Articolul precedentTanulmányozzuk a próféciákat!
  Articolul următorAceşti micuţi

  Disciplina ca semn al iubirii

  „Recunoaște dar în inima ta că Domnul Dumnezeul tău te mustră cum mustră un om pe copilul lui.” (Deuteronomul 8:5)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cui îi place mustrarea? Dicționarul definește verbul „a mustra” printr-o serie de sensuri negative, neplăcute. Când însă Dumnezeu mustră, înseamnă că El disciplinează. Iar disciplina Lui este întotdeauna educativă, niciodată pentru a produce doar suferință și durere (Evrei 12:5-11; Apocalipsa 3:19). Obiectivul ei este salvator.

  Când introduci disciplina în relația părinte-copil, parcă se strică totul. Fără disciplină însă nu se poate, înseamnă să nu-ți iubești cu adevărat copilul!

  Ellen White afirmă că aplicarea corectă a principiilor disciplinei „este cea mai frumoasă și mai dificilă lucrare încredințată vreodată oamenilor. Ea reclamă tact, delicatețe, o sensibilitate deosebită, o cunoaștere a firii omenești, credință și o răbdare cerească, precum și dispoziția de a lucra, a veghea și a aștepta. Este o lucrare mai importantă decât orice altceva” (Ed, p. 249; sublinierea noastră, R. S.).

  Pentru îndeplinirea acestei chemări sfinte, ia în calcul următoarele principii:

  ‒ Cunoaște-le și înțelege-le lumea! Nu poți înțelege totul, dar încearcă să înțelegi măcar „de ce”-ul din spatele vieții lor!

  ‒ Poartă-te cu afecțiune!

  ‒ Fii convingător, nu zdrobitor! În stabilirea binelui, nu te baza pe poziția ta de „mai-mare” al copilului tău, ci urmărește convingerea care se construiește pe respect, dialog, colaborare și argumente!

  ‒ Oferă libertate, dar nu fi libertin! Copiii iubesc libertatea. Libertatea îi câștigă și îi formează. Oferă libertate în schimbul responsabilității!

  ‒ Preferă colaborarea, nu controlul! În loc să impui anumite reguli, mai bine discutați și stabiliți împreună regulile pe baza principiilor și explică de ce binele e bine!

  ‒ Iubește vizibil, palpabil! Dragostea se vede. Ce înseamnă dragostea pentru copilul tău? Iubește-l pe limba lui și principial!

  ‒ Umple totul cu rugăciune! Rugăciune în tăcere, în ascuns, în public. Iubește în disciplină, ca ea să fie salvatoare! Roagă-te pentru bunătate și fermitate!

  Doamne, învață-ne să iubim atunci când disciplinăm și să fim drepți când iubim!

  Provocare:

  Gândește-te astăzi la felul în care Dumnezeu aplică disciplina în viața ta! Ce principii observi care te-ar putea ajuta în relația cu ceilalți?

  Romică Sîrbu
  Uniunea de Conferințe

  Disciplina ca semn al iubirii - Devoțional zilnic. Doamne, învață-ne să iubim atunci când disciplinăm și să fim drepți când iubim! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la felul în care Dumnezeu aplică disciplina în viața ta! Ce principii observi care te-ar putea ajuta în relația cu ceilalți?
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...