Articolul precedentKiálljuk-e a próbát?
  Articolul următorUn ajutor potrivit

  Respectul față de cele sfinte

  „Și, în cheful vinului, a poruncit să aducă vasele de aur și de argint pe care le luase tatăl său, Nebucadnețar, din Templul de la Ierusalim, ca să bea cu ele împăratul și mai-marii lui, nevestele și țiitoarele lui. […] Au băut vin și au lăudat pe dumnezeii de aur, de argint, de aramă și de fier, de lemn și de piatră.” (Daniel 5:2,4)

  Ascultă ediția audio aici.

  În Scriptură găsim obiecte, slujbe, locuri, persoane… sfinte. Sfânt înseamnă „pus deoparte”, „separat de cele obișnuite”. În momentul în care elementul sfânt, oricare ar fi acesta, este cu bună știință tratat cu banalitate sau dispreț, mai ales într-un context teocratic, acest fapt atrage după sine pedeapsa divină.

  Gestul lui Belșațar denotă profanare, provocare și sfidare. Intenția lui este aceea de a rescrie istoria: el comemorează victoria Babilonului asupra Ierusalimului sau, mai degrabă, în gândirea de atunci, celebrează victoria zeităților babiloniene asupra Dumnezeului lui Israel. Surprinzător, Belșațar face aceste lucruri pe deplin conștient de implicațiile acestui demers, neurmând experiența convertirii ilustrului Nebucadnețar (Daniel 5:22). Deznodământul îl cunoașteți: pedeapsa divină este pe măsura faptei împăratului. A disprețui lucrurile lui Dumnezeu înseamnă a-L disprețui direct pe Dumnezeu. Și Dumnezeu, conform inspirației, nu Se lasă batjocorit (Galateni 6:7).

  Să existe oare Belșațari și în zilele noastre? Când noi, adulții, banalizăm timpul și locul închinării, actele liturgice, slujitorii, Scriptura, oare nu adoptăm poziția regelui de odinioară? Având un asemenea exemplu în fața ochilor, mă întreb ce vor face copiii noștri nu doar mâine, ci chiar azi.

  Atenție! „A trata lucrurile sfinte așa cum sunt tratate cele obișnuite este o ofensă la adresa lui Dumnezeu.” Aceia care fac astfel de lucruri „[se despart] în felul acesta de Dumnezeu” (Ev, p. 506).

  Fă-ne atenți, Doamne, și respectuoși față de ceea ce este sfânt, un exemplu pozitiv pentru copiii noștri!

  Provocare:

  Începe, alături de copiii tăi, să arăți respect în Sabat, la serviciile de închinare, față de locul și timpul sfânt în care vă găsiți!

  Levis Nistor
  Conferința Banat

  Respectul față de cele sfinte - Devoțional zilnic. Fă-ne atenți, Doamne, și respectuoși față de ceea ce este sfânt, un exemplu pozitiv pentru copiii noștri!

PROVOCARE:
Începe, alături de copiii tăi, să arăți respect în Sabat, la serviciile de închinare, față de locul și timpul sfânt în care vă găsiți!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...