Articolul precedentA tévedhetetlen vezető
  Articolul următorFemeia, via şi măslinul

  Alinare sau ocară?

  „Acela nu clevetește cu limba lui, nu face rău semenului său și nu aruncă ocară asupra aproapelui său.” (Psalmii 15:3)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu toții știm bine-cunoscuta povestire care ilustrează modul în care tatăl încearcă să îi ofere fiului o lecție despre felul în care cuvintele pot lovi. Cu fiecare vorbă urâtă spusă de fiu, tatăl bătea câte un cui într-o ușă. Când fiul și-a învățat lecția, tatăl a hotărât ca la fiecare vorbă bună a fiului să scoată câte un cui. Cu timpul, tatăl a reușit să scoată toate cuiele din ușă. Dar au rămas urmele lor.

  Din păcate, la fel este și cu vorbele noastre. Acestea pot lăsa urme adânci în sufletul celui căruia îi sunt adresate.

  Ți-ai pus vreodată întrebarea ce înseamnă „a arunca ocară” asupra cuiva? Este foarte interesant: cel care aruncă ocară asupra aproapelui său este cel care se grăbește să spună lucruri rele despre cel de lângă el fără a se gândi la daunele pe care le produce. Chiar și dacă ne grăbim să credem ceva rău despre aproapele nostru sau răspândim acuzații privind caracterul lui, facem același lucru – aruncăm ocară asupra lui.

  Te-ai gândit ce mult rău le-ar putea face tinerilor sau copiilor din biserică vorbele noastre? Sau te-ai gândit că s-ar putea să nu mai vină tinerii într-o biserică în care vorbirea de rău e acceptată, fie că îi vizează, fie că nu? Crescând cu un spirit de ocară în casă sau în biserică, imaginează-ți niște adulți care vor amplifica ce au trăit pe pielea lor! Felul nostru de a vorbi poate fi schimbat doar cu ajutor de sus și prin rugăciune!

  Ajută-mă, Doamne, să renunț la acest spirit de ocară, să nu îi mai vorbesc de rău pe frații mei, iar exemplul meu să fie viața Ta!

  Provocare:

  Încearcă să spui azi doar vorbe frumoase, care oferă ajutor la nevoie și alinare în suferință, iar la sfârșitul zilei să poți spune că vorbirea ta a fost „totdeauna cu har, dreasă cu sare” (Coloseni 4:6)! Și, de ce nu, provocarea de azi să devină un mod de a vorbi mereu cu cei din jur.

  Camelia Andra
  Conferința Banat

  Alinare sau ocară? - Devoțional zilnic. Ajută-mă, Doamne, să renunț la acest spirit de ocară, să nu îi mai vorbesc de rău pe frații mei, iar exemplul meu să fie viața Ta! PROVOCARE: Încearcă să spui azi doar vorbe frumoase, care oferă ajutor la nevoie și alinare în suferință, iar la sfârșitul zilei să poți spune că vorbirea ta a fost „totdeauna cu har, dreasă cu sare” (Coloseni 4:6)! Și, de ce nu, provocarea de azi să devină un mod de a vorbi mereu cu cei din jur.
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...