Articolul precedentVizsgáljátok meg szíveteket!
  Articolul următorPuterea iertării

  David: părintele permisiv

  „Tatăl său nu-l mustrase niciodată în viața lui zicând: «Pentru ce faci așa?» Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip și se născuse după Absalom.” (1 Împărați 1:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  David nu a fost un părinte model. Amnon, Tamar, Absalom, Adonia ar putea da mărturie.

  Odată cu episodul Bat-Șeba, autoritatea sa morală s-a pierdut iremediabil în regat și mai ales la el acasă, unde consecințele au fost cumplite. Vinovat, David devine permisiv, iar copiii săi iau decizii greșite, fatale chiar.

  Tema disciplinării copiilor e delicată. În timp, s-au făcut abuzuri grosolane, vinovate. La polul opus, azi considerăm că nimic nu trebuie să îngrădească personalitatea copiilor noștri.

  Cred din toată inima în cele scrise sub inspirație: „Unii părinți își corectează copiii cu asprime, într-un spirit de nerăbdare și, adeseori, cu patimă. Astfel de corecții nu conduc la niciun rezultat bun” (1MB, p. 337).

  Pe de altă parte, văd cadrul pe care îl prezintă Biblia pentru viața și devenirea noastră: condiția păcătoasă care ne caracterizează, atât pe cei mici, cât și pe cei mari, nevoia de căință și schimbare, de sfințire și biruință în Hristos. În acest context, diferit de abordările științelor seculare, nevoia de disciplină, de corectare, desigur în spiritul iubirii divine, nu poate fi negată. „Cu o inimă supusă și plină de milă și de întristare pentru copiii voștri care au greșit, înainte de a-i corecta, rugați-vă împreună cu ei. Atunci, corecția pe care le-o veți aplica nu-i va face să vă urască. Vă vor iubi. Vor vedea că nu îi pedepsiți pentru că v-au provocat neplăceri sau pentru că vreți să vă descărcați nervii pe ei, ci dintr-un simțământ al datoriei, pentru binele lor, ca să nu fie lăsați să crească în păcat” (1MB, pp. 337–338).

  Cum ar fi fost viața copiilor lui David dacă dragostea sa părintească și-ar fi asumat nevoia corectării lor? Ar fi fost ei principiali? Și-ar fi iubit mai mult tatăl?

  Doamne, ajută-mă să îmi disciplinez copilul în spiritul iubirii Tale!

  Provocare:

  (Re)citește una dintre cărțile inspirate care oferă principii de educație și creștere a copiilor!

  Narcis Ardelean
  Conferința Banat

  David: părintele permisiv - Devoțional zilnic. Doamne, ajută-mă să îmi disciplinez copilul în spiritul iubirii Tale! PROVOCARE: (Re)citește una dintre cărțile inspirate care oferă principii de educație și creștere a copiilor!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...