Articolul precedentVizsgáljátok meg szíveteket!
  Articolul următorPuterea iertării

  David: părintele permisiv

  „Tatăl său nu-l mustrase niciodată în viața lui zicând: «Pentru ce faci așa?» Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip și se născuse după Absalom.” (1 Împărați 1:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  David nu a fost un părinte model. Amnon, Tamar, Absalom, Adonia ar putea da mărturie.

  Odată cu episodul Bat-Șeba, autoritatea sa morală s-a pierdut iremediabil în regat și mai ales la el acasă, unde consecințele au fost cumplite. Vinovat, David devine permisiv, iar copiii săi iau decizii greșite, fatale chiar.

  Tema disciplinării copiilor e delicată. În timp, s-au făcut abuzuri grosolane, vinovate. La polul opus, azi considerăm că nimic nu trebuie să îngrădească personalitatea copiilor noștri.

  Cred din toată inima în cele scrise sub inspirație: „Unii părinți își corectează copiii cu asprime, într-un spirit de nerăbdare și, adeseori, cu patimă. Astfel de corecții nu conduc la niciun rezultat bun” (1MB, p. 337).

  Pe de altă parte, văd cadrul pe care îl prezintă Biblia pentru viața și devenirea noastră: condiția păcătoasă care ne caracterizează, atât pe cei mici, cât și pe cei mari, nevoia de căință și schimbare, de sfințire și biruință în Hristos. În acest context, diferit de abordările științelor seculare, nevoia de disciplină, de corectare, desigur în spiritul iubirii divine, nu poate fi negată. „Cu o inimă supusă și plină de milă și de întristare pentru copiii voștri care au greșit, înainte de a-i corecta, rugați-vă împreună cu ei. Atunci, corecția pe care le-o veți aplica nu-i va face să vă urască. Vă vor iubi. Vor vedea că nu îi pedepsiți pentru că v-au provocat neplăceri sau pentru că vreți să vă descărcați nervii pe ei, ci dintr-un simțământ al datoriei, pentru binele lor, ca să nu fie lăsați să crească în păcat” (1MB, pp. 337–338).

  Cum ar fi fost viața copiilor lui David dacă dragostea sa părintească și-ar fi asumat nevoia corectării lor? Ar fi fost ei principiali? Și-ar fi iubit mai mult tatăl?

  Doamne, ajută-mă să îmi disciplinez copilul în spiritul iubirii Tale!

  Provocare:

  (Re)citește una dintre cărțile inspirate care oferă principii de educație și creștere a copiilor!

  Narcis Ardelean
  Conferința Banat

  David: părintele permisiv - Devoțional zilnic. Doamne, ajută-mă să îmi disciplinez copilul în spiritul iubirii Tale!

PROVOCARE:
(Re)citește una dintre cărțile inspirate care oferă principii de educație și creștere a copiilor!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...