David: părintele permisiv

„Tatăl său nu-l mustrase niciodată în viața lui zicând: «Pentru ce faci așa?» Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip și se născuse după Absalom.” (1 Împărați 1:6)

Ascultă ediția audio aici.

David nu a fost un părinte model. Amnon, Tamar, Absalom, Adonia ar putea da mărturie.

Odată cu episodul Bat-Șeba, autoritatea sa morală s-a pierdut iremediabil în regat și mai ales la el acasă, unde consecințele au fost cumplite. Vinovat, David devine permisiv, iar copiii săi iau decizii greșite, fatale chiar.

Tema disciplinării copiilor e delicată. În timp, s-au făcut abuzuri grosolane, vinovate. La polul opus, azi considerăm că nimic nu trebuie să îngrădească personalitatea copiilor noștri.

Cred din toată inima în cele scrise sub inspirație: „Unii părinți își corectează copiii cu asprime, într-un spirit de nerăbdare și, adeseori, cu patimă. Astfel de corecții nu conduc la niciun rezultat bun” (1MB, p. 337).

Pe de altă parte, văd cadrul pe care îl prezintă Biblia pentru viața și devenirea noastră: condiția păcătoasă care ne caracterizează, atât pe cei mici, cât și pe cei mari, nevoia de căință și schimbare, de sfințire și biruință în Hristos. În acest context, diferit de abordările științelor seculare, nevoia de disciplină, de corectare, desigur în spiritul iubirii divine, nu poate fi negată. „Cu o inimă supusă și plină de milă și de întristare pentru copiii voștri care au greșit, înainte de a-i corecta, rugați-vă împreună cu ei. Atunci, corecția pe care le-o veți aplica nu-i va face să vă urască. Vă vor iubi. Vor vedea că nu îi pedepsiți pentru că v-au provocat neplăceri sau pentru că vreți să vă descărcați nervii pe ei, ci dintr-un simțământ al datoriei, pentru binele lor, ca să nu fie lăsați să crească în păcat” (1MB, pp. 337–338).

Cum ar fi fost viața copiilor lui David dacă dragostea sa părintească și-ar fi asumat nevoia corectării lor? Ar fi fost ei principiali? Și-ar fi iubit mai mult tatăl?

Doamne, ajută-mă să îmi disciplinez copilul în spiritul iubirii Tale!

Provocare:

(Re)citește una dintre cărțile inspirate care oferă principii de educație și creștere a copiilor!

Narcis Ardelean
Conferința Banat

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor