Asumă-ți responsabilitatea!

„Și Domnul Dumnezeu a zis femeii: «Ce ai făcut?» Femeia a răspuns: «Șarpele m-a amăgit și am mâncat din pom.»” (Geneza 3:13)

Ascultă ediția audio aici.

Deși considerăm că este nefiresc să acceptăm sfaturi din partea copiilor noștri, poate că ar fi necesar să ne reanalizăm aceste convingeri. Pe măsură ce le permitem să își expună, într-o manieră plină de respect, frământările, situațiile delicate pe care le întâmpină și preocupările pentru domenii valoroase, vom reuși să acționăm astfel încât să găsim soluții eficiente și să restabilim relațiile posibil disfuncționale.

Poate că nu-i ușor să ne preocupăm de sănătatea copiilor, de pregătirea lor intelectuală sau chiar de dezvoltarea celor mai nobile trăsături de caracter, însă mai complicat decât toate acestea este să recunoaștem dificultatea pe care o întâlnim atunci când, din diverse motive, trebuie să le cerem iertare copiilor noștri. Încercăm să scăpăm dintr-o situație delicată aruncând vina asupra altcuiva. Ne dorim însă ca fiii și fiicele noastre să nu urmeze acest exemplu. Dar cum oare vor învăța ei să fie sinceri și responsabili în lipsa unui model pozitiv?

Este nevoie de curaj ca să ne recunoaștem vina, dar, dacă o vom face, vom avea respectul celor mici. Mai mult de-atât, aceștia se vor putea inspira din comportamentul nostru și vor imita, în mod voit și conștient, felul plăcut și natural în care ne-am purtat. Asumarea responsabilității va face bine trupului și sufletului nostru și va aduce armonie în relație.

Dacă știi că în viața ta există momente în care nu ai făcut o treabă prea bună ca părinte, cere-I iertare Domnului și vorbește-le deschis copiilor tăi despre aceasta! Niciodată nu este prea târziu să le transmiți că sunt iubiți necondiționat. Ei trebuie să devină mai buni prin puterea exemplului tău, și nu mai înverșunați din cauza mândriei tale de a nu-ți recunoaște greșelile.

Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei!

Provocare:

Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

Poliana Banu
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor