Învață să asculți!

„Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie și își trage rușinea.” (Proverbele 18:13)

Ascultă ediția audio aici.

Cum procedăm în situația în care copilul vine la noi voios, încrezător să ne spună ce a descoperit în cutia cu jucării, ce interesante sunt personajele cărții pe care o citește sau să ne ceară părerea cu privire la o situație de viață? Dacă suntem cumva prinși într-o activitate care necesită multă atenție și concentrare, aproape că nici nu luăm în seamă prezența copilului, nu-i așa? Chiar dacă el insistă, uneori peste limita noastră de acceptare, îi vom arunca poate două-trei vorbe, așa, să nu fim chiar nepoliticoși, însă fără să ne implicăm direct și concret într-un dialog eficient. Copilul renunță și, întristat, se retrage. Pe moment, nu ne gândim la rănile profunde pe care le-am lăsat în sufletul său. Însă acestea se vor ivi – mai târziu, ce-i drept, dar negreșit.

Multe dintre comportamentele negative pe care le descoperim la copiii noștri reprezintă o formă necizelată a tentativei lor de a ne face să-i ascultăm. Dacă am fi sinceri cu noi înșine, am recunoaște că nu ne luăm timp să ascultăm cu atenție și interes ce vor să ne transmită, nu ne străduim prea mult să ne cunoaștem copiii, să-i înțelegem sau să ne apropiem de ei. Nu putem ajunge astfel la inima lor și nici nu putem oferi un răspuns potrivit pentru nevoile pe care le au.

Există perioade critice în creșterea și dezvoltarea copiilor. Vor cunoaște multe influențe, nu toate binefăcătoare. „Cine altcineva decât niște părinți evlavioși ar putea să vadă cu înțelepciune în ce primejdie se află ei și să le arate acest lucru? […] Cine oare, mai bine decât mama, ajutată de tata, ar putea spune care trăsături de caracter trebuie ținute sub control și stăpânite?” (FÎ, pp. 66–67). Aflând calea spre inima lor, le vom deveni prieteni și îi vom călăuzi pe calea dreaptă, prin puterea Duhului Sfânt.

Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient!

Provocare:

Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

Poliana Banu
Conferința Oltenia

Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor