Articolul precedentBiztos menedék
  Articolul următorO generație de înţelepţi

  Învață să asculți!

  „Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie și își trage rușinea.” (Proverbele 18:13)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cum procedăm în situația în care copilul vine la noi voios, încrezător să ne spună ce a descoperit în cutia cu jucării, ce interesante sunt personajele cărții pe care o citește sau să ne ceară părerea cu privire la o situație de viață? Dacă suntem cumva prinși într-o activitate care necesită multă atenție și concentrare, aproape că nici nu luăm în seamă prezența copilului, nu-i așa? Chiar dacă el insistă, uneori peste limita noastră de acceptare, îi vom arunca poate două-trei vorbe, așa, să nu fim chiar nepoliticoși, însă fără să ne implicăm direct și concret într-un dialog eficient. Copilul renunță și, întristat, se retrage. Pe moment, nu ne gândim la rănile profunde pe care le-am lăsat în sufletul său. Însă acestea se vor ivi – mai târziu, ce-i drept, dar negreșit.

  Multe dintre comportamentele negative pe care le descoperim la copiii noștri reprezintă o formă necizelată a tentativei lor de a ne face să-i ascultăm. Dacă am fi sinceri cu noi înșine, am recunoaște că nu ne luăm timp să ascultăm cu atenție și interes ce vor să ne transmită, nu ne străduim prea mult să ne cunoaștem copiii, să-i înțelegem sau să ne apropiem de ei. Nu putem ajunge astfel la inima lor și nici nu putem oferi un răspuns potrivit pentru nevoile pe care le au.

  Există perioade critice în creșterea și dezvoltarea copiilor. Vor cunoaște multe influențe, nu toate binefăcătoare. „Cine altcineva decât niște părinți evlavioși ar putea să vadă cu înțelepciune în ce primejdie se află ei și să le arate acest lucru? […] Cine oare, mai bine decât mama, ajutată de tata, ar putea spune care trăsături de caracter trebuie ținute sub control și stăpânite?” (FÎ, pp. 66–67). Aflând calea spre inima lor, le vom deveni prieteni și îi vom călăuzi pe calea dreaptă, prin puterea Duhului Sfânt.

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient!

  Provocare:

  Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Poliana Banu
  Conferința Oltenia

  Învață să asculți! - Devoțional zilnic. Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!
  Rămâi TÂNĂR! Urmează-Mă!
  Cât de bine ar fi dacă avantajele pe care le are fiecare vârstă ar fi puse împreună la lucru! Atunci, familia adventistă ar avea un impact semnificativ în societatea românească și în lume. Misiunea divină pentru zilele din urmă este ca inima părinților să se întoarcă spre copii și inima copiilor să fie în armonie cu a părinților lor (Maleahi 4:6). Așa vom putea pregăti calea pentru venirea Domnului Isus Hristos și nu vom obosi, pentru că „omul nostru dinăuntru se înnoiește” în fiecare zi de har.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...